Mielos mamos, augindamos vaikus pamirškite kūrybą!

pagal | 2009/05/08
Valdžios nuomone, vaikų auginimas ir kūrybiškumas - nesuderinami

Valdžios nuomone, vaikų auginimas ir kūrybiškumas - nesuderinami

Šiandien dienraštis „Lietuvos žinios” primena, kad naujoji Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo redakcija bei papildantys naujieji Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatai įsigaliojo tik balandžio mėnesį ir vaikus auginančioms mamoms jis tikrai pavojinas. Bent jau šeimos finansams kelia realų pavojų.

Įstatymas numato, kad kai apdraustasis asmuo, kuris buvo ar yra išleistas vaiko priežiūros atostogų, turi draudžiamųjų pajamų, kurios yra mažesnės už motinystės pašalpą, jam mokamas apskaičiuotos pašalpos ir jo atitinkamą mėnesį turėtų draudžiamųjų pajamų skirtumas. Paprastai kalbant, jei gauni nors kiek pajamų kad ir iš kūrybinės veiklos pagal taip vadinamas autorines sutartis, tai kiek gavai honoraro, ta suma mažinama Sodros mokama išmoka už vaiko auginimą.

Vienintelė išeitis neprarasti honoraro ir valstybės mokamos išmokos, susitarti su honorarą mokančią organizacija, kad ji tau pinigėlius pervestų tik pasibaigus vaiko priežiūros atostogoms. Arba perleiskite savo turtines teises į sukurtą autorinį kūrinį kitam asmeniui. Pvz., labai gerai tinka sutuoktinis. Tada jis gaus honorarą. Absurdas? Taip, bet tokie įstatymai šiuo metu galioja Lietuvoje ir vienintelė išeitis – savo pajamas gauti po dvejų metų arba kito asmens vardu. Manykite, kad tai nemokamas patarimas.

Beje, „Lietuvos žinios” pateikia ir Seimo narių nuomonę apie tokią „naujovę” ir valstybės „remiamą” demografinės padėties gerinimo politiką. LŽ kalbinta Seimo narė Dalia Teišerskytė tvirtino, kad daugelis neseniai priimtų įstatymų yra laikini ir galios tik tol, kol valstybė „atsistos ant kojų”. „Jei įstatymą vertintume pagal etinius principus, moralės normas – jis negeras.” – sakė D.Teišerskytė.

Ar tai reiškia, kad įstatymų leidėjų nuomone valstybė su šeimomis elgiasi neetiškai? Lyg ir taip. Ir kas? ir nieko… O mamoms reikia pamiršti kūrybiškumą. Bent kol kas. Arba gudrauti ir laukti savo honoraro metelius ar kitus. Lyg ir išeitis.

Tačiau panašu, kad net ir spauda pamiršo pasidomėti, kokios dar naujovės klaukia išmokas už vaikus gaunančių asmenų. Štai Seimo duomenų bazėje jau yra užregsitruotas dar vienas Išmokų vaikams įstatymo pakeitimas, kuris vaikus auginantiems asmenims dar kartą smogs.

Tokios iniciatyvos autoriai – Seimo nariai Edvardas Žakaris, Jonas Juozapaitis, Algis Rimas. Jie siūlo, kad kai išmokos gavėjas, gaunantis globos (rūpybos) išmoką, įstatymų nustatyta tvarka gauna našlaičių pensiją ir (arba) vaiko išlaikymui kas mėnesį mokamą periodinę išmoką, vaiko, kuriam nustatyta globa (rūpyba) šeimynoje ar vaikų globos institucijoje, globos (rūpybos) išmokos dydis yra lygus skirtumui tarp išmokos gavėjui nustatyto vaiko globos (rūpybos) išmokos dydžio ir gaunamos našlaičių pensijos bei (arba) vaiko išlaikymui kas mėnesį mokamos periodinės išmokos dydžio. Žodžiu, stengiamasi, kad tik vaikams būtų skiriama kuo mažiau pinigėlių.

2 komentarai

  1. rasa

    Tai va bloga politika, bet ne tik politika bloga mamu atzvilgiu. Visuomene irgi nepadeda gausinti LT. Vaziuojan autobusu Panevezys_Kaunas ivyko idomus ir nemalonus ivykis… i autobusa nebuvo priimta mama su 3 menesiu kudikiu, o nebuvo pririmta del to ,kad su vezimeliu ir vairuotojas vietos neturejo… baisu ir liudna… tai va toks visuomenes poziuris i mamas…

    Atsakyti
  2. Atgalinis pranešimas: prémaman » Nelabai geros vyriausybės naujienos mamoms

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *