Ar I. Degutienė apgins NVO pinigus nuo A. Kubiliaus Vyriausybės?

pagal | 2009/11/13

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė nepritaria siūlymams atimti iš gyventojų galimybę paremti nevyriausybines organizacijas jų sumokėtų mokesčių dalimi. Apie tokius planus dar vakar viešai kalbėjo Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius.

Parlamento vadovės nuomone, atėmus galimybę 2 procentais gyventojų pajamų mokesčio (GPM) paremti nevyriausybines organizacijas, šiuo krizės metu būtų suduotas skaudus smūgis pilietinės visuomenės kūrimuisi ir ugdymui. „Manyčiau, kad būtų galima svarstyti galimybę dviem procentais sumokėtų mokesčių neremti valstybinių įstaigų. Tačiau kai kurioms nevyriausybinėms organizacijoms tokios paramos atėmimas reikštų jų mirtį, o „Sodros“ biudžeto tikrai neišgelbėtų“, – sakė I. Degutienė.

Logiška ir paprasta. Tačiau reikia prisiminti, kad atimti žmonėms galimybęremti savo mokesčių dalimi NVO dar vakar kritikavęs premjeras A. Kubilius argumentavo tokį siūlymą tuo, jog iki šiol beveik pusę tokios paramos (maždaug 45 milijonus iš 90 mln. litų) susirenka iš biudžeto finansuojamos įstaigos – mokyklos, vaikų darželiai, bibliotekos ir kt.

Keista, kad beveik „reketo” forma išsimušę iš gyventojų šiuos 2 procentus valdiškos įstaigos 0taip pernai susirinko dešimtis milijonų litų ir niekam iš valdžios žmonių tai netrukdė. Galima net įtarti, kad nuolat pinigų stygiumi besisikundžiančiai švietimo sistemai taip buvo leidžiama legalaii pasigerinti gyvenimą. Ju iš smės nuo įstaigų vadovų aktyvumo ir naudojamų priemonių efektyvumo priklausė, kiek papildomų litų gaus mokykla, darželis ar kita įstaiga. Ar kas nors iš valstybinių įstaigų (pvz., Valstybinė mokesčių inspekcija) bandė analizuoti, kodėl ir kaip tai vyko? Kaip tėvus klasės susirinkimuose iš esmės naudodamos psichologinę prievartą klasės auklėtojos vertė pildyti „aukas” mokykloms.

Ir kai girdime vakar tos pačios valdžios vieno iš trijų galvų aiškinimą, jog kadangi gyventojų pajamų mokesčio didelę dalį susirenka valdžios kontoros (tai reiškia, kad susirenka ne tie, kam priklausytų), todėl siūloma ne tik apriboti jų galimybę gauti tokius pinigus, bet ir iš esmės už tai nubausti pačias nevyriausybines organizacijas. Pasiūlymas buvo leisti vos 1 procentą nuo gyventojų pajamų mokesčio žmonėms parvesti nevyriausybinėms organizacijoms.

Daugelis žinome, kad kultūrai, menui, sportui ir daugeliui kitų ne verslo sričių valstybė ir taip stirpaii sumažino finansavimą. Nėra iki šiol efektyvios ir komercinių struktūrų paramos sistemos. O čia planai suduoti dar vieną smūgį į paširdžius.

Bet yra vilties – Seimas gali pasakyti tokiems Vyriausybės planams aiškų NE. Seimo pirmininkė jau ištarė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *