Naujas bankų kortelių duomenų biznis – "šakės" mūsų privatumui? Gali būti ir taip

Delfi skelbia ir cituoja „The Wall Street Journal“, kad „didžiausios mokėjimo sistemos „Visa Inc.“ ir „MasterCard Inc.“ ketina pradėti naują verslą” – nori pardavinėti reklamos agentams savo klientų, mokančių už įsigytas prekes ar paslaugas banko kortelėmis, pirkimo istoriją. Mūsų pirkinių istoriją tiems, kas mums siūlys reklamą?! „Šakės” mūsų privatumui.

Labai gražiai rašoma, kad „tai turėtų žymiai padidinti tikslinės reklamos internete efektyvumą”. Kurgi ne – mūsų privatumo sąskaita!!!

Vienas kolega jau seniai sakė, kad banko kortelė jam reikalinga tik tam, kad gavęs pajamas kuo greičiau jas išsigrynintų. Dabar jau ir aš taip manau. Nuo šiandien bandysiu riboti atsiskaitymus kortele ir stengsiuosi naudotis tik grynaisiais. Nieko asmeniško – tiesiog man nepatinka, kad kažkokie „suskiai” ne tik žiūri, ką ir kada perku, bet dar tokius duomenis pardavinės ir kitiems. Nenoriu.

Įdomu, ką apie tai mano žmogaus teisių gynėjai. Jei ką, siūlau pasižiūrėti dar ir vieną įdomią prezentaciją. Apie mus ateityje. Jau greitai. Pačioje pabaigoje ypač geri įspėjantys žodžiai apie kontraversišką situacijos vertinimą ir naują realybę.

P.S. Patarimas redakcijoms ir žurnalistams – nusipirkite tokius duomenis ir žinosite, kam valdžiažmogiai leidžia pinigus 🙂

12 komentarų

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    aid, norėčiau tikėti. Mane neramina kitas dalykas – noras prekiauti mūsųs duomenimis. beje, tai sneiai daroma. Pvz., kai kurios bendrovės, kurios surenka duomenis, keičiais su kitomis. Man teko girdėti, nors nesu tikras, bet lyg ir Draudimo sektorius ir pan.

    Atsakyti
  2. Aurimas

    Nesakau, kad man patinka tokie žingsniai, bet jau matau komentaruose besiliejančią paniką apie dešras ir alų.

    O bet tačiau. Ar tikrai duomenis apie dešrą ir alų šios kompanijos turės? Imho, bankai (o kartu ir mokėjimo kortelių provider’iai) gauna duomenis tik apie bendrą pirkinio sumą + iš kur ji atėjo (10Lt iš Maximos). Apie dešrą ir alų žino tik Maxima, o kad visas šitas data supply chain integruotųsi, dar prireiks tikrai daug laiko..

    Atsakyti
  3. aidis

    Tai kad taip nebutu, yra istatymai, kurie aiskiai draudzia asmens duomenis rinkt, naudot ir tt be jo sutikimo. Manau, sekti jo kiekviena zingsni irgi:) o jei kas nors noretu tuos istatymus pazeidinet, manau ne is TWSJ apie tuos ketinimus suzinotume:))

    Atsakyti
  4. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    aidi, tavo raminomas neįtikino. Gal bus taip, kaip sakai. O gal ir ne. Tad geriau būsiu kritiškas ir nepasitikėsiu

    Atsakyti
  5. aidis

    Manau, siek tiek „kreivai” kai kuriuos dalykus interpretuojat. Niekas neparduos „Jono Jonaicio” duomenu – ka jis pirko, kada ir kodel. Tiesiog Jonai Jonaiciai bus suskirstyti pagal tam tikrus kompaniju pasirinktus pjuvius, ir tiems, kurie perka pampersus, bus transliuojama (vienu ar kitu budu) tarkim, kitu pampersu reklama, o tiems, kas pirko automobilio tepalus pries puse metu, bus pradeta transliuoti reklama „nepamirsk pasikeist tepalu”. Individualiu vartotoju duomenys gali buti idomus tik zurnalistams ir nusikaltimu tyrimams. Zurnalistams tokios info nieks neduoda – jie ja bando gauti nelegaliais budais (kai kurie, kaip pvz, neseniai uk praejes skandalas). O tarnyboms tikrai nereikia, kad mastercard nusprestu rinkti duomenis – jie jau seniai joms prieinami.
    Tai va:) , o del reklamos, tai bent jau siuo etapu del privatumo nezinau ar verta labai jaudintis – tokio lygio duomenys seniai renkami tu paciu lojalumo korteliu pagalba ir t.t…

    Atsakyti
  6. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Vytautai, tu pataikei su vienu dalyku – mes piktinamės ir … naudojamės tuo pačiu. Maxima lojalumas yra tik viena medalio pusė. Daugelis turi lojalumo korteles okių trijų ar keturių tinklų ir nieko… Naudojasi jie ir jais.
    Tačiau šiuo atveju Lietuvos teisė draudžia mano duomenimis prekiauti ar naudotis be mano sutikimo. Neseniai viename banke man buvo paisūlyta pasirašyti atsiimant kortelę tokus kelis punktus, kurie sudėti į vieną. O aš pritariu vienam, bet nnepritariu kitam. O man sako, kad turiu pasirašyti už visus, nes jei nebrauko tų punktų . Tipo tai yra standartas. Jų standartas, kurį man primeta.

    Atsakyti
  7. Vytautas

    Belieka susitaikyti su tuo, kad gyvenam informacijos ir technologijų amžiuje ir nieko per daug nenuslėpsi. Sakot blogai? O galbūt yra ir teigiamų šio reikalo pusių? Betkokiu atveju yra kaip yra. Tik kartais juokina tokie veikėjai, kurie piktinasi Visa (Matercard’u, bankais, ir t.t.), o savo duomenis mielai atiduoda, kad ir Apple, arba nepraleidžia akcijos su Maxima lojalumo kortele.

    Atsakyti
  8. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Vytautai, šakės privatumui. Tai reiškia, kad kažkas žinos. O tai gali būti tema jau kito įrašo. Pvz., kas nors žino, kad žmogus perka dešrą. O tada paaiškėja, kad tai viešai vegetarizmą propaguojantis žmogus. O tada, jei kam nors reikia jį prispausti, paleidžia tokią žinią. Kad perka. gal jis ne sau perka, bet niekam neįdomu. Mnaipuliacija įvyko – vegetaras perka dešrą. Va tau ir skandalas ir šakės.

    Atsakyti
  9. Vytautas

    O kodėl Mastercard neturėtų norėt, kad žmonės jų sistema naudotųsi? Manot esat toks svarbus, kad kažkam įdomu kokią dešrą prie alaus maximoj pirkot? Nuo pat prekybos pradžios analizės su statistiniais duomenimis yra daromos, pvz.: pastebima tendencija, kad žmogus pirkdamas batoną, perka ir pieną, išvada – statom abi prekes greta. Jūsų vardas ten net nefigūruoja, svarbu bendra masių psichologija.

    Ok, tarkim antras variantas. Kažkam tikrai įdomu kokią dešrą mėgstas. Kas iš to? Kam tokie duomenys pakenks? Kur čia tos šakės?

    Atsakyti
  10. Dainius Radzevičius

    O paskaitykite šios dienos „Verslo žinias” 🙂 tren Mastercard attsovas ragina dar daugiau kortelėmis naudotis ir grynųjų vis mažiau operacijų. Gal čia toks sutapimas?

    Atsakyti
  11. Romanas

    Nu ir? Vajej vajej, kas gi dabar su musu privatumu bus, piktosios korporacijos dabar suzinos, kad pirkom Maximoj, pora kartu Rimi ir megstam pavalgyti Cili picoj. Skaitau, kad pasauliniam kataklizmui prilygstantis ivykis. Dar prie to prisimename, kad piktavaliai draugai pasirodo gali musu IP adresus per Skaipa suzinoti, o apie BEGEDI feisbuka isvis nesneku!!!! Salin didiji broli! Tegyvuoja revoliucija!

    🙂

    Atsakyti
  12. Vidmantas

    Geras smūgis per veidą bankams, kažkaip paskutiniu metu labai kišantiems savo atsiskaitymą kortelėmis. Taigi akivaizdu, kad duomenys keliauja – visų pirma pradėjo keliauti mūsų telefonų numeriai, o ateityje – ir visa kita

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *