Ką praranda žiniasklaidos priemonės ignoruodamos kai kurias visuomenei svarbias temas?

pagal | 2010/02/22

Šį antradienį (vasario 23 d.) 10.05 val. Žinių radijo laidoje „Žiniasklaidos anatomija“ diskutuosime apie tai, kad dalį visuomenei svarbių temų ignoruojanti tradicinė žiniasklaida atsiduria rizikos zonoje.

Kasdien Lietuvos žiniasklaidos priemonės mirguliuoja temomis apie įvairiausias politines intrigas, skandaliukus. Nemažai ir įvairių nuomonių ar komentarų apie tai, kas vyksta Lietuvoje. Tačiau ar tai reiškia, kad gauname pakankamai informacijos apie tai, kas iš tiesų vyksta mūsų šalyje ir už jos ribų?

Štai diskusijose apie Lietuvos padėtį ir jos lyginimą su kitoms ES šalimis dažnai pasirenkama viena ar kita šalis aiškiai nepasakius, kodėl Lietuva lyginama su būtent šia o ne kita šalimi. Todėl kalbant apie mokesčius, sveikatos apsaugą ar pensijas kartais mūsų šalis lyginama su Latvija, kartais su Vokietija, o kartais su Prancūzija ar Didžiąja Britanija. Be to, kartas nuo karto lyg perkūnas iš giedro dangaus išnyra temos, apie kurias jokios nuovokos neturėjo nei valdininkai, nei žiniasklaida. Pvz., vasario 19 dienos savaitraštis „Atgimimas“ isšpausdino publikaciąj apie tai, kad Europos Komisija įteisino naują priemonę mėsos produktams patobulint – iš gyvulių kraujo gaminamus mėsos klijus. Prakalbus apie šią temą dalis už šią sritį atsakingų valdininkų iš esmės nieko nežinojo.

Valdžios žmonės dažnai tokiais atvejais paprastai rodo vieni į kitus pirštais ir aiškina apie „skirtingas kompetencijas“. Tačiau žurnalistams ir žiniasklaidos priemonėms belieka teisintis tik viena priežastimi – krizės metu trūksta žurnalistų ir kitų resursų gilintis net į labai svarbias temas.

Todėl „Žiniasklaidos anatomijoje” klausiame, ko netenka visuomenė ir pačios žiniasklaidos priemonės ignoruodamos visuomenei svarbias temas?

Laidoje dalyvauja europarlamentaras, buvęs žurnalistas Justas Vincas Paleckis ir tinklaraštininkas bei viešųjų ryšių specialitas Liutauras Ulevičius, savaitraščio „Atgimimas“ redaktorė Indrė Makaraitytė.

Laidą „Žiniasklaidos anatomija“ bendrai rengia Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Žinių radijas. Studijos tel. 8-5-2431431. Laidą veda Dainius Radzevičius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *