Politikai užsimanė prigriebti žurnalistus

pagal | 2009/07/03
Ateityje garbingos žurnalistikos žurnalistus mokys teisininkai

Ateityje garbingos žurnalistikos žurnalistus mokys teisininkai

Lietuva artėja link Baltarusijios. Mūsų politikams vis labiau norisi prigriebti žurnalistus ir turėti įrankius, kurie padėtų sukontroliuoti žurnalistų norą kalbėti pernelyg laisvai ir atvirai. O svarbiausia – pernelyg kritiškai valdžios atžvilgiu.

Kaip žinia, šių metų pavasarį Žurnalistų etikos inspektorius Romas Gudaitis nutarė atsistatydinti iš savo pareigų. Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija pagal įstatymo reikalavimą surado naują kandidatą šioms pareigoms. Seimui beliko tik apsvarstyti kandidatą ir jį patvirtinti. Iki šiol taip ir buvo. Bet… Kažkaip nepatiko, matyt, Seimui naujas pasiūlytas kandidatas.

Todėl Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas užregistravo ir pateikė naujus Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimus, kuriaisi nutarta sukurti „naujos kartos, patobulintą” žurnalistų prievaizdą – ŽURNALISTŲ ETIKOS INSPEKTORIŲ. Toks inspektorius jau buvo. Tačiau dabar, matyt, norima jį padaryti tik politikų skiriamu pareigūnu, kuris privalės būti iš esmės žurnalistų teisėju ir baudėju.

Beje, pakeitimus parengė nepasitarę ir vėl net neinformavę nei žurnalistų, nei kitų visuomenės informavimo srities organizacijų. Panašu, kad neatsiklausta ir akademinės bendruomenės.

Bet jkuriuo atveju, tik liepos 8 dieną planuojamas Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdis, kuriame ir bus aptariamos Visuomenės informavimo įstatymo 49 ir 50 str. pakeitimo įstatymo projekto detalės. Teks ir man nuvykti į šį posėdį. Juk nerimas ima, kad tik nepriimtų skubotų siūlymų.

O nerimauti turi visi. Juk nuo šiol buvęs ombudsmenas privalės ne tik turėti nepriekaištingą reputaciją, bet ir dar privalomą aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą. Kodėl tik teisinį? O kodėl negali būti su komunikacijos specialisto diplomu? O kodėl tik su teisinininko diplomu be praktikos policijoje ar prokuratūroje? O gal geriau tegul būna buvusiu tardytoju?

2 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Bet tai jau absurdas. Beje, ar kas žinojo, kad protokolus už pažeidimus žiniasklaidoje gali surašyti tik pats inspektorius? Jo darbuotojai to negali padaryti Todėl hipotetinė situacija tokia – šiandien penki liakraščiai iš Tauragės, Vilkaviškio, Zarasų, Vilniaus ir Skuodo padaro po pažeidimą. Vakar tas pats. Rytoj – irgi. Tai tada inspektorius kasdien pats vienas turi visus aplėkti, surašyti ir įteikti. Absurdas. Lyg panašiai turėtų dirbti generalinis policijos komisaras – kiekvienam už greičio viršijimą pats įteiktų protokolus. Ir dar juos surašytų.

    Atsakyti
  2. Linas

    Sutinku, kad geriausias variantas, jeigu bus su tardytojo patirtimi. Juk pamažu jau tampame policine valstybe.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *