Už ką televizija baudžia A. Dautarto artimuosius? Biznis nugali net mirtį

Mirtis LNK televizijoje tampa INFOŠOU

Vakar vakare kurį laiką specialiai stebėjau LNK televizjją. Ši net pramoginėje KK2 laidoje nesibodėjo „pardavinėti” prieš keletą dienų mirusio buvusio tos pačios televizijos laidų vedėjo Aurimo Dautarto ir jo šeimos tragedijos. Kaip sakant, biznis yra biznis.

Tiesą pasakius, nieko naujo čia ir neparašysiu. Štai Mindaugas Nastaravičius dar prieš beveik dvejus metus rašė apie žiniasklaidą ir mirties pornografiją.

Aš irgi vakar trumpai rašiau apie žurnalistų ir leidėjų etiką ir apie galimą A. Dautarto savižudybę. Juo labiau, kad kol kas dar vyksta tyrimas ir buvusio LNK vedėjo tragiškos mirties aplinkybės neturėtų tapti spekuliacijų objektu. Tačiau LNK laidos ir jų prodiuseriams tai nė motais – tragiška žinomo žmogaus mirtis yra lengvas biznis ir grobi: nuvažiuoji, pakalbini draugus, artimuosius, parodai keletą ašarų, dar archyvuose sukauptą medžiagą (net filmuoti nereikia) ir dar palieki žiūrovams intrigą, kad galima laukti tęsinio. Nes toks vienas politikas, kuris praeityje buvo gana garsus Zakarauskas, pareiškia, jog kad ir kuo bepasibaigtų tyrimas jis vis tiek netikės savižudybės versiją. Kvepia antrąja pedofilijos ir kedofilijos epopėja…

Kad mano kalbos nebūtų tuščios, štai pirmoji spekuliatyvi LNK laida – „Neišgalvoti gyvenimai“. Jos vakarykštis akcentas – draugai netiki, kad Aurimas Dautartas galėjo pakelti prieš save ranką.

Na o viską perspjauna laida KK2. Pamatęs jos anonsą apie A. Dautarto tragediją net perjungiau kanalą. Matydamas šią šeimos tragediją ir perskaitęs laidos KK2 aprašymą tos pačios LNK interneto svetainėje, noriu viešai paklausti – ar dar turi šioje televizijoje žmonės nors truputėlį sąžinės ir padorumo? Paskaitykite laidos aprašymą ir suprasite, ką turėjau omenyje:

„<...> Laidos akiratyje yra aktualiausi politiniai, ekonominiai ir socialiniai reikalai iš Lietuvos ir pasaulio. Bet, kaip ir dera infošou žanrui, naujienos pateikiamos aštriai ir nuotaikingai.

Kadangi mūsų gyvenime žvaigždės ir politika persipynė – politikai lipa į sceną, o žvaigždės eina į politiką, bus maišomas mūsų visuomeninio politinio gyvenimo kokteilis bei eksponuojamos šio kokteilio sudedamosios dalys po vieną ir kartu. Paragavę šio kokteilio, atsibus ne tik įvairaus plauko veikėjai, bet akys nušvis ir „eiliniams Lietuvos žiūrėtojams“.

Na man akys iš tiesų nušvito. Bet ar laidos prodiuseriams, vedėjams ir kitiems darbuotojams protai neaptemo?

P.S. Dar teko matyti ir laidos FTB anonsą. Ten irgi planuojama „patyrinėti” A. Dautarto mirties aplinkybes.

P.P.S. Labai siūlau paskaityti prieš beveik pusantrų metų Balsas.lt skelbtą straipsnį apie tai, kaip Didžiosios Britanijos skaitytojai ir žiūrovai iš žiniasklaidos priemonių reikalauja didesnės atsakomybės pranešant apie žymių žmonių mirtis. Kodėl mums dar tap toli iki to?

21 komentaras

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Renata, bet kuriuo atveju apie savižudybes reikai mokėti kalbėti profesonaliai. Kai tu sakai „gal”, tai reiškia, kad gal akžkam ir padės tokxs kalbėjimas, o gal kažką ir paskatins taip pat elgtis. Tad tai jau negerai. Visdkas remaiis į profesionalumą. Mano galva, viskas vyko neprofesionalaii. Išimtis galėtų būti itk tą pačią savaitę vykusi laida „Valanda su Rūta”. tai jau buvo žymiai geriau, bet tokią laidą darė ne pirmą dieną ir skubotai, o po kelių dienų praėjus nelaimei.

    Atsakyti
  2. Renata

    o kas blogai? Tegul pamato zmones kokia kose srebti artimiesiems palieka po savizudybes, kaip jie kankinasi, gal nors vienam sumazins nora zudytis? O gal po tokiu tragediju kazkas uzsinores savo seimos narius nutempti pas gerus psichologus? Man asmeniskai tai tera vienos situacijos analize, nei as pazystu tu zmoniu, nei smerkiu ar palaikau.

    Atsakyti
  3. Renata

    Gal kiršintų kitais atvejais, bet čia tikras lietuviškas marčios ir anytos gyvenimas, nemanau, kad be žurnalistų būtų kitaip. Tik mes nematytumem to.

    Atsakyti
    1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Renata, ta gal ir gerai būtų, kad neįtrauktų visos Lietuvos į buitinius dalykus? Kur čia žurnalistinė misija? Manau, kad tai gryna spekuliacija šeimos tragedija.

      Atsakyti
  4. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Renata, tai vyko vėliau. Pirmieji kaip maitvanagiai metėsi prie šios temos mediatoriai ir gandonešiai. Jie ir kiršina, mano galva, artimuosius.

    Atsakyti
  5. Renata

    Peržiūrėjau jau ne vieną laidą ir susidarė nuomonė, akd patys Dautarto giminės bei Viktorija mėgina vieni kitus įžeisti per žiniasklaidą. Žurnalsitai šioje situacijoje gali tik nesutikti „padėti”.

    Atsakyti
  6. Dainius Radzevičius

    masterofpuppets, manau, kad taip kalbėti ir įžeidinėti Sauliaus tikrai nereikia. Ypač apie galima aliuzijas į veikatos sutrikimus. Siūlau ateityje bengti tokių pasisakym, nes būsiu privesrtas negailestingai blokuoti komentarus.
    Tačiau pagrindinė mintis paties ir taip aiški, nes vakar matytas kk2 tekstas apie AD laidotuves visgi neatrodo gražiai. Tai ne ta vieta kur galima taip daryti. Jei jau norėjo pagernti kolegą, tai galėjo bent vieną liadą padaryt be šou. O tai viname reportaže juokeliai, kitame laidotuvės.

    Atsakyti
  7. masterofpuppets

    Žiūrint tas laidas galima pagalvoti, kad S.Bartkus yra Žmogus – diktatorius, didelis garbėtroška, netgi paranojikas turintis tam tikrų psichinių nukrypimų.. Dėl savo idėjos arba užgaidos siekdamas savo tikslo žengia , tiesiogine to žodžio prasme, „per lavonus”.

    Atsakyti
  8. dainius radzevicius

    Yra precedentų. Bet, sigitai, jei nieko nedarai tai banditai bujoja. Jiems naudingi nusivylle ir apatiški žmonės.

    Atsakyti
  9. sigitas

    ir nutraukia? ;-)))) ir kompensaciją už orumo įžeidimą galima prisiteisti? Dainiau, mes gi suaugę žmonės ….

    Atsakyti
  10. dainius radzevicius

    Pas mus irgi galima kreiptis i teisma ir skubiai prasyti nutraukti tokias transliacijas.

    Atsakyti
  11. sigitas

    na gal ne taip radikaliai, bet , manyčiau, turėtų būti sudarytos geresnės galimybės įstatymiškai patiems piliečiams gintis nuo tokios „žiniasklaidos” teisminiu būdu. Na , sakysime, kaip tai yra tokioje nedemokratiškoje 😉 šalyje , kaip JAV.

    Atsakyti
  12. Margo

    Lietuviškų TV kanalų negaliu žiūrėt, bet nesunku įsivaizduot, kas ten dabar verda (paskutinis kartas, perpildęs kantrybės taurę buvo I. Jurgelevičiūtės „skandalas”). Visgi mane nemažiau šokiravo DELFI’is – žinią apie Aurimo mirtį patalpinę rubrikoje PRAMOGOS. Atsiprašau, kolegos, bet jūs arba nepagydomi cinikai, arba silpnapročiai.

    Atsakyti
  13. dainius radzevicius

    Sigitai, tai reiškia, kad reikia grāžinti Spaudos kontroles valdybą?

    Atsakyti
  14. sigitas

    tai leidžia dar kartą įsitikinti, kad joks lietuviškos žiniasklaidos „savireguliacijos” mechanizmas neveikia ir nežada veikti. Todėl , manau, tikrai būtų tikslinga , kad valdžia , pasitardama su dar išlikusiais (?) padoriais (??) žurnalistais tvarkytų įstatiminę bazę, griežtintų žiniaskliados atsakomybę , t.s. finansinę. Aš pvz tam pritarčiau.

    Atsakyti
  15. Richardas

    Ne į temą, bet iš VIVA pasisakymo, tampa aišku, kodėl yra kuriamos šios lėkštos laidos, iš pagarbos nebuvimo kitiems. Anot komentatoriaus (-ės) VIVA, pasirodo, kad buki žmonės gyvena kaime, o logiškai mąstant – protingi mieste… Po tokių pasisakymų, nesunku atspėti VIVA mentaliteto lygį, kaip ir tų laidų autorių ir prodiuserių… Be to, tas, visiems pabodusias ir pigias, laidas kuria ne „buki kaimiečiai”, o miestiečiai… Todėl klausimas, kas yra bukesni..?

    Tai, kad pas mus žmogus negali ramiai numirti, o numirus pradedamos sąmokslo teorijos, rodo mūsų žurnalistikos, aišku ne visos, išsikvėpimą, degradaciją ir nužmogėjimą… Zakarausko ir Tintos svaičiojimas apie tai, kas nutiko amžinatilsio A. Dautarto namuose, pribloškia, nes taip išeitu, kad jo žmona su dukra pakorė sveiką ir drūtą vyrą..? Absurdas ir gėda šioms „boboms”, vyrais jų nedrįstu vadinti…

    Atsakyti
  16. Dainius Radzevičius

    Viva, todlė ir rekomendavau paskaityi keletą sdtarispnių. prisiminkime Maiklo Džeksono mirtį. O dar prisiminkime, kaip JAV ir kitos medijso mėgavosi Sadamo Huseino sulaikymo vaizdas ir info apie jo mirtį. Brrrr…

    Atsakyti
  17. VIVA

    LIETUVISKU LAIDU SENIAI NEZIURIU. BUKIEMS KAIMO ZMONEMS SKIRTA. KRIVICKAI, GRINEVICIUTES, KAKADU. ARGI CIA KOKYBES ZENKLAS? NA, BET JEI NUSIZUDYTU BRITNEY SPEARS MANAU IR AMERIKOJE IR VISAME PASAULYJE SIA TEMA NAGRINETU. TIK REIKIA DARYT KOKYBISKAI, O NE SOU

    Atsakyti
  18. Mantas

    Gal Dainiui ir jo plunksnos broliams bus nemalonu tai skaityti, bet visuomet sakiau ir sakau: žurnalistai yra paprasčiausi maitvanagiai. Čia kaip ir visoje visuomenėje: tik nedidelė dalis yra iškilesnių, kurie verti profesionalo vardo, kuriems toks apibūdinimas netaikytinas. O dauguma yra eiliniai, pilki, į pigią ir greitą kapeiką nusitaikę vidutinybės. Ir nėra ko stebėtis jų elgesiu panašiems įvykiams nutikus. Stebėtis reikia elgesių tų, kurie kompanijoje privalo nustatyti standartus, tame tarpe etikos, tame tarpe ir profesinės etikos. Būtent žiniasklaidos įmonių vadovai turi prisiimti atsakomybę už panašius mirties komercializavimo pasireiškimus. Pakalbinkite LNK Zitą ar TV3 Laurą. Ką jos atsakys. Iš atsakymų matysite ko galima laukti ateityje.

    Atsakyti
  19. Lainius

    leisiu sau pabūt grubus: netyčia pamatęs kažkokios laidos anonsą a la „jis buvo mano draugas, panagrinėkime…” ir abejingą vedėjo-„draugo” feisą, su skaitliukais akyse bei kakta, nesužalota jokio intelekto, vos nesusivėmiau…
    ačiū Die, nėra nei laiko nei noro žiūrėt tv laidų tipo super kaka vienas, kaka du, kaka valanda ir pan…

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *