J.Butkevičienė buvo teisi, TV3 – ne. Bet ar TV3 suprato savo klaidas?

pagal | 2009/05/08
Advokatė Reda Kurlavičienė (kairėje) ir Jolanta Butkevičienė tiki teisingumu

Advokatė Reda Kurlavičienė (kairėje) ir Jolanta Butkevičienė tiki teisingumu

Penktadienį, gegužės 8-ąją, Vilniaus miesto pirmojo apylinkės teismo teisėjas Marius Bajoras paskelbė, kad LŽS narė, žurnalistė Jolanta Butkevičienės iš telelvizijos TV3 Žinių tarnybos vadovės pareigų buvo atleista neteisėtai.

Rodos, kad teisingumas nugalėjo. Džiaugiuosi ir aš už kolegę. Ir tikiu, kad jos pavyzdys bus įkvėpimas kitiems – ginkite savo teises! Todėl Jolanta šiuo sprendimu ir šia byla apgynė ne tik save. Ji apgynė žurnalistų ir redaktorių laisvę patiems spręsti žurnalistinius reikalus redakcijoje. Ir nuo šiol tie, kas pildys neetiškus savininkų reikalavimus bei skųsis, kad nėra kaip apsiginti – bus neteisūs ir silpni. Silpni pripažinti, kad jie – ne žurnalistai. Jie tik sraigteliai.

Tačiau vienas dalykas man vis dar liko neaiškus net ir po teismo sprendimo. Tai TV3 pozicija. Ji kol kas – gėdinga. Net televizijos vadovė, direktorė Laura Blaževičiūtė nepripažįsta teismo sprendimo. Net išklausyti neatvyko. Ir net po sprendimo mano, kad jų vidaus keistos ir teismo iš esmės pripažintos niekinės bei neetiškos taisyklės leika svarbiau už Lietuvoje galiojantį įstatymą.

Ar tai tik TV3 vadovybės Lietuvoje pozicija? O gal tai ir vadovų Švedijoje pozicija? Tai galėsime netrukus patikrinti. Nusiųsime jiems sprendimą, informuosime apie tai kolegas Švedijoje ir visoje Europoje. Tada ir sužinosime.

Daugelis dar prisimena, kad TV3 Žinių skyriaus direktorė J.Butkevičienė iš darbo buvo atleista šių metų sausio 20 dieną. Kaip žinote, žurnalistė teismo prašė pripažinti jos atleidimą iš darbo neteisėtu, priteisti darbo užmokestį už visą priverstinės pravaikštos laiką ir atlyginti neturtinę žalą. Tik kovo 6 prasidėję civilinės bylos parengiamieji posėdžiai baigėsi balandžio 24 dieną, tuomet teismas vos per vieną dieną išnagrinėjo visą bylą.

Iš TV3 J. Butkevičienė buvo atleista dėl to, kad pasirašė kolektyvinį žiniasklaidos priemonių radakcijų (redaktorių ir žinių tarnybų vadovų) kreipimąsi į šalies Prezidentą ir Seimą dėl Seimo pirmininko A. Valinsko inicijuotų žurnalistų darbo ribojimų parlamente. Nors TV3 vadovai šiuos motyvus neigė, vis dėlto pripažino, kad drausminė nuobauda J. Butkevičienei skirta „už viršytus įgaliojimus“.

P.S. Ši byla ypatingai svarbi daugeliui žurnalistų ir redakcijų vadovų. Buvo ir teisme patvirtinta įstatymo bei Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostata, kad visi kolegos privalo solidariai ginti vieni kitus nuo neteisėto persekiojimo ir ši pareiga yra šventa. Todėl niekas iš darbdavių ar jų paskirtų direktorių, nepaisant jų santykių su politikais ar kokiom kitom interesų grupėm, negali už tai bausti žurnalisto.

2 komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *