Atnaujinta: Ar kas nors žino viską, kas vyksta LRT? Manau, kad ne

pagal | 2009/08/26
Žurnalsitika ar politika? Galima rinktis.

Žurnalsitika ar politika? Galima rinktis.

Vakar nuo 13 val. bemaž 5 valandas vyko LRT Tarybos posėdis. Buvo sprendžiamos nacionalinio transliuotojo finansinės problemos, programų radijuje ir gal net televizijoje ateitis, galimos reformos administracijoje.

Tačiau šiandien perskaitęs Artūro Račo bloge jo komentarą apie posėdį, Rimanto Varanausko komentarą „Lietuvos žiniose” ar naujienų portalus www.alfa.lt ir www.delfi.lt, supratau, kad būtų žymiai geriau posėdžius tiesiogiai transliuoti internete. Kaip Seimo. Būtų žymiai objektyviau. Juolab, kad mano mėgstamame www.bernardinai.lt apskritai radau pasenusią ir dar netikslią infomaciją apie neva vakar posėdyje jau iš darbo atleidžiamą kolegą Tomą Dapkų. Šiuos gandus ir klausimus man uždavinėjo kai kurie kolegos jau pirmadienį, bet gandus nekomentavau, o sprendimo tokio tikrai nebuvo.

Visgi apmaudžiausia, kad pačios LRT darbuotojai niekaip nenušvietė šio posėdžio – nei radijuje, nei televizijoje, net www.lrt.lt nebuvo jokios normalios informacijos neradau. O juk LRT įstatymas numato, kad „Tarybos nutarimai LRT įstatų nustatyta tvarka skelbiami LRT radijo ir (ar) televizijos laidose.” Bet juk galima ir be tvarkų, tiesiog po kiekvieno posėdžio pasakyti, kas ir kaip buvo svarstoma.

Taip pat tikėjausi, kad skirtingų žiniasklaidos priemonių kolegos pateiks bent teisingus faktus ir tikslią informaciją apie LRT problemas ir posėdį. Gal dar savo ar kitų specialistų, tačiau atspindinčių skirtingas nuomones, komentarus pateiks. Deja… Vieninteliai, kurie gali pretenduoti į objektyvumą, tai www.delfi.lt ir kolega Artūras Račas. Delfi – už tai, kad pateikė faktus, Artūras – už tai, kad faktus iliustravo savo komentarais.

Papildyta pastraipa. Alfa.lt taip pat ne tik spausdino „Lietuvos žinių” komentarą, bet ir kitas publikacijas – tiek apie Toma Dapkų, tiek apie grėsmes uždaryti kai kuriuos kanalus. Ačiū ir jiems už bandymus pateikti skirtingas nuomones.

„Lietuvos žiniose” tituliniame puslapyje esanti A. Siaurusevičiaus nuotrauka ir vėlėsnis straipsnis/komentaras (jį publikuoja ir Alfa.lt) skirtas išimtinai generaliniam direktoriui ir jo asmenybei bei praeities istorijoms, bet ne aktualijoms. Todėl net neturiu ką ir komentuoti. Nebent tik tik tiek, kad minėtas dienraštis nuolat visą LRT tapatina vien su generaliniu direktoriumi.

Tačiau rimčiausi klausimai, kurie buvo paliesti ir Artūro Račo, kol kas neišspręsti. Pvz., mažėjantis LRT finansavimas ir jo paties reformos siekiant taupyti mažėjančias lėšas. Kanalų uždarymas – ne išeitis. Tai gali būti kaip šiaudas. O reikia kuo skubiau atsisakyti nebūdingų LRT funkcijų (chorų ir pan.), išspręsti komercinių lėšų problemas (jomis finansuojama dalis misijos laidų, bet nuo jų mokamas ir nesusigrąžinamas PVM, net pelno mokestis mokamas, nors LRT dirba nuostolingai). Ką jau bekalbėti apie LRT gaunamus milijonus litų, kurių pati LRT net nemato. Milijonai skirti kitai valstybės įmonei už transliacijas. Žinoma, lešų panaudojimo efektyvumui kontroliuoti reikės ir aktyvesnio tik šiemet sukurtos Administracinės komisijos darbo ir Tarybos narių aktyvumo.

Taip pat keista, kad vakar net teko priminti LRT administracijai, kad žurnalistas (o ypač LRT) negali būti objektyvus, jei jis vienu metu užima ir politinį postą. Net Etikos komisijai tai aišku. O kai kas net iš kolegų mano, jog nieko čia blogo. Tačiau nuo šiol LRT savo darbutoojus įspės apie interesų konlfiktą ir būtinybę pasirinkti – arba politika, arba žurnalistika.

Beje, be kitų problemų aš pats matau dar bent keletą spręstinų ir jau sprendžiamų klausimų:
1. LRT Taryboje turi būti daugiau visuomenės atstovų (dabar 8 narius deleguoja valdžia ir tik 4 nevyriausybinės organizacijos).
2. LRT žurnalistų socialinis statusas turi būti kaip visų kitų siekiamas idealus profesijos standartas (visi dirbantys žurnalistai turi gauti normalius ir konkurencingus atlyginimus be jokių „honorarų” , turi turėti visas socialines garantijas, tačiau tuo pačiu turi prisiimti maksimalius profesinius įsipareigojimus).
3. LRT transliuojamų radijo ir televizijos programų priėmimo zona turi aprėpti visą Lietuvos teritoriją (to reikalauja ir LRT įstatymas).
4. Atsisakyti LRT komercinės reklamos ir užtikrinti normalų finansavimą iš šalies biudžeto ir/ar su abonentiniu mokesčiu.

P.S. O labiausiai visuomeniniam transliuotojui šiuo metu trūksta visos visuomenės geranoriškumo ir susitelkimo stiprinant LRT. Tyčia ar ne, bet aplink LRT ir jo viduje kuriami tikri ir dirbtiniai sąmokslai ir skandalai, poliitnės intrigos, ignoruojamos problemos, stabdomi sprendimai. Bet yra vilties.

4 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Sigitai, supratau. manau, kad yra problema dėl to, kad valdžia turi perdaug įtakos LRT. taimatosi. bet ne vien valdymas kaltas. mentalitetas valdžios.

    Atsakyti
  2. sigitas

    gerbiamas Dainiau, ką turite omenyje sakydamas apie geresnį visuomenės atstovavimą? Ar ji tokia apskritai yra?Tikiuosi supratote ironiją?

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *