Ko verti įspėjimai televizijoms už neigiamą poveikį vaikams? Kaip kam yra "Dzin"

pagal | 2009/10/12

Lietuvos radijo ir televizijos komisija spalio 7 d. paskyrė įspėjimą UAB „Tele-3“ už Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pažeidimą transliuojant laidą „Dzin”. Ar televizijoms ir laidų kūrėjams ne „dzin” tokie įspėjimai? Juk ų jau buvo ne vienas.

Šį kartą TV3 laidoje, transliuotoje nepilnamečiams prieinamu metu (20.15 val.), buvo parodytas suvaidintas smurtinio pobūdžio epizodas (detaliai vaizduojamas žmogaus žalojimas). Prie Žurnalistų etikos inspektoriaus veikianti ekspertų grupė nustatė, kad parodytas smurtinis epizodas galėjo neigiamai paveikti nepilnamečius ir yra priskirtinas nepilnamečiams neigiamą poveikį darančiai informacijai.

O štai pernai TV3 rugsėjį transliuotoje laidoje „L.T. PAPARACAI“ buvo parodytas niekaip iš kitų programos dalių neišskirtas 12 sek. trukmės reklaminis siužetas apie dienraštį „L.T.“, kuris buvo pateiktas taip, kad žiūrovas galėjo nesuprasti, jog tai reklama, arba galėjo suklysti dėl pateiktos reklamos tikrojo tikslo. Transliuoti paslėptą reklamą draudžia Visuomenės informavimo įstatymas (39 str. 5 d.). Neišskiriant siužeto, buvo pažeistas ir minėto įstatymo 39 str. 11 d. 1 p., reikalaujantis, kad „reklama turi būti aiškiai atpažįstama, garsinėmis ir(ar) optinėmis priemonėmis atskirta nuo kitų programos dalių“. Už šiuos Visuomenės informavimo įstatymo pažeidimus Lietuvos radijo ir televizijos komisija lapkričio 5 d. nusprendė UAB „Tele-3“ skirti taip pat įspėjimą

Pernai birželį televizijai TV3 taip pat buvo skirtas įspėjimas dėl įstatymo pažeidimo laidoje „Puikusis šou“. Tuomet balandžio 6 d. 19.30 val. TV3 programoje be jokio indekso rodytoje laidoje „Puikusis šou” buvo atlikta daina „Paragavę dūmo”, kurios tekstas, kaip nustatė Žurnalistų etikos inspektorius, skatina tabako, narkotinių medžiagų vartojimą. Už šį Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pažeidimą Lietuvos radijo ir televizijos komisija trečiadienį nusprendė paskirti įspėjimą laidą transliuojančiai UAB „Tele-3″.

O pernai vasarį televizija TV3 nuobaudą gavo už pažeidimus laidose „Lietuvos ryto televizija” ir „Paparacai.lt”. Anot RTK, „Lietuvos ryto televizijos” reportaže buvo paskelbti nužudytų nepilnamečių asmens duomenys, parodytos kitų nepilnamečių nuotraukos ir filmuota medžiaga, pagal kuriuos galima nustatyti jų asmens tapatybę. Laida „Paparacai.lt” įspėta už reportažą, kuriame buvo kalbama apie seksualinius reikmenis.

LNK įspėjimas skirtas už laidose „Srovės” parodytus smurto vaizdus prieš nepilnametę bei keletą kartų parodytą žiauriai sužaloto žmogaus kūną.

P.S. Nesu šalininkas pernelyg griežtų bausmių. Ne jos auklėja. Bet ar įspėjimai tikrai yra veiksmingi? Juk tokios laidos kaip „Dzin”, „Kakadu” ir panašios vaikų protus veikia kone kasdien. O kokia alternatyva?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *