Baltijose šalyse – naujas portalas rusų kalba „Novaja gazieta – Baltija”. Sveikinu kolegas :-)

pagal | 2015/10/02
Marija Epifanova

Marija Epifanova

Spalio 15 dieną Baltijos šalių rinkoje atsiras naujas internetinis leidinys rusų kalba „Novaja gazieta – Baltija” („Новая газета – Балтия“ – lietuviškai „Naujasis laikraštis – Baltija“), kuris bus skirtas visuomeninėms ir politinėms aktualijoms. Apie tai man pranešė oficiali leidinio atstovė Baltijos šalyse Marija Epifanova.

Leidinio pavadinimas labai aiškiai rodo sąsajas su gerai Rusijoje ir už jos ribų žinomu leidiniu „Novaja gazieta” („Новая газета“).

Šių metų pavasarį 22 metų gimtadienį atšventęs „Novaja gazeta” Vakaruose laikomas vienu objektyviausių leidinių Rusijos rinkoje. Baltijos šalių rinkoje naują projektą internete vykdys ne pats „Novaja gazeta”, o naujas nepriklausomas juridinis asmuo. Leidinio redakciją sudarys atskira Lietuvos, Latvijos ir Estijos žurnalistų komanda. Tačiau naujas projektas artimai bendradarbiaus su „Novaja gazeta”.

Naujas portalas, visų pirma, bus skirtas Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojams. Tai reiškia, kad redakcijos dėmesio centre bus vietos įvykiai. Žinoma, gana didelė informacijos dalis bus skirta Rusijai ir ši medžiaga bus iš leidinio „Novaja gazieta“. Laikraščio medžiagą Baltijos šalių žurnalistai galės naudoti savo nuožiūra. Na ir žinoma, atskiras dėmesys bus skirtas tarptautiniams įvykiams, kuriuos pateiks Baltijos šalių redakcija ir „Novaja gazieta“ korespondentai.

Atskiras didelis dėmesys bus skirtas ir santykiui su auditorija. Todėl portalas sieks didelio interaktyvumo ir nori tapti atvira platforma bendravimui ir nuomonių pasikeitimui. „Novaja gazieta – Baltija” jau yra sutaręs dėl nuolatinio bendradarbiavimo su kai kuriais apžvalgininkais, publicistais iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Dėl to specialiai bus sukurtas „Diskusijų“ skyrius, kuriame bus reguliariai aptariamos pačios aštriausios temos.

Kuo bus išskirtinis „Naujasis laikraštis – Baltija”? Visų pirma, šis portalas skirtas visų trijų Baltijos šalių rinkai. Ir nors visose trijose šalyse yra gausu žiniasklaidos lietuvių, latvių bei estų kalbomis, tačiau vis dar yra poreikis ir rusų kalba publikuojamai kokybiškai žurnalistikai.

„Novaja gazieta – Baltija” redakcija vadovausis per 22 metus sukurtais profesiniais standartais – maksimalaus objektyvumo siekis, visų konflikto pusių išklausymas, detalių tikslumas, informacijos tikrinimas ir savarankiški tyrimai.

Be to, „Novaja gazieta – Baltija” pasiūlys kokybišką informaciją apie Rusiją. Žinoma, ši informacija rengiama specialiai Baltijos šalių skaitytojams. Svarbu pažymėti, kad redakcija nekelia sau jokių tikslų propagandos ar kontrapropagandos srityse. Redakcijos tikslas – pasiūlyti informaciją ir skirtingas nuomones, o ne piršti kokią nors ideologiją. Todėl didžiausias dėmesys bus skiriamas svarbiems visuomeniniams ir politiniams įvykiams bei jų analizei.

Laikraštis „Novaja gazieta” (internet versija www.novayagazeta.ru) Rusijoje leidžiamas nuo 1993 metų. Jis pasirodo tris kartus per savaitę – pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais. laikraštis neturi vieno savininko, nes bendrovės kontrolinis akcijų paketas priklauso redakcijai. Pagrindiniai laikraščio skyriai – politika, ekonomika, visuomenė, kultūra. Be to, redakcija išgarsėjo daugybe garsių žurnalistinių tyrimų. Laikraščio vyriausiasis redaktorius – Dmitrijus Muratovas.

Rusijoje „Naujasis laikraštis” dažnai vadinamas opoziciniu leidiniu. Redakcijos žurnalistams ne kartą buvo grasinta, žiniasklaidos veikla Rusijoje kontroliuojanti įstaiga ROSKOMNADZOR kelis kartus oficialiai įspėjo redakciją.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *