Žurnalisto darbas – nuo 500 litų "ant popieriaus" per mėnesį

Žurnalistika - vertybė

Prasidėjus kalboms apie krizę vis dar tenka rasti nemažai asmenų, kurie ieško ir naujų žurnalistų savo leidiniams. Apie didžiuosius naujienų portalus nekalbėsiu, nes jie ieškodami sau darbuotojų, greičiausiai, sulaukia ne vieno kandidato, ieško žmonių dėdami skelbimus savo puslapiuose. Tačiau mane sudomino skelbimas, siūlantis darbą žurnalistui už 500 litų atlyginimą per mėnesį (neatskaičius mokesčių).

Atlygis nebuvo toks jau baisus, nes skelbime pažymima, kad ieškoma studento-žurnalisto. Tiesa, nustebino reikalavimai pretendentams:

„Studentams – žurnalistams

Pobūdis: Naujam žurnalui reikalingos straipsnių rašytojos – mados tema, teisių tema bei santykių tema, kadangi tik pradedame savo darbą, tai ieškome nepatyrusių bet sugebančių šį bei tą rašančių studentų
Reikalavimai: Atsakingumas, kūrybiškumas, noras dirbti. Darbas 0,5 etato. Atlyginimas 500Lt.
Laukiame CV su motyvaciniu laišku, kodėl turime pasirinkti būtent jus iki liepos 15 d. 🙂

Atlyginimas: 500 lt / 144 € (neatskaičius mokesčių)
Įmonė: Individualios veiklos nr. 015977
Miestas: Vilnius
Kreiptis: zurnalasnaujas@gmail.com
Skelbimo data: 2012.07.09”

Kadangi terminas paraiškoms teikti jau baigėsi, man įdomus tik vienas faktas – kiek pretendentų sulaukta?

Kita vertus, kai cv.lt pamačiau dar vieną skelbimą, kuris vis dar kviečia pretendentus į žurnalisto pareigas vienoje Panevėžio televizijoje dirbti už kiek didesnį nei minimalus atlyginimas, supratau, kad reikalavimai žurnalistams (ypač dirbantiems regionuose) vis mažėja:

„Darbuotojo veiklos sritis: Kultūra, menas
Siūlomo darbo pobūdis: Reportažų žinioms rengimas

Reikalavimai:
Moka dirbti kompiuteriu
Vairuotojo pažymėjimas – Vairuotojo pažymėjimas B kategorija
Išsilavinimas – Vidurinis bendro lavinimo
Darbo patirtis nuo 0 metų

Siūlomas atlyginimas (prieš mokesčius, bruto): nuo 850 Lt/mėn
Orientacinis atlyginimas (neto): nuo 715 Lt/mėn (pasiskaičiuokite tiksliai)

Skelbimas paskelbtas: 2012.07.24
Skelbimas galioja iki: 2012.08.24
www.ktvplius.lt”

Na o Šiauliuose siūlomas darbas laidų vedėjams už atlyginimą net iki 2000 litų „ant popieriaus” – beveik svajonė:

„Žurnalistas (-ė) – redaktorius (-ė)
Vieta: Šiauliai

Siūlomo darbo pobūdis:
TV laidų vedimas, reportažų / laidų įgarsinimas, informacijos rinkimas.

Reikalavimai:
Panašaus darbo patirtis ir vairuotojo pažymėjimas būtų laikomi privalumais;
Taisyklinga lietuvių kalba;
Greita orientacija; loginis mąstymas;
Iniciatyvumas; punktualumas.
Moka dirbti kompiuteriu
Išsilavinimas – Aukštasis universitetinis
Mokymo/studijų programa – Žurnalistika

Siūlomas atlyginimas (prieš mokesčius, bruto): nuo 1000 iki 2000 Lt/mėn
Orientacinis atlyginimas (neto): nuo 825 iki 1555 Lt/mėn (pasiskaičiuokite tiksliai)
Skelbimas paskelbtas: 2012.07.23
Skelbimas galioja iki: 2012.08.05”

Daugiau pasiūlymų žurnalistams galima rasti štai čia. Beje, už 1000 litų atlyginimą darbas siūlomas ir Kaune Pūko televizijoje. Siūlytis galima iki rytojaus.

32 komentarai

    1. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Tai buvo dar tada, kai litai buvo. Dabar bet jau eurais tike uždirbama. Tačia sutinku, kad ir tada, ir dabar atlygis žurnalistas atsilieka nuo realaus poreikio.

      Atsakyti
  1. IQ

    Na, mažai mokama ne visur. Bet kokybė nuo to kažkodėl nepriklauso. Teisybę sakant, palyginus kad ir kaunadienę su kokiu nors nedideliu leidinėliu paprastai pasirodo, kad nedidelis, taigi ir negalintis padoriai mokėti leidinėlis padarytas kur kas rūpestingiau.
    Kita kalba – kad neturintys pinigų leidiniai privalėtų skelbtis ieškantys savanorių, o ne siūlantys darbą žurnalistui. Būtų mažiau painiavos, o ir besiskelbiantieji laiko sutaupytų, nes atsilieptų tik tie, kurie turi laiko savanoriauti.
    Pavyzdžiui, aš rašau gerai, bet už skatikus nedirbu, todėl… hm… leidėjai (?), keliantys daugybę sąlygų ir siūlantys juokingus honorarus tiesiog gaišina mano laiką, o ir savo tuo pačiu. Už dyka galiu rašyti savo svetainėje, thank you very much!
    Įtariu, kad dauguma tikrai gerų specialistų taip pat nedirba už juokingus įkanius, todėl ir tekstai pastaruoju metu… kaip čia mandagiau pasakius… nenuostabiausi…
    Liūdnoka, atvirai sakant…

    Atsakyti
  2. IQ

    Nevadinčiau tokios algos simboliniu paskatinimu už savanoriavimą. Veikiau jau duokle valstybei už leidimą (nedraudimą) savanoriauti. :mrgreen:
    Man tai kitkas rūpi. Net didžiuosiuose dienraščiuose, kur honorarai rimtesni, pilna klaidų. Už ką nemokantiems rašyti žurnalistams pinigai mokami?

    Atsakyti
  3. hm

    autoriau, kaip gali regionines ar dar kas moketi 2000 lt ir daugiau, jei net 500 lt zinot yra labai dideli pinigai. turime siokia tokia regionine ziniasklaida, tai dirbame is idejos, ant popieruiaus gauname tik apie 200 lt per abu darbuotojus sudejus ir tai tik ant popieriaus, realiai pasiimt negalim, nes viska suryja mokesciai uz ta alga… tai apie koki samdyma zmoniu gali kalbeti… jei ir 100 lt yra milziniski pinigai. taigi ir sukas kaip kas gali. siulo dirbti puse etato, 1 val. ar pan… nes kitiap neimanoma.. gauni 200 lt algos, sodrai ir vvmi atiduodi praktiskai tiek pat. logikos nera. tai kam dirbti. Gerai gyvena tik didieji, o mazieji mazuose miestuose merdeja. nes isgyventi is reklamos neimanoma, tuo labiau internetiniams portalams, nes visi dar popieriu myli.

    Atsakyti
    1. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      HM, bet tada 200 litų alga nėra jokia alga. Tai tik simbolinis paskatinimas už savanoriavimą. Ir tai nėra blogai – savanoriška veikla mane labai labai žavi. Tik darbu toi nereikia vadinti. Ir tokiu atveju žmogus turi pasirinkti – jei jis gali sau leisti ir nori savanoriauti, tai yra labai labai gražu. Bet jei jam reikia dar ir duoną užsidirbti, tuomet jis privalo ieškoti kitur darbo, nes joks save gerbiantis žmogus negali pramisti iš 200 litų per mėnesį. Na nebent jis papildomai už juodus pinigus rašinėtų paslėptą reklama ar pan. Bet tada tai reiškia savęs negerbti. Todėl tie skelbimai man įdomūs tik dėl vieno dalyko – realiai siūlomas žmogui išmaldos dydžio aga, tačiau už ją reikia dar ir dirbti kaip kvalifikuotam žmogui.

      Atsakyti
  4. Regina

    Dainiau, supratau, tu mane nukeli į savo naują temą…Gerai, ateisiu…bet pasirinksiu laiką pati, nes man atostogos…Beje, mano vardas rašomas iš didžiosios raidės, Oberžurnaliste…

    Atsakyti
  5. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Regina, aš gi sakiau, kad ne piniguose laimė 🙂 Apie tai vakar ir su Pauliumi Normantu kalbėjomės. Kažkaip „fainai” buvo ir pokalbis prieš kamerą gavosi. Bent jau man taip atrodo 🙂

    Atsakyti
  6. Regina

    Dainiau, 🙂 esu pakylėta :)…Žinai, aš galvojau, kad esu griežto sukirpimo žmogus ir nejautri jokioms pagyroms…Bet, pasirodo, – klydau…sutirpau…nereikia nė to darbo…Taip įvertinta, esu laiminga 🙂 🙂 🙂

    Atsakyti
  7. Regina

    Džiaugiuos, Dainiau, kad atsiradai, nes jau buvau begalvojanti, kad viena liksiu…
    Žinai, per naktį tas mano noras ir pravėso….Na tiek to, pasakysiu….
    Vakar mane įtikinai, kad laimingiausi žmonės yra žurnalistai…Tai prašymas toks ir būtų, ar negalėtum, pasinaudodamas savo tarnybine padėtimi, patarpininkauti ir įdarbinti mane žurnaliste? Apie save pateikiu tokią informaciją: 1.rašyti moku; mintis dėstau sklandžiai; klaidų darau mažiau už patį Oberžurnalistą; 2. Nors ir ne visur gerai gaudausiu, galiu rašyti įvairiomis temomis; 3.Žurnalistikos nesu baigusi, tačiau pagrindinį principą apie kurį sukasi visos studijos, žinau – jeigu išspiria pro duris, reikia lipti pro langą; 4. Sutinku dirbti ir už tuos 500 Lt (už vieną straipsnį), o jeigu straipsnis tokio dydžio, kaip užvakar aptarinėjom (apie parlamentinių pinigų taškymą), – tai pakaktų ir perpus mažiau (250 Lt)…Nu ką, gal ir užtenka? Manau, kad dar tu kokį gerą žodį pridėtum apie mane…Nu, tipo, kad seniai pažįsti…kad esu patikima, atsakinga, darbšti (galiu dirbti ir per atostogas) ir pan….Atsilyginčiau po pirmo honoraro…ne, gal po antro, nes pirmu norėčiau pati pasidžiaugti….Dainiau, kaip tu vertintum tokias mano galimybes?

    Atsakyti
  8. Regina

    Nuva, dar betrūksta tik kad pats Dainius „patepė slides” iš savo blogo…Gerai jau, gerai – neprašysiu nieko…Einu miegot…

    Atsakyti
  9. Regina

    Dainiau, tą knygą suveik šiaip skaitytojai, nes aš dabar atostogauju… Beje tau turėčiau kitokį prašymą,… ar galiu paprašyti…?

    Atsakyti
  10. Dainius Radzevičius

    Regina, galiu tą knygą „suveikti” 🙂

    Atsakyti
  11. Regina

    Šiaip skaitytoja, būk gera, tu turi daugiau laiko, perskaittyk tą A.Juozaičio knygą ir referuosi man apie ką jinai ten…Tai tada ką nors protingo užmesim Dainiui..

    Atsakyti
  12. Regina

    Dainiau, viskas tvarkoj, kad tau taip 🙂 ir nežiūrėk, kad man taip 🙁 , nes užkrėsiu…

    Atsakyti
  13. Dainius Radzevičius

    regina, o man visai Hemingvėjaus požiūris į žvejybą patiko 🙂 O dėl Korsako… Beje, dirbau kažkada su jo broliu. Tas į žvejybą kardinaliai priešingai žiūrėjo. Laimė kiekvienam kitur :/) Manau, kad dar ir Edita Mildažytė, ir Audrius Matobis, ir Rasa Pangonienė, ir Denisas Tarasenko, daug kitų yra laimingi savo darbuose.

    Atsakyti
  14. Regina

    Dainiau, nekabink mums makaronų, o prisipažink, kad vistiek esi antras po Korsako…Nes tu turi pasiimti atostogas, kad galėtum pažvejoti ir uodus pašerti…o Korsakas turėtų išeiti atostogų, kad to galėtų nedaryti….(Tu neįsivaizduoji, kaip nekenčiu žvejų)…. 🙁

    Atsakyti
  15. Dainius Radzevičius

    Regina, ne bet kuriame ir ne bet kada. Kai gauni pakankamai pajamų iš vienos veiklos, kita gali būti ir nemokama ar tik simboliškai. ir nėra bėdų, jei žmogui ta veikla patinka ir ne tik dėl pinigų. Kita vertus, visada reikia turėti pinigų, kad galėtum išgyventi. Tačiau dirbant kelis darbus įmanoma pasikirstyti viską taip, kad būtų „kryžminis subsidijavimas” 🙂 Esu taip dirbęs ne vienerius metus LŽS pirmininkų – nuo 2003 met iki pat 2007 metų sausio 2 dienos. ir nebuvo jokių bėdųdėl to. tačiau buvo kitų – pagrindinis darbas reikalauja irgi daug laiko bei atsidavimo, todėl kitai veiklai nebegali skirti tiek dėmeiso, kiek norėtum 🙂

    Atsakyti
  16. Regina

    Dainiau, bet kuriame darbe esminis, pirminis, pagrindinis tikslas yra pinigai….Jie reikalingi, kad išgyventum…Bet jeigu dirbdamas dar jauti ir malonumą, tada į darbą eini kaip į poilsį…Ir tai dvigubas malonumas…Jeigu tau taip yra, tai valio…Bet tu tik antras po Korsako, nes pastarąjį po teismus netampo…
    Antra vertus, pavargti galima ir nedirbant…šiaip, kažkaip nuo gyvenimo rutinos 🙁

    Atsakyti
  17. Dainius Radzevičius

    yra daugiau laimingų . Pvz, aš 🙂 Jaučiu, kad dar ir daugiau rasčiau, nes šioje profesijoje ne pinigai yra esminis tikslas.

    Atsakyti
  18. Regina

    Dainiau, prie to pačio…. pagalvojau, kuris Lietuvoje žurnalistas yra laimingiausias, o gal ir kaip žmogus laimingiausias…tai nusprendžiau, kad tai Korsakas…Jam darbas -malonumas, o malonumas – darbas…O ir žuvys į teismą nepaduos

    Atsakyti
  19. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Regina, esu dirbęs. ir dirbau net be pinigų, nes… Vieną kartą tai buvo neišvengiama nes reikėjo pajamų, kitą kartą – nes buvo šiaip įdomus darbas. bet… jei tai darbas, iš kurio reikai žmogui oriai pragyventi – tai yra absurdas. Žemiau skurdo ribos.

    Atsakyti
  20. Regina

    …arba tegul sėdi namuose ir svajoja apie didesnį atlyginimą..

    Atsakyti
  21. Regina

    Dainiau, suveiks pasiūlos-paklausos dėsnis…Jeigu bus iš ko rinktis, tai darbdavys ir pasirinks, jeigu nebus – nuleis kartelę…Na tu Dainiau manau už tokį atlygį neitum dirbti, bet kaip pradedantiesiems turėtų pakakti…:)

    Atsakyti
  22. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Regina, bet pažiūrėk vien į temų spektrą. kaip amnai, pajėgs studentas? beje, siūlau paanalizuoti ir kitus paisūlymus.

    Atsakyti
  23. Regina

    Tai pagal atlyginimą ir reikalavimai nedideli…Nejaugi darbdavys turėtų mokėti 500 Lt už tai, kad darbuotojas neatsakingas, nekūrybingas ir nenorintis dirbti?

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *