Ar Europai reikalingi menininkai – karo kurstytojai? Manau, kad ne

pagal | 2014/03/22

Putinas RT studijojePraėjusią savaitę Vilniaus rusų dramos teatro vadovas Jonas Vaitkus pasmerkė kultūros politizavimą ir išnaudojimą pateisinti V. Putino grobikiškus karinius veiksmus Ukrainoje. Atsako ilgai laukti neteko – Rusijos Federacijos ambasada Vilniuje panaikino šio teatro žmonėms vizas gastrolėms po Rusiją. Mūsų menininkai, kurie atsisakė būti išnaudojami V. Putino propagandai, iš esmės tapo nepageidaujamais asmenimis Rusijoje. Kas toliau?

Diplomatijos taisyklės verčia Lietuvą ir kitas ES šalis tinkamai reaguoti į tokį akibrokštą ir pasityčiojimą. Ir žingsnis yra labai paprastas – Rusijos karo kurstytojai ir skatintojai, kurie prisidengia kultūros ir meno veikla, neturėtų būti pageidaujamais asmenimis nei Lietuvoje, nei kitose ES šalyse. Geresnių argumentų, nei atvirame laiške Rusijos propagandistui nurodo gerbiamas Jonas Vatkus, vargu ar surasi:

Žinoma, demokratinėje visuomenėje, kiekvienas asmuo gali laisvai reikšti savo politines pažiūras, ir nėra nieko gėdingo, kai oficialus asmuo, biudžetinės įstaigos vadovas viešai pareiškia politinį lojalumą savo šalies vadovams. Reikšti priešingą poziciją galėtų tik visiški kvailiai, ir mes nesiruošiame to daryti. Tačiau minėtas pareiškimas, kurį Jūs pasirašėte 494 -uoju numeriu – yra visai kito turinio nusižengimas. Nors šis turinys nėra konkrečiai nurodomas Jūsų pasirašytame pareiškime (o jis yra toks: sprendimas naudoti Rusijos ginkluotąsias pajėgas Kryme, kuris yra Ukrainos valstybės dalis, remti referendumą dėl Krymo prijungimo prie Rusijos), bet visam civilizuotam pasauliui yra akivaizdu – pasirašę šį laišką Rusijos kultūros veikėjai palaiko kitos šalies dalies aneksiją, tai reiškia grubų Helsinkio susitarimų pažeidimą, nekalbant apie elementarų civilizuoto pasaulio tarpvalstybinių santykių taisyklių nesilaikymą.

Todėl aš ir siūlau tokį nepageidaujamų asmenų sąrašą, kuris viešai skelbiamas pačios Rusijos valdžios įstaigų. Akivaizdu, kad šiame sąraše yra tokke žmonės, kuriems Rusijos valdžia faktiškai yra nurodžiusi važinėti po pasaulį ir pasitelkiant kultūrą, meną skatinti V. Putino režimo propagavimą. Bet kuris iš šių asmenų tiesiogiai ar netiesiogiai yra finansiškai ar kitaip remiamas diktatoriaus režimo. Tad jis neturi teisės naudotis civilizuotiems žmonėms suteiktomis judėjimo laisvėmis. Kadangi toks oficialus nepageidaujamų asmenų sąrašas jau yra parengtas, tereikia Užsienio reikalų ministerijai su diplomatijos kolegomis iš kitų ES šalių susėsti jau kitą savaitę ir priimti sprendimą.

Galbūt finansiškai atrodo lyg ir minimalios tokios sankcijos, bet tikiu, kad jos bus žymiai efektyvesnės nei kariniai veiksmai. Nes civilizuotos šalys bandito ir agresoriaus V. Putino pakalikams negali būti tolerantiškos. Štai toks Nikolajus Rastorgujevas su savo muzikine propagandistine grupe „Liube” arba Olegas Gazmanovas jau ne kartą lankėsi Lietuvoje. Seniai jautėme šių veikėjų asmenines simpatijas Putino skatinamam nacionalizmui ir šovinizmui. Dabar jie tai viešai patvirtino savo parašais. Tad visiškai aišku, jog bent jau Lietuvos vizos tokiems nusikalstamo Putino susivienijimo nariams neturėtų būti išduodamos ir Lietuvoje nėra jiems ką veikti.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *