V. Tomkus jaučiasi nuskriaustas ir nori milijono už nuomonę apie jį

Prabėgo beveik lygiai trys mėnesiai po išspausdinto mano komentaro ir gavau verslininko, leidėjo Vito Tomkaus Vilniaus miesto 2 apylinkės teismui adresuotą skundą. Skunde prašoma mane nuteisti ir dar reikalaujama 1 milijono litų „moralinės žalos”. Už šiame internetiniame dienoraštyje paskelbtą vieną vienintelį komentarą ir jo pakartojimą www.gzi.lt.

Mano nuomone, skundas visiškai nepagrįstas, nes prašoma milžiniškos sumos už komentarą, kuriame aš, remdamasis Wikileaks ir kelių žiniasklaidos priemonių pranešimais apie galimai neskaidrią kai kurių Lietuvos žiniasklaidos priemonių (tarp jų ir Vito Tomkaus „Respublikos”) veiklą, parašiau labai aiškiai savo nuomonę:

„Po tokių tekstų nebegaliu tikėti nė vienu V. Tomkaus ar jo leidžiamų laikraščių žodžiu, kuriais bandoma sukompromituoti konkretų žmogų, juo labiau politiką ar verslininką. O kaip tikėti Vainausku?”

Na netikiu ir nepasitikiu, nors tu ką. Jaučiu, kad turiu tokią teisę – tikėti kuo nors arba ne. Na o Vitas Tomkus, iki šiol neprašęs manęs nieko paneigti, tiesiai nukeliavo į teismą ir rašo teismui štai ką:

„Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso (toliau – BPn 407 straipsnyje nurodyta, kad baudžiamąją bylą dėl nuskalstamų veikų numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (toliau – BK 154 straipsnyje, procesas pradedamas tik tuo atveju, kai yra nukentėjusiojo skundas, o ikiteisminis tyrimas šiose bylose nėra atliekamas, išskyrus BPK 409 straipsnyje numatytus atvejus.

Atsižvelgdamas į tai, kad Dainius Radzevičius (toliau – D. Radzevičius) yra galimai padaręs nusikalstamą veiką, numatytą BK 154 straipsnio 2 dalyje, siekdamas apginti savo, kaip žmogaus ir piliečio teises bei laisves, bei visuomenės ir valstybės interesus nuo nusikalstamų veikų, vadovaudamasis BPK 407 straipsnio, 408 straipsnio, 412 straipsnio ir kitų BPK straipsnių nuostatomis, aš, Vitas Tomkus, teikiu Vilniaus miesto 2 apylinkes teismui šį 2011 m. rugpjučio 4 d. skundą privataus kaltinimo tvarka (toliau – Skundas), kuriuo prašau pradėti privataus kaltinimo bylų procesą ir pripažinti D. Radzevičių kaltu del nusikalstamos veikos, numatytos BK 154 straipsnio 2 dalyje, padarymo bei skirti jam už tai atitinkamą įstatymo numatytą teisingą bausmę.”

Iš manęs prašoma nei daug nei mažai – pripažinti mane kaltu padarius nusikaltimą pagal BK 154 straipsnio 2 dalį, Vito Tomkaus naudai priteisti 1 milijoną litų neturtinės žalos, dar apriboti mano teisę disponuoti mano turtu (čia ieškiniui užtikrinti). Na ir pabaigoje dar paprašyta priteistas bylinėjimosi išlaidas.

Neturiu ką daug komentuoti, nes sveiku savo protu nesuvokiu skundo reikalavimų. Laisvoje ir demokratinėje šalyje. Bet apie tai detaliai pateiksiu savo nuomonę teisme.

Tačiau noriu paprašyti visų savo kolegų, draugų ir bičiulių – nedarykite Vitui Tomkui paslaugos ir nesuteiktite jam nemokamos reklamos rašydami apie šią bylą labai daug 🙂

P.S. Apie posėdžius informuosiu iš anksto šiame dienoraštyje, kad norintys galėtų atvykti pasiklausyti posėdžio.

27 komentarai

  1. Atgalinis pranešimas: Mano apeliacija prieš V. Tomkaus iškeltą bylą – rugsėjo 11 d. 9.30 val. | ww.lt - keletas įdomių blogų pasiskaitymui

  2. Marius

    Manau tikrai daugeliui žiurovų, skaitytojų, rinkėjų bus įdomu susipažinti kaip juo manipuliuoja politikai, purvasklaidininkai. Visi tie metodai turi būti paviešinti ir lengvai prieinami susipažinti kiekvienam.

    Atsakyti
  3. Dainius Radzevičius

    Mariau, įkvepi mane. Bandysiu pasiutarti su kelaiis kolegomis – dviese ar trise bus lengviau tokį projektą daryti. Bet idėja labai gera – ypač prieš rinkimus. jau dirbu su šia mintimi ir tuoj siųsiu keliems geriems bičiuliams ir ekspertams šios srities pasiūlymą 🙂

    Atsakyti
  4. Marius

    Dainiau, tu dėl internetinės svetainės tikrai pagalvok, tai galėtų būtų švietėjiška svetainė netgi visiems būsimiems rinkėjams. Didžiulė mąsė Žiurovų, skaitytojų, rinkėjų neturi orientyrų. Tokia svetainė tikrai labai reiklainga. Žmogus neturi orentacijos tarp purvasklaidos manipuliacijų ir politikų veidmainystės.

    O dėl lentos garbės ar gėdos, tai kas profesionalui ir etiškam atrodo gėda, purvasklaidininkui garbė.
    Nenorėtum gi kabėti purvasklaidininkų garbės lentoj? Kam purvasklaida garbė tegul ir užima garbingą savo vietą purvasklaidininkų garbė lentoj.

    Atsakyti
  5. Dainius Radzevičius

    Mariau, pagalvosiu 🙂 Nors garbės lentos nereikia. manau. Gal geriau gėdos lentą? 🙂

    Atsakyti
  6. Marius

    Dainiau, ačiū už purvasklaidos pamokas!!!
    Manau reiktų šiai temai sukurti atskirą internetinę svetainę, kad kiekvienam būtų lengvai prieinama ir galima susipažinti. Tai kas tau ar kitiems žurnalistams elementaru, apie tai nežino mąsė žmonių.
    Manau tokia svetainė būtų puikus orientyras skaitantiems laikraščius, žiūrintiems televizijos laidas.
    Joje galima būtų padaryti ir purvasklaidos garbės lentą su konkrėčiais pavyzdžiais. Įvardyti labiausiai nusipelniusius purvasklaidininkus.
    Tai būtų tikrai puiki švietėjiška svetainė ir labai labai reikalinga.

    Atsakyti
  7. Dainius Radzevičius

    hyperbass, tai padarysiu vėliau :-0) reikai padirbėti.

    Atsakyti
  8. HyperBass

    Aišku būtų smagu atskirti pelus nuo grūdų 🙂 T.y. faktus nuo jos nuomonės ir plačiau apie tai 🙂 Būtų gražu iš Tamstos pusės.

    Atsakyti
  9. Marius

    Dainiau, deja tokių didžiujų dienraščių nėra, kurie patys save laikytų parsidavėliais.
    Atvirkščiai – jie šventai tiki savo gėrio misija.
    O ką reiškia kitoks požiūris šventai tikinčiam savo paties požiūriu? Tokiems reikalingi tik pritarėjai, kad dar padidinti savo masyvumą.
    O kieno sąskaita jie gali didinti savo svorį?
    Jeigu tu nepritari, kritikuoji, ginčijiesi, įrodinėji, neigi, tai ir esi jiems labai ir labai naudingas kaip ir tie, kurie pritaria.
    Štai taip parsidavėliai pūčiasi ir klęsti, jiems pritariančių ir juos kritikuojančių dėka. Pritariantys parsidavusiems dienraščiams ir juos kritikuojantys yra tolygūs ir tik dėka jų parsidavėliai pūčiasi ir klęsti.
    Kritikuojantys yra norinčio būti populiariu sėkmės garantas.
    Todėl, jei norite nepriklausomos žiniasklaidos tai tėra tik viena šanas, pritaikyti tai sau pačiam ir pradėti nuo savęs.

    Atsakyti
    1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Jos nuomonė sneneigsiu. Ji yra labai bloga apie mane. Kodėl turėčiau neigti. Dalis faktų teisingi. dalis – paklaidos rėmuose (10-30 procentų nukrypimas). O neetiškas yra tik pats rašinys ir jo stilius, nes straipsnyje supainiojama informacija ir nuomonė bei pateikiama kaip faktas. Štai šitas dalykas tik įrodo, kad Skatikaitė ir jos redaktorius – neprofesionalūs 🙂 Tad teisi buvo Etikos komiisja, kai b uvo juos priskyrusi neetiškų medijų grupei. Bet etikso neišmoksi, jei jors neturti ir nesupranti 🙂 Todėl ačiū LŽ ir Skatikaitei už reklamą – dabar galėsiu gauti didesnius honorarus, nes užkėlė kainas 🙂 Ačiū nuoširdžiai 🙂

      Atsakyti
  10. Marius

    Nepriklausomas žurnalistas

    Ar reikalingos liaupsės, įvertinimas, palaikymas nepriklausomui žurnalistui? Ne!
    Visa tai reikalinga tik parsidavėliams, kurie pretenduoja į daugiau svorio. O pagyrimai, pripažinimas , daugiau gerbėjų ir palaikančių, tokiems yra taškai. Kuo daugiau taškų, tuo didesnis darosi parsidavėlio svoris ir tuo labiau užsitvirtinama savo teisingame požiūryje, supratime.

    Teisingas požiūris palaipsniui tampa masyvus ir tūrintis jėgą.

    Vardan gėrio, tiesos ir tautos gerovės gelbėja ir stengiasi apsaugoti turinčius kitokį požiūrį – masyvus teisuolis.

    Ar gali sąžiningas žmogus žinoti, kad jis sąžiningas? Ne!

    Tik paskutinis niekšas pats save laiko sąžiningu.

    Geras nežino, kad jis yra geras, šventasis nežino, kad jis šventasis , laimingas nežino, kad jis laimingas – laisvas žurnalistas nežino, kad jis yra laisvas.

    Kas gi tuomet tokie iškelia ir aukština paprastas, natūralias žmogiškas vertybes, kalba ir kalba, agituoja, skatina?

    Ar praregėjote!?

    Taip tai, veidmainiai – spekuliantai žmogiškomis vertybėmis renka sau taškus.

    Nežino jie, kad tokie yra bet atvirkščiai, nuoširdžiai ir sąžiningai tiki, kad daro gerus darbus.

    Ne vardan blogio pasaulyje yra padaromos didžiausios niekšybės ir prievarta bet atvirkščiai – tik vardan gėrio.

    Tad jei norite iš nepriklausomo žurnalisto padaryti prekę, pirmiausia padarykite tai vertybę. Po to liaupsinkite save ir vieni kitus – ar ne šlykštu?

    ( Nesupraskite, kad šis postas taikomas kažkam tiesiogiai, konkrėčiai – ne, tai tik pamąstymui).

    Atsakyti
  11. HyperBass

    Precedentas bus įdomus 🙂 Gaila, kad Tamstos sėkmė neatėjo aktoriui Nakui, kai jis apšmeižė GP prokurorę Sigutę Malinauskienę.

    Atsakyti
  12. Rytis

    Smagu, kad LT visgi yra nepriklausomų žurnalistų. Linkiu, kad Tomkui nepavyktų realizuoti grasinimų lietuviško žodžio laisvei. Aktyviai seksim naujienas – prašom informuoti.

    Atsakyti
  13. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Aiste, tai viskas tik į gera 🙂 svarbu, kad pagaliau kuo daugiau žurnalistų būtų drąsūs ir tiesūs. Pirmiausia reikia nebijoti savęs pačių ir savo vadinamųjų bosų.

    Atsakyti
  14. Marius

    Palaikančių daug kaip visada kol nereikia susimęsti…

    Atsakyti
  15. Dainius Radzevičius

    Gaunu krūvą laiškų ir skambučių, kruie palaiko mane dėl to milijono ieškinio. Smagu 🙂 Ir ačiū visiems.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *