Rusijos pinigai Lietuvos žiniasklaidoje. Ką darome?

pagal | 2009/07/13

Bronislovas Lubys perspėja, kad „bus blogai, jei savo žiniasklaidą imsime pardavinėti tiems, kuriuos du dešimtmečius kritikavome. Tai ne tik „Lietuvos ryto“ akcijų klausimas: problema yra daug didesnio mąsto. Šiandien yra ir daugiau pasiūlymų parduoti žiniasklaidos priemones, sklindančių iš tos pusės. Mane tai šiek tiek jaudina.”

Visi suprantame kad B. Lubys perspėja apie pinigų, susijusių su Rusija, atkeliavimą iki Lietuvos žiniasklaidos. Kažkada daug kam nerimą kėlė ir Jurijaus Borisovo pinigai, kuriais buvo remiamas Rolandas Paksas. Žinome, kuo tas nerimas baigėsi R. Paksui. Vėliau daug kam nerimą kėlė ir tai, kad Rusijos pinigais dalis žiniasklaidos netiesiogiai finansuojami. O kodėl tos temos nesibaigė jokiais tyrimais ir rezultatais?

Panašu, kad dideli pinigai tyliai gali atkeliauti ir į mūsų šalį. Ir kuo didesni, tuo tyliau. Juolab, kad pat B. Lubys sako, jog „finansinė padėtis – sunki, žiniasklaida yra verslas, ir aš tikrai nieko nesmerkiu”. Gerai, kad vienas garsiausių ir įtakingiausių Lietuvos verslininkų vis dar tikti, kad „žiniasklaida nėra vien verslas: ji taip pat yra tautos saviraiškos, nuomonių formavimo priemonė”.

Bet labiausiai neramina B. Lubio atviras pri(si)pažinimas, kad savininkai daro įtaką jos (žiniasklaidos – D.R.) turiniui, o derybų, kurios gali baigtis savininkų pasikeitimu, šiandien yra daugiau nei jo minėtas „Lietuvos ryto“ atvejis.

Kolegos Vladimiro Laučiaus klausimą, ar tą tendenciją galima apibūdinti kaip Rusijos pinigų masinį veržimąsi į mūsų žiniasklaidą, B. Lubys įvertino labai paprastai. Jis nesako, kad tie pinigai mėgina ateiti masiškai, bet gali patvirtinti, kad noro tikrai esama.

B.Lubys apie siūlymus iš Rusijos kilusiais pinigais pirkti Lietuvos žiniasklaidą
Aš asmeniškai sulaukiau pasiūlymo iš potencialių pirkėjų.

O dabar pabandykime pafilosofuoti, kas bus po šio pareiškimo? Kas kels šį klausimą? Kokiso žiniakslaidos priemonės „pasigaus” šią temą?Gal bus net susirūpinta nacionaliniu saugumu? O gal vien dėl to pastaruoju metu ir bandome Seime labiau griežtinti žiniasklaidos turinio priežiūrą? Tik tokiu būdu ir tikimasi pažaboti „negerą” žiniasklaidą? O kaip bus su demokratija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *