Kiek turėtų kainuoti gero reporterio darbo diena?

pagal | 2012/02/20

Šis klausimas man kilo dėl kelių priežasčių.

Pirma, tokia temą ir klausimą radau leidinyje „the Guardian”.

Antra, žinau, kiek nedaug žurnalistų Lietuvoje gerai išmano teisinius procesus ir realiai dalyvauja teismo procesuose, nors apie teismus savo nuomonę (dažniausiai negatyvią) turi daug kas.

O pagrindinė priežastis, susijusi su pakankamai išplitusiu teisiniu nihilizmu Lietuvoje ir su dideliu visuomenės nepasiitkėjimu iš esmės visa teisine sistema. Mano nuomone, norint pasitikėti ar nepasitikėti sistema, reikia bent kiek ją realiai pažinti, suprasti ją ir mokėti adekvačiai įvertinti.

O kadangi daugybė žmonių realiai teismuose nebūna ir jų pagrindinis informacijos šaltinis apie teismus ir teisėjus yra žiniasklaida, tai labai daug priklauso ir nuo profesionalaus kalbėjimo apie šią sistemą. Todėl ėmiau svarstyti, kiek turėtų mokėti koks nors leidinys, portalas ar kokia kita žiniasklaidos priemonė profesionaliam žurnalistui, kuris turėtų pakankamai teisinės ir žurnalistinės patirties?

O štai „The Guardian” rašoma, jog Pietų Velso mieste Port Talbot, kur dalis žurnalistų yra netekę darbo, dabar galima teismo reporterio paslaugą nusipirkti už 150 svarų sterlingų per dieną.

Sėdi sau profesionalus žurnalistas ir bet kam už 150 svarų per dieną gali rašinėti apie bylas. Beje, tie kolegos visai įdomų portaliuką pasidarė. O gal tai naujos galimybės užsidirbti pinigų ir mūsų žurnalistams? Štai pagal tokį modelį, kurį siūlo britai. Juk kam vargti už kokius 1000 litų „į rankas” kokiame nors plūduriuojančiame leidinyje, jei gali savarankiškai teikti savo paslaugas už žymiai solidesnį atlygį.

Beje, prisiminęs vadinamąją kedo/pedofilijos bylą nejučia pagalvojau, kad labai subjektyviai vieną ar kitą pusę gynę žurnalistai labai jau buvo panašūs į dirbančius už atlygį atstovus spaudai. Kita vertus, jei mūsų teismai ne paie visas bylas kalba viešai ir platina pranešimus visuomenei, tai gal koks pilietis, kuris nori, jog būtų jo byla viešumoje, gali nusipirkti už kokius 150 litų paprastą paslaugą – žurnalisto parengtą rašinį apie bylą. Gal net visai objektyvų rašinį, kur viskas būtų taip, kaip ir turi būti. Juk to kartais nori žmonės, kurie jaučia, jog teismas yra subjektyvus. Tuomet jam norisi tik objektyvumo. Už kokius 150 litų per dieną 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *