Išrinkti novatoriškiausi Lietuvos žurnalistai. Sveikinu!

pagal | 2011/06/16

Nmedia 2010 akimirka

Nuoširdžiai sveikinu visus kolegas, kurie vakar buvo paskelbti kaip novatoriškiausi Lietuvos žurnalistai. Jiems įteikti apdovanojimai „Nmedia 2010“, kurie skiriami už didžiausią kūrybiškumą, progresą ir inovacijas žiniasklaidoje 2010-aisiais metais.

Jau ketvirtą kartą „Nmedia“ apdovanojimus organizuoja Lietuvos žurnalistų sąjunga kartu su mobiliųjų įrenginių lydere Lietuvoje – kompanija „Nokia“. Prie konkurso organizavimo taip pat prisideda Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija, Lietuvos radijo ir telelvizijos komisija, asociacija LATGA-A.

Į apdovanojimus galėjo pretenduoti visi novatoriškumu pasižymėję visuomenės informavimo priemonių darbuotojai. Iš viso už 2010 metais nuveiktus darbus buvo siūloma nominuoti asmenis ar medijas net dešimtyje skirtingų nominacijų, 4 nominacijos apdovanojimų vertų laureatų neturėjo.

Novatoriškiausius žiniasklaidos atstovus rinko 7 žmonių komisija: Rasa Navickienė (Nacionalinės rajonų ir miestų laikračių leidėjų asociacijos vykdančioji direktorė), dr. Audronė Nugaraitė (Lietuvos Žurnalistų Sąjungos pirmininko pavaduotoja, Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto dėstytoja), Džiugas Paršonis (VU Žurnalistikos instituto lektorius, „Nežinau.lt“ tinklaraščio autorius), prof. Žygintas Pečiulis (VU Žurnalistikos instituto direktorius), Dainius Radzevičius (Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos pirmininkas), Romas Sakadolskis (žurnalistas, Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto dėstytojas), Raivara Šemetulskytė („Nokia“ rinkodaros vadovė Lietuvai ir Latvijai).

Šį kartą apdovanojimų nugalėtojai buvo paskelbti ir apdovanoti renginyje-reginyje, kurį bendrai sukūrė garsus Lietuvos piantistas Kasparas Uinskas ir muzikos istorijos žinovas Viktoras Gerulaitis. Nugalėtojams buvo įteiktos „Nmedia 2010“ statulėlės ir išmanieji telefonai „Nokia N8“.

„Nmedia – 2010“ lauretai:

Nominacija „Už temas apie inovacijas“ – žurnalistas Karolis Makrickas, kuris rašo žurnale „Valstybė“.
Jis yra atsakingas už mokslo ir technologijų skyrių, tad rašo apie technologijų inovacijas, mokslo progresą ir pan. 2010 metai buvo išskirtos jo publikacijos apie tai, ar Lietuva neturėtų susirūpinti savo kibernetiniu saugumu, kurti apsaugos sistemas, investuoti į tai. Taip pat publikacija apie tai, kad inovacijos internete kėsinasi atimti pajamas iš tradicinės žiniasklaidos, aktuali tema ir apie genetiškai modifikuotų maisto produktų įtaką žmogaus organizmui, proveržius šioje srityje. Komisja vertino ir temas apie tai, kokiais kompiuteriais tapsime ateityje, kokias strategijas renkasi pirmaujančios IT verslo bendrovės, kad įveiktų konkurentus.

Nominacija „Už naujų tendencijų sukūrimą žiniasklaidoje“ – žurnalistas Juras Jankevičius, dirbantis LRT.
Lietuvoje pasirodžius mobiliajam internetiniam ryšiui “Mezon”, J. Jankevičiui kilo mintis, kaip naujas technines galimybes pritaikyti TV žurnalistikoje. Juras tai išbandė transliuojant laidą “Krašto spalvos” dar 2009 metais. Išradingiausias Lietuvoje televizijos reportažų iš pačių netikėčiausių vietų autorius, kaunietis žurnalistas Juras Jankevičius 2010 metais rodė pavyzdį kitiems – laidoje “Labas rytas” jis Lepšiškių kaime bandė melžė karvę, vėliau Kauno senamiestyje kepė bandeles. Pasak dalies žiniasklaidos, 2010 metais „ketvirtosios kartos (4G) mobiliojo ryšio technologijos „WiMAX“ galimybes išbandė ir jomis naudojasi visi nacionaliniai TV transliuotojai“. Didelis privalumas, kad nebereikia kilnojamosios televizijos stoties ir didžiulės darbuotojų komandos – reporteris vienas pats nešiojasi tik savo kamerą ir MEZON krepšį su mobilia įranga. Pasak specialistų, naudojantis šia technologija yra perduota daug tiesioginių TV reportažų ir vis dažniau per TV žinias informacija apie renginius ir įvykius siunčiama naujuoju būdu.

Nominacija „Už interaktyvumo didinimą ir skatinimą žiniasklaidoje“ – žurnalistas Saulius Chadasevičius („15 minučių“).
Šioje istorijoje žurnalistą nuo jo šaltinio skyrė vandenynas ir Panamos kalėjimo spygliuotos vielos, tačiau svarbiausi dalykai – informacija ir vaizdinė medžiaga, buvo gauta. Naujienų portalas 15min.lt rašė apie itin prastas nuteistųjų laikymo sąlygas vienoje iš mūsų šalies įkalinimo įstaigų, o tuo pat metu Panamoje be teismo įkalintas lietuvis mobiliuoju telefonu internete ieškojo išeities iš padėties. Per „Google“ susiradęs ir perskaitęs jam aktualų straipsnį apie nehumaniškas įkalinimo sąlygas Lietuvos laisvės atėmimo vietose, jo autoriui vaikinas elektroniniu paštu parašė žinutę.
Paprašytas slapta padaryti autentiškų nuotraukų apie savo gyvenimo sąlygas, lietuvis kalinys pasinaudojo tuo pačiu fotografuojančiu telefonu. Atsiųsti jų elektroniniu paštu jis nemokėjo, tačiau prasitarė, kad sugebėtų įkelti failus į pamėgtą svetainę Facebook.com. Redakcija jam sukūrė profilį „Panama 2010“, perdavė slaptažodį, po kelių dienų jis įkėlė ten autoportretą ir dar keliasdešimt nuotraukų. Netgi po to, kai kameros „draugai“ iš miegančio vyro pavogė mobilųjį, telefoną jis retsykiais pasiskolindavo iš kitų suimtųjų ir susisiekdavo su 15min.lt.

Nominacija „Už naujų idėjų įgyvendinimą žiniasklaidoje (kūrybinių arba technologinių)“ – televizijos operatorius Paulius Dautartas (LTV).
2010 m. LTV naujienų tarnyba vis daugiau turinio pateikė tiesiogiai, iš įvykio vietos. Atsiradus mobilių transliacijų galimybėms, pagrindiniu iššūkiu tapo rasti tinkamą turinį ir būdą kaip jį pateikti. Įvertintas operatorius Paulių Dautartas. Kurio išradingumo dėka tiesioginiame eteryje pavyko ne tik transliuoti laidas iš neįtikėčiausių bvietų, bet jis taip panaudojo technologijas, kad net dalis technikų iki tol buvo abejoję, jog tai įmanoma net teoriškai padaryti.

Nominacija „Už indėlį nagrinėjant Lietuvos žiniasklaidos probleminius aspektus“ – Jūratė Ablačinskaitė, www.zurnalistika-kitaip.lt įkūrėja.
Žurnalistikos iniciatyvos – tinklapio www.zurnalistika-kitaip.lt įkūrimas yra savanoriškos komandos narių veiklos rezultatas, kuriuo siekiama ne tik kritiškai žvelgti į žiniasklaidą, dalinti patarimus jauniems arba tam tikrus profesinius niuansus pamiršusiems vyresniems žurnalistams, bet taip pat tokiu būdu populiarinti žurnalistinę veiklą ir etišką žiniasklaidą. Neprofesionalių žurnalistų ar medijų darbuotojų suburta komanda siekia tikslų, kurie reikalingi profesionalams.

Nominacija „Novatoriškiausias 2010 metų žurnalistas“ – žurnalistas Andrius Tapinas (TV laidos „Pinigų karta“ ir portalo www.pinigukarta.lt kūrėjas).
Už tai, kad Andriuas Tapino dėka sukasi ne tik „Pinigų kartos“ TV laida ir naujienų portalas, bet ir jų turinys labai sėkmingai yra integruotas bei papildo vienas kitą. Nuolatiniai eksperimentai TV eteryje ir kūrybinių sprendimų ieškojimas bandant kitaip pateikti informaciją apie ekonomiką ir verslą padėjo A. Tapinui tapti 2010 metų novatoriškiausiu žurnalistu.

Informacijos apie konkursą „Nmedia“ galima rasti interneto svetainėje www.nmedia.lt.

Daugiau informacijos galima teirautis telefonu 8 5 2122805 arba elektroniniu paštu info@lzs.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *