IKI, LNK ir serialas-reklama. Priedas – mama ir pasimatymas

pagal | 2010/11/12

Kažkaip kukliai visi (ne)sureagavo į Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimą paskirti baudą LNK vadovei už netinkamą reklamą vadinamajame seriale „Iki pasimatymo, mama”. LRTK lapkričio 10 d. paskyrė 3000 litų baudą. Ir viskas?

Priminsiu pažeidimo esmę. Visų pirma mane sudomino pažeidimų apimtis – tai rugsėjo ir spalio mėnesiais transliuotame seriale „Iki pasimatymo, mama“ buvo transliuojamos niekaip neišskirtos reklaminio turinio vaidybinės scenos prekybos centre „IKI“. Atkreipiu dėmesį, kad pažeidimas buvo ne vienas, o jis truko net du mėnesius – transliacijos kelis kartus per savaitę. Pabandykime įsivaizduoti, kas būtų, jei už nuolatinį greičio viršijimą du mėnesius būtų paskrita tik viena bauda? Absurdas? Taip. Tačiau čia viskas normaliai – 3000 litų už poros mėnesių trukmės pažeidimus.

Antras svarbus momentas, tos vaidybinės scenos buvo pateiktos taip, kad žiūrovai galėjo nesuprasti, kad tai komercinis audiovizualinis pranešimas, o paslėpti komerciniai audiovizualiniai pranešimai pagal Visuomenės informavimo įstatymą yra draudžiami. Jei jau taip buvo, tai klausimas kyla labai paprastas – ar kas nors televizijoje ir kompanijoje, valdančioje prekybos tinklą IKI, išmano teisę ar ne? Jei ne, tai yra nekompetetingi. Jei taip – tai gali būti panašu į sąmoningą įstatymo pažeidimą.

Maža to, konstatuota, kad seriale taip pat buvo nesilaikoma reikalavimų programų rėmėjo pristatymui – buvo daromos ypatingos reklaminės nuorodos į rėmėjo prekybos tinklo „IKI“ teikiamas paslaugas, skatinama jomis naudotis. Įstatymas reikalauja, kad pristatant rėmėją neturi būti skatinama pirkti, parduoti ar nuomoti rėmėjo gaminių ir naudotis paslaugomis, daryti ypatingas reklamines nuorodas į jų gaminius ar paslaugas. Na šiuo atveju galima irgi pagalvoti, kad tokios produkcijos gamintojai yra visiški analfabetai. O gal jiems tos baudos yra juokingos ir jas tiesiog nurašo į nuostolius?

Galime prisiminti, kaip startavo ši „produkcija”. Tada ji buvo labai skambiai pristatoma:

„LNK eteryje startuos naujas lietuviškas serialas „Iki pasimatymo, mama“, apjungsiantis komedijos, fantastikos, istorijos, socialinės realybės ir kulinarinio šou elementus. Serialo autoriai „Freaky Production House“ sako, kad naujasis jų darbas – tai pirmasis tokio daugiaplanio žanro serialas Lietuvoje, ryškiai išsiskiriantis savitu, nelėkštu ir taikliu humoru bei intriguojančiomis situacijomis.”

Jei visai atvirai, tai, mano nuomone, akivaizdus yra vienas faktas – visas šis serialas yra vien tik IKI reklama. Pasakysiu dar paprasčiau – ne IKi reklama įdėta į serialą, o serialas pridėtas prie reklamos. Todėl akivaizdu, kad visas serialas turėtų būti pripažintas kaip ištisinė reklama.

Todėl klausimas yra labai paprastas – ar bus sutabdyta ši reklama-serialas? Matyt, kad neapsimoka to daryti. Mat, baudos už reklamos pažeidimus yra palyginti juokingos lyginant su gaunamomis pajamomis:

214(1) straipsnis. Reklamos naudojimo reikalavimų ir draudimų nesilaikymas
Klaidinančios reklamos naudojimas ar lyginamosios reklamos naudojimo reikalavimų nesilaikymas – užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio iki dviejų tūkstančių litų.
Tokia pat veika, padaryta asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytus pažeidimus, – užtraukia baudą nuo dviejų tūkstančių iki trijų tūkstančių litų.

Lietuvos Respublikos reklamos įstatyme nustatytų kitų reklamos naudojimo reikalavimų ir draudimų nesilaikymas (išskyrus įstatymų uždraustos ar neteisėtos veiklos reklamos, taip pat prekių ar paslaugų, kurių gamyba ir (ar) pardavimas (teikimas) yra įstatymų uždrausti, reklamos skleidimą visuomenės informavimo priemonėse), taip pat savivaldybių tarybų patvirtintų išorinės reklamos įrengimo taisyklių nesilaikymas – užtraukia baudą nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio litų.

Tokia pat veika, padaryta asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio trečiojoje dalyje numatytus pažeidimus, – užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio iki dviejų tūkstančių litų.”

Jei tai būtų laikoma tikra problema, baudos būtų susietos bent jau su pajamomis už tokios reklmos transliavimą. Tarkime, jei už reklamos-serialo transliacijas gaunama 10000 litų pajamų, o bauda tik 3000 litų, tai vis tiek apsimoka pažeidinėti kodeksą. O jei bauda būtų susieta su pajamomis, gaunamomis iš tokių pažeidimų, tuomet gal susimąstytų ir transliuotojai, ir reklamos užsakovai. Pvz., paskyrus baudą, kuri būtų 5 kartus didesnė nei gautos pajamos, daugelis susimąstytų. Tikiuosi.

4 komentarai

  1. hadrian

    „Tačiau čia viskas normaliai – 3000 litų už poros mėnesių trukmės pažeidimus.”

    Turint galvoj, kad už žmogaus pagrobimą šioje valstybėje skiriama 8000 litų bauda, o prekybą nuodingais indais – 200 litų, manau paskirta bauda atitinka „normas” 🙂

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *