Pamoka žurnalistams: Olimpiada baigiasi, prasideda Olimpinės žaidynės

8.30 val. ryto. Lietuvos radijo eteryje klausytoja pataria žurnalistams atidžiau vartoti terminus, susijusius su vienu svarbiausių sporto įvykių – Olimpinėmis žaidynėmis. Ji remiasi terminais iš Olimpinės chartijos. Akivaizdžiai šią temą išmananti moteris paaiškina, kad Olimpiada – tai sportininkų pasirengimo periodas tarp Olimpinių žaidynių, kurios vyksta kas ketveri metai.

Tai jau ir aš dabar žinosi 🙂 Supratau, kad mane ir daugelį žiūrovų bei klausytojų labiausiai domina ir su malonumu sekami įvykiai apie Olimpines žaidynes, kuriose rungiasi geriausi sportininkai iš viso Pasaulio ir Lietuvos. Apie Olimpiadą kalbama kiek mažiau, nes šis periodas labiau rūpi tik patiems sportininkams ir jų pagalbininkams.

Na o šis trumpas įrašas atsirado tik todėl, kad norėjau nuoširdžiai padėkoti radijo klausytojai. Už tai, kad ji labai paprastai patarė šių dienų žurnalistams, kaip reikia vadinti Olimpines žaidynes 🙂

Dar ryte „pagūglinęs” radau, kad iš tiesų gana dažnai (tikiu, nepiktavališkai) žurnalistai ir ne tik jie naujienų portaluose delfi.lt, lrytas.lt, 15min.lt ir daug kur kitur (radijas, televizija, spauda) painioja terminus Olimpiada ir Olimpinės žaidynės.

Dabar jau tikiu, kad klystančių bus mažiau.

O bene komiškiausias atvejis, kurį radau internete, tai svetainė www.olimpiada2012.lt. Ji tikrai skirta ne informacijai apie sportininkų pasirengimą Olimpinėms žaidynėms – tai bilietų į Londono Olimpines žaidynes pardavimo sistema.

11 komentarų

  1. Regina

    SU PERGALE!!!!! Kad ir kaip ką kritikuotume – visdėlto smagu, kai mūsų himnas skamba visam pasauliui 🙂

    Atsakyti
  2. Regina

    Dainiau, :DDDDDDDDDDDD,einu biškį PAMIEGOT :DDDDDDDDDDD

    Atsakyti
  3. Regina

    Dainiau, išryškinčiau šitą
    Nuobodžiaujantys žmonės yra pavojingi. Todėl juos reikia užimti. Napoleonas buvo sugalvojęs bedarbiams užsiėmimą, už kurį jiems mokėjo: kasti griovius. Iškasti ir užkasti. Vėl iškasti ir vėl užkasti. Rezultatas nesvarbu, sakė jis. Svarbu, kad auga liaudies gerovė.

    Su sportu pažengta gerokai toliau: žmonės patys susimoka, kad būtų užimti. Kadaise imperatoriai dovanodavo Romos liaudžiai gladiatorių kautynes. Už investicijas į pramogas patricijai gaudavo tautos palankumą. Didžiausi stadionai pastatyti tada, kai Romos imperija jau ritosi į pražūtį.

    Atsakyti
  4. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    žodynas irgi klysta, jei… Rašydami į jį žmonės nepažiūri kitų dalykų. Beje, nesiginčiju, kad kas nors taip nevadinamas. Pvz., kažkada buvau pats vienas iš organizatorių renginio, kuris vadinos „Konstitucijos egzaminas”. Rengėjas buvo Teisingumo ministerija. Bet ar tai buvo egzaminas? Todėl galime vadinti daug ką įvairiai šnekamojoje kalboje, bet jei Olimpinis judėjiams turi keletą terminų, kurie skirtingai įvardina periodus, tai negi čia kažkas baisaus, jei bus olimpiada ir žaidynės. Kur čia probnlema, kad daug kas puola net mane, ko aaš čia rašinėju? Na yra tokie du terminai. Aš gi neperšu per jėgą.

    Atsakyti
  5. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    mod, fizika – ne sportas. Ten tas žodis dėl „stiliaus” įdėtas. Tokios olimpiados neturi nieko bendro su olimpiniu sporto judėjimu. Tad komentaras ne prie ko.

    Atsakyti
  6. mod

    O įvairios moksleivių olimpiados tada kodėl vadinamos ne „Fizikos olimpinėmis žaidynėmis”, o „fizikos olimpiadomis”? iš didelio rašto, gerb. Dainiau…

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *