Apklausa: išrinkti profesionaliausi Lietuvos žurnalistai

Šiandien oficialiai skelbiami apklausos „Kurie Lietuvos žurnalistai dirba profesionaliausiai?” rezultatai.

Rezultatus žadėjau paskelbti dar iki gegužės 7 dienos, tačiau nespėjau suskaičiuoti visų balsų, tad tai padarysiu šiandien.

Iš viso savo balsus atidavė 126 asmenys, kurie dirba įvairiose medijų organizacijose arba susiję su medijomis. Balsavo 69 vyrai ir 57 moterys, amžiaus vidurkis – 38,1 metai.

Ši apklausa surengta todėl, kad šiandien labai daug diskutuojama apie profesionalumą žurnalistikoje. Daug kas skirtingai supranta patį žodį profesionalumas. Nebandžiau apklausoje primesti vienintelio apibrėžimo. Todėl apklausoje reikėjo vadovautis asmeniniu supratimu ir asmenine nuomone renkant profesionaliausius skirtingų medijų žurnalistus (reikėjo įrašyti vardą ir pavardę).

Deja, rezutatų skaičiavimą apsunkino tai, kad dalis apklausos dalyvių siūlė po keletą asmenų tai pačiai nominacijai. Kadangi tokia situacija nebuvo numatyta, todėl šį kartą vieną balsą dalinsime tokiam skaičiui asmenų, kurie buvo įrašyti. Pvz., jei balsavęs asmuo įrašė 3 pavardės, kiekvienam nominuotajam teks po 0,33 balso.

Skelbiame visų nominacijų nugalėtojus:

1. Profesionaliausias visuomeninės televizijos kanalų LTV ir LTV2 žurnalistas – Rita Miliūtė (26,33 balsai).

Kiti, daugiausiai balsų surinkę buvo Vykintas Pugačiauskas (17 balsų) ir Virginijus Savukynas (14 balsų). Likusieji pretendentai surinko mažiau nei po 10 balsų. Šios nominacijos išskirtinumas – paminėta labai daug žurnalistų. Tai ir Tomas Kavaliauskas, Algimantas Čekuolis, Edita Mildažytė, Andrius Tapinas, Liudvika Pociūnienė, Marijus Žiedas, Rūta Sinkevičienė, Giedrius Simonavičius ir dar daug kitų.

2. Profesionaliausias komercinių televizijos kanalų žurnalistas – „Lietuvos ryto TV” direktorius Edmundas Jakilaitis (24,33 balsai)

Kiti, daugiausiai balsų surinkę buvo šiuo metu TV3 dirbanti Rūta Grinevičiūtė-Janutienė (12 balsų), BTV laidas vedantis Aurimas Perednis (7,5 balso), LNK laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė (6 balsai) ir LNK žinių laidų vedėjas Gintaras Deksnys (5,5 balso), Henrikas Vaitekūnas (4 balsai). Po 3,5 balso surinko Asta Dudurytė (LNK) ir Kristupas Krivickas (TV3). Dar 3 balsai teko prestižinės žurnalistikos V. Kudirkos premijos laureatei Gražinai Sviderskytei. Šios nominacijos išskirtinumas – labai daug nominuotųjų (viso buvo apie 40 pretendentų), kurie pelnė po vieną balą.

3. Profesionaliausias visuomeninio LRT radijo stočių Lietuvos radijo, Klasika ir Opus3 žurnalistas yra Darius Užkuraitis (13 balsų).

Nuo jo beveik neatsiliko Tomas Dapkus (12,5 balso). Alvyda Bajarūnaitė surinko 6 balsus, Giedrė Čiužaitė – 5,5, po 5 balsus gavo Saulius Liauksminas ir Gintaras Aleknonis. Po keletą balsų gavo ir Viktoras Jakovlevas, Virginijus Savukynas, Mindaugas Nastaravičius, Rita Miliūtė, Jolanta Kryževičienė, Benas Rupeika, Audrius Braukyla, Vytautas Markevičius. Ir dar labai daug kolegų buvo nominuoti ar minimi. Įdomiausias įvardintas pretendentas – visa rytinių Lietuvos radijo laidų komanda. Taip sakant, „Ryto garsai”.

Profesionaliausias komercinių radijo stočių žurnalistas yra „Žinių radijo” laidų vedėjas Ginas Dabašinskas.

Šioje kategorijoje dominavo „Žinių radijo” ir M-1 grupės laidų vedėjai. Aurimas Perednis surinko 12,3 balso, Audrys Antanaitis – 6,3, Vytenis Sinkevičius – 5, Agnė Skamarakaitė – 4, Vaidilutė Dovydaitytė – 3 balsus. Tačiau beveik kas antras respondentas negalėjo įvardinti nė vieno profesionalaus žurnalisto komercinėse radijo stotyse, o gana dažnai netgi buvo įrašomas komentaras, pvz., „komerciniuose radijuose žurnalistai nedirba” arba „O tokių išvis yra? :)”.

Profesionaliausias laikraščių žurnalistas – dienraščio „Lietuvos rytas” vyr. redaktoriaus pavaduotojas Rimvydas Valatka (17,83 balso).

Deja, tačiau šioje nominacijoje ryškus lyderis buvo tik vienas. Dauguma kitų minėtų žurnalistų (jų buvo minimos kelios dešimtys pavardžių) surinko po vieną balsą. Artimiausias R. Valatkos konkurentas – 6 balsus gavęs „Lietuvos žinių” vadovas Valdas Vasiliauskas. 4 balsus gavo ir „Lietuvos rytui” dirbanti Laima Lavastė. Po tris balsus surinko Rytas Staselis, Vytautas Bruveris, Rita Stankevičiūtė, Šarūnas Černiauskas, Tomas Čyvas.

Profesionaliausias žurnalų žurnalistas – „Verslo klasės” vyr. redaktorius Aurelijus Katkevičius (11 balsų).

Antroje vietoje buvo žurnalo „Žmonės” žurnalistė Laisvė Radzevičienė (9 balsai). Po 6 balsus gavo Vladimiras Laučius ir Eduardas Eigirdas („Valstybė”). 4 balsai teko „Veido” apžvalgininkui Audriui Bačiuliui. Po tris balsus surinko Vilma Jankienė („Aviacijos pasaulis”) ir Tomas Janeliūnas. Greta jų dar minėti ir po 2,5 balso gavę Rytas Staselis, Ovidijus Lukošius ir Laura Gvozdaitė.

Profesionaliausias naujienų agentūrų žurnalistas – BNS vadovas Artūras Račas (35 balsai).

Šioje nominacijoje viskas buvo labai aišku – konkuravo vien naujienų agnetūros BNS darbuotojai. Todėl nenuostabu, kad ir antroje vietoje buvo Jūratė Skėryte su 11,33 balso, o trečioje vietoje – Jūratė Damulytė su 5 balsais. Kai kas rašė labai paprastai – tiesiog naujienų agentūra BNS. Su tuo galima ir pasveikinti kolegas, nes šioje nominacijoje viskas labai aišku.

Kiti rezultatai bus paskelbti netrukus. Iš viso yra 11 nominacijų

24 komentarai

  1. Renata :)

    „paskelbeme http://www.lzs.lt ir dainius.org bei platinau meilais”

    Pirmiausia isplatinai Lryto zurnalistams? Nes, kad Valatka su Lvaste butu profesionaliausi ar geriausi zurnalistis man kelia abejoniu, ypac zinant visuomenes nuomone.
    Pavadinimas tada skamba labai klaidingai, nes jus patys save issirinkot o ne mes. Reikejo rasyti, „Isrinkom profesionaliausius…”

    Atsakyti
  2. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    tox,neturiu ką pridurti. Nežinau, kodėl pats toks piktas ir dėl kažko įsižeidęs. Ši apklausa – tai atvira paklausa, kurios reuzltatai ir pateikti. Nebuvo nė vieno žodėlio, kad tai yra reprezentatyvi apklausa. O menamas rimtumas, tai ti,k paties sugalvotas. Tačiau man buvo įdomu, kiek kolegų atsakys į šį klausimą ir ką išrinks. Tik tiek.

    Atsakyti
  3. tox

    pamenu, kažkada spaudoje buvo populiarūs testai, beveik visada pasibaigdavę žodžiais: „tai gali būti visai rimta tiesa, bet geriau į visą tai žiūrėkite su jumoru”. Būtų galima žiūrėti ir su jumoru, jei Radzevičius nepateiktų savo „apklausos” kaip rimto daikto. Tiesiog mažaraštiškas, bet ambicijomis grįstas darbelis. Negi Dainiau, Tavęs nemokė, kas yra (bent jau tiek)sociologinė apklausa? Visa tai sakau be jokio pykčio, todėl būk geras, į LŽS manęs nekviesk.

    Atsakyti
  4. alga

    juokingiausia, kai zurnalistu tampa vadovas…….

    Profesionaliausias naujienų agentūrų žurnalistas – BNS vadovas Artūras Račas (35 balsai).

    Atsakyti
  5. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Ieva, respondentai uvo laisvi ir tikrai nenorejau nieko proteguoti. Pvz., as manau, kad V.Vasiliauskas yra neprofesionalus, bet kiti mano kitaip. Tai ju nuomone ir kiekvienas turejo teise ja pareiksti.

    Atsakyti
  6. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Skalgirdai, kodel jus toks piktas? Kas jus nuskriaude? Juk tai ne grozio konkursas, o tik kolegu apklausa, kuria paskelbeme http://www.lzs.lt ir dainius.org bei platinau meilais. Tad tai kolegu vertinimas ir nereikia cia moralizuoti ir neva lyginti save pries 20 metu ir dabartinius kolegas. Geriau ateikite i lzs ir prisidekite prie bendruomenes stiprinimo.

    Atsakyti
  7. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Brrr, apklausa remesi zmoniu nuomone. Ir nereikia sarzuoti. Jei zmones surinko vienodao balsu, tai gal reiksto, kas dalis zmoniu juos laiko savo srities profais. Nei daugiau, nei maziau. Ir niekas nelygino.

    Atsakyti
  8. Brrrr

    Nyki statistika. Kaip ir žurnalistikos tikrovė. Apie kriterijus net neverta: vienoje gretoje „derinukas” Radzevičienė ir Katkevičius… Bet juk čia tik žaidimas. Ar ne?

    Atsakyti
  9. Ieva

    Teisingai, Radzevičiau, svarbiausia ne rezultatai, svarbu kruopščiai atrinkti respondentus, tada atsakymas -prognozuojamas. Aš apie tai, kad manęs tai neklausei. Ir mano kolegų, kuriuos mikliai redakcijoje apklausiau, – irgi ne

    Atsakyti
  10. Skalgirdas

    Esu ne žurnalistas, bet priklausiau senajai Žurnalistų sąjungai, tą naktį kai tankai judėjo priprašiau kad priimtų. Nes dirbu žurnalistu, jau 25 metus. Rašau tik apie vieną objektą, tai yra, viena tema, kur verkiant reikia inžinerinių pagrindų. Todėl visi tokie kaip aš niekada nepaklius į „profesionaliausių” ratą. Nors. Jei žurnalistas, pamėgęs tą ar kitą sritį — gilinsis, mokysis, jis irgi taps tokiu, kuriam „makaronų” nekabins. Kitas dalykas — geras prodjuseris — ne, ne kraujo gamintojas tuščiadaris Narcyzas Krivickas — pasamdytų vedantąjį, kuris tą temą išmano. Pinigai, rinka, suprantu, tad ir nedarykite juokingų parodijų — „Geriausias…”
    Bet man smagu stebeti, jus žurnalistus — Narcizą Musnicką, Narcizą Jakelaitį, „teisybę” žinančią Miliūtę…galiu vardinti be galo…jie visi yra tipiški tarybinio laikotarpio žurnalistai — absoliučiai VISKĄ išmano…be jokio mokslo..galite mane sutrypti, bet žurnalistika — tai mokslas 6 mėnesiams max. Gaila, kad Tapinas taip kalbėjęs, po to apsivertė, matyt, kėdės reikėjo ir įkūrė Institutą. Juokas. Jei dievas davė dovaną kalbėti, galėsi ir rašyti, tereikia kalbos taisyklių išmokti, bet jei nežinai, kaip ir iš ko gaminamas baldas, statomas namas, kodėl neskęsta laivai ir pan., tai tau visi kabins makaronus. Todėl toks ir jūsų konkursas, bo nežinote kas yra profesionalizmo kriterijai.

    Atsakyti
  11. Ramūnas

    Visai neseniai TV3 atstovas pripažino, kad K.Krivickas nėra žurnalistas, greičiausiai nebent publicistas…
    Plius žinant šiandienos aktualijas apie poros TV3 laidų etiškumą…
    Na, o dėl Jailaičio, Dabašinsko, tai ko gero pritarčiau

    Atsakyti
  12. Atgalinis pranešimas: Profesionaliausi žurnalistai: man smagu | Artūras Račas

  13. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Šarūnai, sutinku. Kita vertus, kai kurios tendencijos irgi daug ką pasako. Jei jau TVmetrai matuoja Tgv reitingus ir pagal tai skirtsomi pinigai, tai 126 medijų žmogus tikrai yra patikimiau 🙂

    Atsakyti
  14. Šarūnas

    ne, mane tiesiog stebina aukščiau minėtos anomalijos :). naiviai tikiu, kad su didesnių „rinkėjų” skaičiumi tokių anomalijų būtų mažiau 🙂

    Atsakyti
  15. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Šarūnai, tai balsai kolegų. Bet jei jų dalyvavo 126, tai gal gera pradžia 🙂 Kitąmet tikimės daugiau sulaukti :-0 O tu manai, kad negerus išrinko?

    Atsakyti
  16. Šarūnas

    sakyčiau, reiktų platesnės ir labiau objektyvios apklausos, čia aiškiai trūko respondentų :). iniciatyva gera, bet tobulintina :). P.S.: dėkui už 3 balsus, tik kad aš jau nebe laikraštinis 🙂

    Atsakyti
  17. Šarūnas

    kažkur prašapo mano komentaras :). sakau, įtartinai daug Grinevičiūtės ir Krivicko „profesionalumo” gerbėjų – kažin, kokiose medijose (t.y. TV3 ar kur kitur) jie dirba? 🙂

    Atsakyti
  18. ašta

    abejotini rezultatai. arba LT tikrai gyvena vien runkeliai, kurie ziuri miliute ir jakilaiti ir klausosi Dabasinsko balabaiku, arba LT tikrai nera profesionaliu zurnalistu, nes ju niekas neivardija, ju darbo nemato…. liudna.

    Atsakyti
  19. Šarūnas

    Stebėtinai daug Krivicko ir Grinevičiūtės „profesionalumo” šalininkų :). Kokioms medijoms jie atstovauja? :)))

    Atsakyti
  20. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Mantai, tie vertinantys žmonės – žurnalistai arba su medijomis dirbantys žmonės. Gali būti ir taip, kaip tu sakai. Bet tai tik patvirtina teiginmį, kad visi esame tik žmonės.
    Kita vertus, vakar žiūrėjau panašia tema (ar gera gyventi Lietuvoje, mūsų liko tik 3 mln ir pan.) rengiamas diskusijas LNK, LTV ir Lietuvos ryto TV. Mano subjektyviu požiūriu, Edmundas Jakilaitis visa galva lenkė V. Savukyną ir R. Musnicką.

    Atsakyti
  21. Mantas

    Na, rezultatai tik parode, kad niekas nesikeicia metai is metu. Tikrai del kai kuriu laimetoju labai abejoju, ypac del radijo stociu. susidare ispudis, jog zmones balsavo tik uz zinomus ir dazniausiai matomus veidus. :/

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *