BNS etikos kodeksas – kai vertybės subrandinamos anksčiau nei gimsta taisyklės

Šiuo metu esu Austrijoje, kur jau rytoj prasidės ESBO rengiama konferencija „Internetas 2013”. Šiandien vakare kolega Paul Lewis, kuris leidinyje „Guardian” yra specialiųjų projektų redaktorius, labai aiškiai dėsti savo mintis apie ateities profesionalią žurnalistiką. Tokią, kuri bus neišvengiamai reikalinga su savo vertybėmis ir principais. Mat, visuomenės/piliečių/mėgėjų žurnalistika daugeliu atvejų tėra saviraiškos laisvė, kuri mažai ką bendra turi su tiesos ieškojimu ir jos skleidimu.

Todėl kai šiandien radau kuklią žinutę Lietuvos piliečio Artūro Račo interneto dienoraštyje apie to paties Artūro Račo vadovaujamoje žiniasklaidos kompanijoje BNS patvirtintą etikos kodeksą, nuoširdžiai nudžiugau. Ne A. Račo įrašu ir jo turiniu, o kodeksu. Nes man naujienų agentūra BNS ir jos darbuotojų kuriamas turinys seniai turėjo gana aiškias vertybes ir principus. Todėl kai atidžiai perskaičiau kodeksą, su džiaugsmu galiu pasakyti, kad ilgametis vertybių kūrimas ir puoselėjimas tokį kodeksą daro ne deklaracijų rinkiniu, o realia priesaika ar pasižadėjimu visuomenei. Galėčiau sakyti, kad Lietuvos kontekste – pavyzdiniu.

Tačiau kiek nerimo kelia tik vienas dalykas. Viešas BNS įsipareigojimas laikytis Lietuvoje veikiančio Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso gali kai kam kelti rimtų abejonių, nes per vos keletą mėnesių agentūros vadovas dėl savo veiklos internete jau bent du kartus buvo pripažintas pažeidęs labai svarbius principus. Nuoširdžiai tikiuosi, kad tai buvo tik klaidos ir jos nesikartos.

Todėl linkiu naujienų agentūrai BNS kuo didesnės sėkmės.

14 komentarų

  1. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Na, manipuliacijso vyksta galvose. Artūras, mano galva, šia foto rodo panieką Audriui. Tuik tiek. Be reikalo. Nes nieko tuo neįrodo. O svarbiausia, kad galėtų ir pats savęs paklausti, ar nėra kada nors, kur nors ir kaip nors panašiai daręs su tuo pačiu ar kitais politkais? Jei taip, tada… Beje, Artūras viešai rašė, kaip jis su užsienio šalių ambasadoriaisi peitavęs yra. Tai čia galime irgi sakyti, kad… negražu. nors taip būtų taip pat kvaila.

    Atsakyti
  2. mierga gera

    o aš apie ką 🙄 nuotraukos rodymas – kvailas ir nieko neįrodantis, bet tu paaiškink daugumai paprastesnių žmonių…vat aš apie tai, kaip paprastai galima pamanipuliuoti vaizdu ir veiksmu 😎

    Atsakyti
  3. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    mierga gera, ta nuotrauka yra iš viešų šaltinių, bet… Ką tuo norėjo kolega pardotyi? Kad A. Matonis taurę vyno išgėrė? Kad jis V. Uspaskichui kuo nors įsipareigojo? Jei taip, tai foto nieko neįrodo. Ir todėl jos rodymas kvailas. Jei kalbame apie tai, kad žurnalistai rinkimų naktį lankydami poliitkus štabus neturėtų ten vaišintis vynu, kava, sausainiais ar sumuštinaiis, tai sutinku, kad gal ir gražu ir gerai būtų. Tokiu atveju reikia etikso normos tuo klausimus. Kol kas jos nėra. Tad kur nusikaltimas? Man atrodo, kad nėra jokio.

    Atsakyti
  4. mierga gera

    Šaunuolis, ko negalėčiau pasakyti apie Jūsų draugą.Savo ankstesniuose komentaruose kiek paspalvinau spalvas.Nors esu tikra miesto merga, bet laksčiau ir aš kaime, kasiau bulves ir vaikystėje žaidžiau su paršais.

    Atsakyti
  5. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    mierga gera, virėja gali po amisto gaminimo ir karves melžti ir tualetus plauti. Svarbu, kad rankas plautų. Mes gyvename ir darome daugybę dalykų, kurie kitiems higienos ar kitokiu požiūriu gali būti nepriimtini. Ir nieko. Svarbu tam tikras elgesysy ir atskyrimas tų reikalų – jei mėžei mėšlą, tereikia nusiprausti ir tiek. Man yra tekę vaikystėje prieš pamokas nueiti į tvarką dėl gyvulių priežiūros. Grįžus namo kvapas nedžiugindavo, tačiau po dušo procedūrų sėkmingai keliaudavau į mokyklą 🙂

    Atsakyti
  6. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    mierag gera, atsitei lyderio ir jo veiklso nuo įstaigos beveik neįmanoma. Identifikavimas vyksta automatiškai. Todėl ir kėliau klausimą, kas gali nutikti, jei Artūro atskiri komentarai, jų turinys taps reguliaruiai neigiamai vertinamas etikso sargų – tad iškils klausimas ir dėl kontoros standartų. Nors turime pripažinti, kad Artūro leksika jo bloge tikrai gerokai skiriasi nuo BNS platinamo turinio. Tad atskirti galime bent jau turinį kol kas pakankamai aiškiai. Asmenis, be abejo, sunkiaua stkirti.

    Atsakyti
  7. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Etika, susitarimo dalykas. Moralė kiekvienam sava lieka, tačiau etikos taisyklės – tai žmonių susitarimo reikalas. Todėl nepainiokime moralės reikalų su etika.

    Atsakyti
  8. Regina

    A tai čia padariau gramatinę klaidą, ar semantine prasme?

    Atsakyti
  9. mierga gera

    Prašyčiau man kvailai bobikei paaiškinti.Pvz šios dienos nuotrauka Račo bloge…”A.Matonio profesinė ir dalykinė reputacija” – matomai ištraukta iš asmeninio foto archyvo ar „pasiskolinta” iš BNS? Kaip Jūs manote?
    Nesakysiu, kad man graudu 🙄 puiku, stebiu tą „ritimosi” pagreitį ir mane tai džiugina 😎 😎 😎

    Atsakyti
  10. mierga gera

    Keistas požiūris, Račas ir BNS du skirtingi dalykai.O kaip Jūs žiūrėtute į tai jei maistą gaminanti virėja po darbo ar darbo pietų metu eitu mėšlo mėžti ar rankomis tuoleto plauti ir šudo tapšnoti…ai visai nieko tokio, jei po to savo neplautomis rankomis prikimštų dešrelę faršo ir Jums išvirusi tame puode, kuriame plovė grindų skudurą,duotų Jums ją suvalgyti.Juk nieko tokio, Ji dirba virėja, o ka Ji daro ne darbo metu – koks skirtumas.Valgykite į sveikatą 😯 😯 😯

    Atsakyti
  11. Regina

    Aš tai manau, kad geriausias etikos kodeksas ne rašytinis tekstas, o tas garbės kodeksas, kurio laikomasi iš vidinių įsitikinimų. Įstaigos direktorius, yra pirmiausia jos veidas ir vizitinė kortelė. Todėl nubrėžt griežtą ribą tarp A.Račas-BNS direktorius ir racas.Lt tinklaraščio turinio ir raiškos, tiesiog neįmanoma. Jeigu man reikėtų rinktis naujienų agentūrą, kurios klijente būti, rinkčiaus ELTĄ, vien dėl BNS diriko atgrasumo ir iššaukiančio bendravimo. Vat Račai, vienos menamos klijentės ir neturi 😛

    Atsakyti
  12. Žymantas Baranauskas

    „Viešas BNS įsipareigojimas laikytis Lietuvoje veikiančio Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso gali kai kam kelti rimtų abejonių, nes per vos keletą mėnesių agentūros vadovas dėl savo veiklos internete jau bent du kartus buvo pripažintas pažeidęs labai svarbius principus.”

    Mmmm, aš manau, kad racas.lt tinklaraštis nėra BNS.

    Atsakyti
  13. Atgalinis pranešimas: BNS etikos kodeksas – kai vertybės subrandinamos anksčiau nei gimsta taisyklės | ww.lt - keletas įdomių blogų pasiskaitymui

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *