Apie LRT, jos tarybos posėdį ir… ateitį

pagal | 2011/04/20

Vakar vyko LRT tarybos posėdis. Mano akimis žiūrint, labai konstruktyviai ir efektyviai.

Visų pirma, norėčiau viešai paskleisti žinią, kad vakar LRT taryba kartu su Vyriausiąja tarnybinės etikos komisija prieš posėdį surengė praktinį seminarą dėl tarybos narių skaidresnės veiklos užtikrinimo, praktinio ir aiškaus privačių interesų atsiejimo nuo viešų. VTEK atstovas ne tik suteikė išsamią informaciją apie pildomas deklaracijas, viešai skelbiamus privačius interesus ir būtinus nusišalinimus, bet ir pateikė rekomendacijas dėl LRT tarybos narių etikos kodekso praktinio taikymo. Tokį kodeksą LRT taryba pasitvirtino remdamasi pažangia BBC praktika. O dabar belieka pakoreguoti jo nuostatas ir numatyti, kaip pati taryba vertins savo kolegų veiklą ir elgesį, jei manys, kad kodeksas buvo pažeistas. Tikimės, kad viešumas bus geriausia prevencinė priemonė.

O dabar apie posėdį. Buvo 10 narių iš 12. Posėdžiavome vos 1,5 valandos. Neįprastai trumpai. Bet dalykiškai.

Bendru sutarimu nusprendėme kolegės Eglės Pranckūnienės, Auksės Balčytienės, Tomo Eitučio, Alvydo Jokubaičio ir kitų LRT tarybos narių bendromis pastangomis parengtos valstybinės LRT programų strategijos projektą perduoti trims nepriklausomiems ekspertams ir LRT administracijai – tegul atlieka pirminį mūsų darvo vertinimą ir pateikia pasiūlymus. Tikiu, kad sulaukę jų pastabų jau gegužės antroje pusėje galėsime patvirtinti viešam svarstymui skirtą valstybinę LRT programų strategiją. Tokia strategija bus pirmą kartą parengta per visą nepriklausomybės laikotarpį. Beje, labai tikiuosi, kad jai pritars visa Taryba. Tai būtų aiškus kelrodis ir stiprus įsipareigojimas visai LRT komandai (Tarybai, administracijai ir programas kuriantiems žmonėms) dirbti bendrai.

Dar patvirtinome LRT transliuojamų programų struktūrą ir mąstą, kurie galios iki šių metų gegužės pabaigos. Pirmą kartą LRT administracija visą medžiagą pateikė tokia forma, kaip ir reikalauja įstatymas – ne programų „tinklelius”, o būtent dokumentus, kuriusoe aiškiai matosi ir programų struktūra, ir apimtis. Buvo labai lengva susipažinti su medžiaga ir priimti sprendimą. Ačiū administracijai. Ir džiugu, kad bent jau transliacijų apimtis iki vasaros nemažės. Programas norėtųsi gerinti. Tam reikia ir pinigų, kurių LRT vis dar gauna gerokai mažiau nei artimiausių mūsų kaimyninių valstybių kolegos.

Žymiai daugiau diskusijų sukėlė LRT administracijos pateiktas konkurso LRT televizijos laidoms pirkti sąlygų projektas. Visų norai buvo labai aiškūs – kaip padaryti, kad konkurse dalyvautų kuo daugiau ir kuo vertesnių projektų, iš kurių būtų galima parinkti pačius geriausius. LRT administracija ne tik pasižadėjo maksimaliai viešinti informaciją apie šį konkursą (gal net jau šią ar kitą savaitę), bet ir pagal galimybes įsigyti kuo geresnių laidų. To norėtų, manau, visa LRT taryba. Todėl kai tik gausiu informaciją apie skelbiamą konkursą, pats asmeniškai pasižadu paskelbti visą informaciją ne tik šiame bloge, bet ir pasirūpinsiu, kad ji pasiektų kuo didesnį būrį žurnalistų ir prodiuserių.

Na o kiti įdomesni klausimai, apie kuriuos diskutavome LRT taryboje, susiję su LRT ateitimi. Šiandien apie tai teko kalbėti ir Seimo Informacinės visuomenės plėtros komitete. Čia buvo svarstomos ir vienbalsiai atmestos kelių Seimo narių parengtos ir dar pernai LRT tarybos ir kitų organizacijų kritikuotos nacionalinio transliuotojo veiklą reguliuojančio įstatymo pataisos dėl didesnio LRT valdymo politizavimo. Tikiuosi, kad LRT tarybos noras gerinti LRT programų kokybę sutaps su tokias pat vertybes deklaruojančių ir biudžetą skirstančių poliitkų sprendimais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *