Internete „feikas”, kad LRT Lituanica korespondentas D. Radzevičius kalbino D. Trampą

pagal | 2016/03/08
"Trolių" melas apie interviu su D. Trampu

„Trolių” melas apie interviu su D. Trampu

Rusakalbiai „troliai” ir jų valdomi portalai jau kelias dienas intensyviai platina gana populiarią žinutę, neva aš esu LRT Lituanica korespondentas ir kovo pradžioje ėmiau interviu iš kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trampo. Išskirtinis faktas yra ne pats interviu ir jo išgalvotas autorius, o tai, jog tokiame melagingame pranešime D. Trampui įdedamos išgalvotos frazės apie Baltijos šalių perkėlimą į Afriką.

Žinutė išplito po socialinius tinklus ir ją galima aptikti daugybėje profilių ar įvairių tinklų sienose. Tokios žinutės tikslas, man atrodo, visiškai akivaizdus – LRT visuomeninį transliuotoją parodyti kaip kažkokių JAV ar kitų šalių karinių aliansų darbuotojus. Taip pat parodyt l ietuvius kaip  kvailius, kuriems tik Afrikoje vieta, nes su Rusija jie nesugeba sugyventi. Dar įdomiau, jog į D. Trampo lūpas sudedamos mintys, kurios labai palankios Rusijai. Bet tokių naratyvų galima rasti daugelyje Rusijos valdžios valdomų ir kontroliuojamų žiniasklaidos priemonių. Man šiuo atveju su šypsena teko aiškinti ir kolegoms Vidurio Azijoje, jog nesu joks korespondentas, kuris kalbina D. Trampą 🙂

Todėl kiek įdomesnis man yra kitas faktas – melo platintojai nurodo ir visiškai klaidingą informacijos šaltinį – AFN (American Forces Network Europe). Ten tikrai tokios žinutės nerasite. Man linksma ir smagu, kad net tarptautiniu lygiu veikiantys aferistai gerai žino lietuvius. Tiesa, mano pavardę ir pareigas surašė klaidingai, interviu išgalvotas. Tačiau jau kokie penki žmonės man atsiuntė paklausimus ir patikslinimus, ar tas interviu tikrai išgalvotas. Interviu iš manęs apie šio melo platinimą ėmė net vienas lietuviams skirtas leidinys Anglijoje. Todėl dar kartą viešai galiu pasijuokti ir įspėti – netikėkite rusakalbiais melagių portalų šaltiniais, kurių kilmė neaiški, kuriuose nėra padorių ir tikrų žurnalistų pavardžių, o tokie portalai aktyviai platina negatyvias žinias apie visas šalis išskyrus Rusiją. Taip pat tikrinkite jų nurodomus šaltinius ir jei nors kartą apgavo tas portalas, blokuokite jį ir nesilankykite jame niekada niekada. Dar galite ir draugus įspėti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *