Apygardos teismas spręs, ar žurnalisto žodžiai galėjo įžeisti kandidatą į Prezidentus

pagal | 2011/01/26

Rytoj, sausio 27 dieną, ketvirtadienį Vilniaus apygardos teisme bus skelbiamas sprendimas apeliacinėje byloje, kurioje buvusio kandidato į prezidentus Česlovo Jezersko iniciatyva (privataus kaltinimo byla) už šio politikos veikėjo įžeidimą buvo nusteistas žurnalistas Gintaras Visockas.

Ši byla ypatinga Lietuvos žurnalistikos istorijoje. Mat, pirmosios instancijos teisme G. Visockas buvo nuteistas.

Tai – beprecedentis atvejis Lietuvoje, kai žurnalistas buvo nuteistas už politiko (viešo asmens – D.R.) įžeidimą ir net ne už patį neva žeidžiantį tekstą, o už niekur nenurodytą kontekstą.

Apylinkės teismo teisėjas pirmą kartą šalies teismų praktikoje įvedė terminą „statistinis Lietuvos rinkėjas ir skaitytojas“. Todėl G. Visockas buvo nuteistas ir už žodžius žodžius, kurie savaime (net ekspertų nuomone – D.R.) neturi nieko bendro su įžeidimu, tačiau, pasak teisėjo, statitinis lietuvis vis tiek galėjo ką nors bloga pagalvoti apie Prezidento posto siekusį praeityje garsų sportininką ir karininką Č. Jezerską.

Apie tai plačiau buvau rašęs prajuėsių metų rugpjūčio 9 dieną šiame deinoraštyje.

5 komentarai

  1. Karolis Jachimavičius

    Būtų įdomu sužinoti, kaip teisėjas ar teisėjai sukūrė tą statistinį skaitytoją ir kokios jo charakteristikos, kaip jis atrodo, kiek sveria, ką statistiškai skaito (Naujojo Židinio turbūt ne), ką valgo, ką galvoja, kokios jo pažiūros.

    Iš lempos sprendimas. Argumentas „Durnas gali nesuprast”.

    Atsakyti
  2. Dainius Radzevičius

    Jau esame išsakę poziciją. Ir išsakysime poi šios dienos sprendimo. beje, mes net remiame kolegą šioje byloje. Todėl mums principas svarbus ir mes jį ginsime.

    Atsakyti
  3. hadrian

    Savo nuomonę jau išsakiau tavo ankstesnio įrašo komentare. Trumpas klausimas: ar LŽS ketina bent jau viešai pasmerkti šį incidentą?

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *