Etikos sargai pasisakė apie žurnalistus ir "produkto rodymą"

pagal | 2011/07/04

Žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas

Nuo šių metų sausio 12 d. atsirado galimybė televizijų laidose transliuoti produkto reklamą (angl. – product placement). Tai sukėlė nemažai diskuijų ir tarp žurnalistų, kaip reikės vertinti situacijas, kai laidoje bus tokia reklama greta žurnalisto (pvz., ant stalo padėtas reklamuojamo vandens buteliukas) ar net kartu su juo (pvz., marškinėliai su bendrovės logotipu).

Kilo pagrįstų abejonių, ar tokiais atvejais nebus pažeidžiamas Etikos kodekso 32 str.:

„Žurnalistas neturi reklamai naudoti savo pavardės, atvaizdo ir balso, išskyrus atvejus, kai tokia reklama siekiama socialinių ar humanistinių tikslų”.

Tad ką daryti, jei tiesioginės informacinės-pramoginės laidos metu ant laidos vedėjo stalo bus padėtas puodelis su aiškiai matomu logotipu? Su panašaus pobūdžio paklausimu į Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją kreipėsi LRT atstovas.

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos nuomone, situacija, kuri aprašyta jiems pateiktame paklausime, negali būti vertinama kaip reklama. Etikos kodeksas būtų pažeidžiamas, jeigu laidos vedėjas ragintų naudoti vieną ar kitą produktą.

dabar tikrai yra aiškiau. Gerai, kad komisija pareiškė nuomonę anskčiau nei atsirado konkretūs skundai dėl galimų pažeidimų.

2 komentarai

  1. dainius radzevicius

    simai, tai yra reklama. Taciau nlaikoma, kad zurnalistas reklamuoja. Zurnalistam etika draudzia reklamuoti

    Atsakyti
  2. Simas

    Na, kiek žinau, tai normaliame pasaulyje vien puodelio su reklama stovėjimas šalia žurnalisto (ar aktoriaus, jei kalbama apie filmus, laidas ir pan.) laikoma reklama… Lietuvoje – ne?

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *