Jie nieko rimto neveikia. O ką veikiu aš pats?

pagal | 2009/05/06

Gegužės 4 dieną išplatinau elektroninį laišką kolegoms žurnalistams su tokia žinute:

From: Dainius Radzevičius [mailto:pirmininkas@lzs.lt]
Sent: Monday, May 04, 2009 9:18 AM
Subject: Jei nesi abejingas kultūrai – ateik prie Seimo

Lietuvos kultūros žmonės,
Jei esate dar gyvi ir norite apie tai pranešti kitiems,
jeigu jaučiatės neišgirsti, nepastebėti ir neįvertinti,
jeigu matote pavojus, kultūrai ir menams kylančius sunkmečiu,
ateikite prie Lietuvos Respublikos Seimo gegužės 5 d., antradienį, 13 val.
į protesto akciją „Sudie, kultūra?“ ir tai pasakykite!
Lietuvos meno kūrėjų asociacija

Ir štai gavau vieno kolegos iš vienos žiniasklaidos priemonės atsiliepimą (tekstas autentiškas, tik vardas ir pavardė pakeisti):

Laba diena, jau 1,5 metų dirbu žurnalistinį darbą ir noriu išreikšti nusivylimą jūsų veikla. Nežinau kuo užsiima ta žurnalistų asociacija ir kokios jos funkcijos, tačiau, panašu, kad nieko rimto neveikia. Esu įsitikinęs, kad visų pirma turėtumėte išsišluoti savo kieme ir išspręsti žiniasklaidos problemas – užsakomuosius straipsnius, antisemitizmo, rasizmo ir kitokio idiotizmo apraiškas – ir tik tada protestuoti prie Seimo, kažko reikalauti iš valdžios. Kodėl neraginate protestuoti, kai atleidžiami žiniasklaidos priemonių savininkams neįtikę žurnalistai? Kodėl neprotestuojate, kai respublikoje ir kitose savo žiniasklaidos priemonėse tomkus spausdina antisemitinius straipsnius? Apie protestus dėl užsakomųjų straipsnių gausos tiek didžiausiuose, tiek rajoniniuose laikraščiuose taip pat girdėti neteko. Manau, kad Lietuvą ir jos kultūrą visų pirma žudo tokie laikraščiai kaip respublika, vakaro žinios, Lietuvos rytas ir neveikiančios žurnalistų savireguliacijos institucijos, o ne valdžia. Tad raginu spręsti realias problemas, o ne pūsti į bendrą dūdą „kokia bloga valdžia“.
Pagarbiai,
Vardenis Pavardenis

Viešai galiu atsakyti kolegai, kad smagu sulaukti reakcijos. Tik mane liūdina viena kolegos pasakyta mintis. Žmogus jau 1,5 metų dirba žurnalistikoje. Tačiau pats sako, kad „Nežinau kuo užsiima ta žurnalistų asociacija ir kokios jos funkcijos, tačiau, panašu, kad nieko rimto neveikia”. Ir ką tada galiu aš atsakyti? Tik tiek, kad esu kaltas.

O jei rimtos diskusijos norėtų, tai galėčiau tik pasiūlyti pradžioje alankyti www.lzs.lt ir kitas svetaines, susijusias su žiniasklaidos kritika. Taip pat pastudijuoti žurnalistiką, dar svaęs pakalsuti, ką pats padariua. O tada jau galima būtų diskutuoti. Gal net atsakymų rasti.

O ką mano kiti?

4 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Tikrai ne toks. Labai stengsiuosi kalbos dalykus prižiūrėti. Turiu vilties, kad tai leis mandagiai ir kultūringai bendrauti ir kitiems 🙂

    Atsakyti
  2. Rokas Arbušis

    mintis visgi svarbiausia tinklaraštyje.
    bet kai ji pateikiama su (nors ir ne esminėmis) klaidelėmis, labiau priekabiems nei aš tai gali tapti rimtu akstinu rašyti piktus, bereikšmius, įžeidžiančius, emocijomis, o ne logika paremtus komentarus.

    ar mano toks? gal ne… 🙂

    Atsakyti
    1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Ačiū už pastabas. Panašu, kad vis svarbiau tampa net ne mintis, kurią norisi palikti savo bloge, bet tai, kaip ta mintis išreikšta.

      Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *