Darbo inspekcijos PR ir korupcija. Duok Dieve, jiems sėkmės

pagal | 2011/07/05

Mindaugo karūnavimo dienos išvakarėse naujasis Valstybinės darbo inspekcijos vadovas Vilius Mačiulaitis paskelbė karą korumpuotiems jo pavaldiniams. Duok Dieve, kaip sakant, sėkmės. Tačiau realiai tai labiau panašu į gražią (ir dar labai svarbią) deklaraciją, kitiap dar vadinamą PR’u. Juk pati VDI, greičiausiai, netirs korupcijos – tai daro STT.

Iš esmės pritardamas V. Mačiulaičio nuostatoms ir nepakantumui korucpijai, norėjau atkreipti dėmesį, kad tokios viešųjų ryšių akcijos gali būti sėkmingos, jei žinia aiškiau formuluojama ir turės nors kokią konkrečią naudą.

O štai šiuo atveju naujasis vadovas pažėrė daugybę deklaracijų ir, deja, nieko konkretaus, kas padėtų išnaikinti korupciją. Kitaip tariant, viskas dabar žmonių rankose ir akcijoje ,,Korupcija. Pranešk“. Trumpame išplatintame pranešime vadovas kalba apie viską ir labai daug:

„Dažnai įstaigos autoritetui kenkia nepagrįsti gandai ar spėlionės. Diegti modernius, šiuolaikiškus veiklos principus, priimtinesnius visuomenei darbo metodus galima tik esant skaidriai įstaigos veiklai. Mes turime užtikrinti, kad Valstybinė darbo inspekcija taptų pripažinta kompetentinga kontrolės įstaiga, į kurią visi nedvejotų kreiptis patarimo, pagalbos. Kita vertus, keičiant darbdavio požiūrį į inspektorių kaip į baudėją, kurį galima papirkti, būtina skatinti informuoti apie kiekvieną piktnaudžiavimo pareigomis atvejį ir užtikrinti, kad pasitvirtinę faktai bus griežtai vertinami.”

Man labiausiai abejonių kelia teiginys „mes turime užtikrinti, kad Valstybinė darbo inspekcija taptų pripažinta kompetentinga kontrolės įstaiga, į kurią visi nedvejotų kreiptis patarimo, pagalbos.” mano asmenine nuomone, toks noras yra kiek naivus – kas norės pas kontrolierių kreiptis patarimo ir „apnuoginti” savo bėdas ir problemas?

Bet kuriuo atveju, idėjos ir norai labai gražūs ir geri – apie tai V. Mačiulaitis šiandien kalbėjosi ir „Žinių radijuje” su Ginu Dabašinsku. Kolegai, panašu, po laidos paskelbus viešą prisipažinimą darbo teisė tapo kiek įdomesnė 🙂 Tikiuosi tai bus į naudą, nes vis dar nepadoriai didelė dalis kolegų žurnalistų turi realių bėdų dėl darbo teisės normų tinkiamo taikymo redakcijose. Apie tai rašiau jau vakar, kuomet paskelbiau komentarą apie šarkius, pakaunes ir į aferizmą panašų leidybos verslą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *