Opa opa ir ES :-) Galime vadinti reklama, bet atrodo kaip žurnalistika

Šiuo metu Vienoje vartau kolegų užsienio žurnalistų blogus ir įrašus apie žurnalistikos kokybę. Štai skaitau brito Nicholas Jones beveik 5 metų senumo straipsnį apie Europos žurnalistikos kokybę. Jau tada kolega kėlė labai rimtą klausimą, ar ES institucijų (Parlamento) finansuojami „projektai” gali būti žurnalistika. Realiai tai yra politinė reklama, nes projektais norima parodyti teigiamus ES institucijų veiklos rezultatus. Už pinigus.

Bet ir Lietuvoje, ir kai kuri kitur ES neretai tokius projektus vykdo žurnalistai ir iš esmės tai pateikia kaip žurnalistinį darbą. Ne kaip reklamą. Galime visaip galvoti, tačiau jei imsime žurnalistikos standartus, galime labai aiškiai pamatyti, kad daugelis ES finansuojamų projektų realiai yra tiesiog reklama. Štai paimkime ir paanalizuokime kolegų šią radijo laidą arba kitą href=”http://www.fm99.lt/lt.php/aktualijos?n=6768″ target=”_blank”>radijo laidą:

ES – nepraėjęs laikas” – modernizuotas Lazdijų hipodromas

2013-02-12

„ES – nepraėjęs laikas” – modernizuotas Lazdijų hipodromas. Plačiau apie tai laidoje pokalbis su Lazdijų rajono savivaldybės Investicijų skyriaus vedėju Vidmantu Pilviniu, Lazdijų kultūros centro direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai Ingrida Malinauskiene bei Lazdijų žirgininkų klubo atstovu Valdu Žička. Klausyti „ES – nepraėjęs laikas”

Lazdijai – senas žirgininkystės tradicijas turintis regionas, kuriame žirgų lenktynės buvo pradėtos organizuoti dar 1960 metais. Žirgų ūkiuose teikiamomis paslaugomis pasinaudoja daugiau nei 700 turistų per metus. Žirgų augintojų apklausos duomenimis, Lazdijų rajone esančio hipodromo infrastruktūra naudojasi 62 proc. augintojų, tačiau jie nebuvo patenkinti hipodromo būkle. Įgyvendinant šį projektą situacija keičiasi, gerėja turizmo infrastruktūra, sprendžiami socialiniai klausimai, sudaromos palankesnės sąlygos žirgų augintojų ūkių plėtrai, žirginio sporto puoselėjimui ir populiarinimui.

Jau šį savaitgalį, minint Lietuvos Valstybės atkūrimo 95-ąsias metines, kartu bus švenčiamas ir Lazdijų hipodromo atidarymas, vyks tradicinės respublikinės ristūnų žirgų lenktynės.

„ES – nepraėjęs laikas”. Laida skirta susipažinti su ES paramos lėšomis finansuojamais projektais, vykdomais Dzūkijoje. „ES – nepraėjęs laikas” klausykite kas antrą antradienį 10.30 val., laida kartojama trečiadienį 19.10 val. ir penktadienį 17.30 val.

Laida finansuojama Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos Respublikos lėšomis”

Pokalbis lyg ir būtų nieko, tačiau ar yra pakviestas nors vienas oponentas? Ar yra skirtingų nuomonių apskritai? Jei tai yra informacinė laioda, tai kur kritiškas požiūris į latinius? Ar yra subalansuotas informavimas?

Galima būtų kelti ir daugiau klausimų, bet jie atrodo arba naivūs, arba labai baisūs. Naivūs, jei pamatysime, kad realybėje tokių informavimų ir projektų yra begalės. Baisu, jei palyginsime, kiek yra ES veiklso propagavimo ir kiek yra tam skiriama nepriklausomų žurnalistinių kūrinių. Arba paklaustume redakcijų, kiek kartų jų žurnalistai „gamino” temas apie ES valdiškų institucijų iniciatyva ir pinigais, ir kiek tokių temų jie darė savarankiškai.

Kita vertus, jei tokia „žurnalistika” finansuojama mūsų pinigais (ES pinigai surenkami iš mūsų), gal galime vadinti tai visuomeniniu turiniu, kaip tai daro visuomeniniai transliuotojai? Tokiu atveju turime naujos kartos daug visuomeninių transliuotojų.

Beje, dar 2007 metais aš pats esu vedęs televizijos laidą „Mes – europiečiai”, kurią transliavo televizija 5 kanalas. Nors neturėjau jokio specialaus redaktoriaus, kuris lieptų apie ES kalbėti gerai arba tik labai gerai, tačiau „projektas” buvo finansuojamas ES lėšomis ir tai buvo nurodyta. Jaučiausi laisvas kalbėti ką noriu, bet…

37 komentarai

  1. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    ėjimas lengviausiu keliu ir yra didžiausia žmonių bėda. Mums jau norisi eiti tokiu ekliu, nes esame ES nariai ir pan. Bet laikas dirbti dar nesibaigė. O noras aguti yra stipresnis nei noras dirbti.

    Atsakyti
  2. Keletas minciu is kitos puses...

    Tema skaudi 🙁 Skaudžiausias būtent klausimas „kiek kartų jų žurnalistai “gamino” temas apie ES valdiškų institucijų iniciatyva ir pinigais, ir kiek tokių temų jie darė savarankiškai”. Teko susidurti su tokiais ES žiniasklaidos projektais ir bendrauti su žurnalistais.

    ES gal ir neskirti pinigų tokiems projektams, jei žurnalistai apie ES reikalus rašytų. Gi rašo apie Lietuvos vidaus politiką, ekonomiką, ministrus, sprendimus, pokyčius, reformas ir t.t. ir t.t. ir t.t. Rašo. Ir Kublius ar Vėsaitė jiems nieko nemoka, a ne? Rašo, nes supranta, kas prie ko ir kodėl svarbu. Ir kodėl įdomu. Apie ES reikalus – NESUPRANTA. Todėl nerašo (vieni tam, kad visiškais idiotais neatrodytų, kiti todėl, kad nesuvokia, koks ryšis yra tarp Parlamento priimto sprendimo ir jų pačių gyvenimo, treti – todėl, kad apie laikraščio turinį sprendžia reklamos skyrius pagal tai, kiek kas pinigų už reklamą sumokėjo). Geriausia būtų šviesti pačius žurnalistus, kas yra daroma (seminarai, vizitai, pranešimai spaudai ir t.t.). Bet LT žurnalistai dažnai yra barbės-devyndarbės, kurie rašo apie viską (nuo politikos iki ekonomikos iki vietos kriminalų nu ir dar apie ką nors, apie ką reikia parašyti). Todėl skirit daug laiko ir noro gilintis į „kažkokios ten ES reikalus” neturi 🙁 Užburtas ratas.

    Tada bandoma eiti kitu keliu – mokėti pinigus už informacijos apie ES pasirodymą. Sutinku, tai nėra geriausias variantas. Bet teigti, kad Komisija ar Parlamentas reikalauja, kad būtų kalbama tik teigiamai – nesamonė (beje, kaip ir pats rašai – „neturėjau jokio specialaus redaktoriaus, kuris lieptų apie ES kalbėti gerai arba tik labai gerai”) Yra Editorial Charter, kuria turi vadovautis projektą gavęs žurnalistas. Ir toje chartijoje pagrindinys dėmesys – objektyvumui. Nuoroda čia, jei ką http://www.europarl.europa.eu/tenders/1_4-Editorial_charter_EU_contracts.pdf Čia kalbama apie objektyvumą, įvairiapusiškumą ir t.t. Jei žurnalistas sugeba apie ES reikalus raportuoti objektyviai, kad ir kritiškai – tegul tai daro. Bet… tai yra sunku. Ir reikalauja darbo, informacijos paieškos, pašnekovų, kurie galėtų ne tik sakyti „Visi ES pareigūnai yra gėjai ir mus tokiais paversti nori”, bet ir argumentuotų bei pateiktų argumentus ir objektyvius vertinimus. O tokių pašnekovų rasti sunku 🙂 Todėl… einame lengviausiu keliu ir kalbame tik teigiamai 🙂

    Beje, nežinau, kokį oponentą galima būtų rasti, kuris neigamai pakalbėtų apie hipodromą 😀 Ypač, jei rekonstrukcijos norėjo 62 proc. naudotojų… O savivaldybė sugebėjo parengti projektą ir gauti ES finansavimą (beje, irgi nelengvas darbas :)) Mano galva čia nėr ko kabinėtis – gavo pinigų, ūkininkai patenktinti, arkliai patenktinti, viskas super :D:D

    Atsakyti
  3. šiaip skaitytoja

    Beje tau,Reginiuk, galiu pasakyti,kad esu normali moteris.Ir santykiai internetu manęs nedomina.
    Ir kas čia mymra? 😆
    Beje atšaldymui tavo „protelio”,galiu pasakyti,kad esu užauginusis du vaikus,turiu ir du anūkus ,kurie jau lanko mokyklą.
    Taigi naudokis proga su Qwerty,gal ir tau pavyks? 😆 Nes jau nusišneki galutinai,ir ne apie hipodromus,o apie realų gyvenimą 😉
    Taigi šaltai ir dalykiškai,atsistok prieš veidrodį ir paklausk veidrodėlio,kas pasaulyje geriausia,gražiausia,protingiausia? Ir veidrodėlis pasakys. 😆 Mymra ,tu mymra 😉 Jei pasakys kitaip,parašyk.Dainius net straipsnį apie tave sukurps 😀

    Atsakyti
  4. šiaip skaitytoja

    Reginut,svarbiausia,kad tu viską žinai.Be to,aš ne tau,rašiau,net vardą paminėjau,nes viską priskiri sau. 😆 Suprantu viską žinai,bet žinoti,matyti,girdėti,išgirsti ir suprasti tikrai ne tau.Žinok.Į sveikatą.O kitko teks mokytis. 🙂

    Atsakyti
  5. Regina

    ŠS, dėl Qwerty tau galiu pasakyti štai ką – mūsų santykiai yra tik šaltai dalykiški, nes išsiaiškinom, kad aš esu vienmylė, o jis prisipažino, kad yra poligamas. Taigi, aš su visokiom mymrom tokiais dalykais nesidalinu. Tačiau tokiu atveju, tau tik padidėja šansai būti Qwerčio nušlifuotai ir nušmyrgeliuotai. Naudokis proga.
    O dabar netrukdyk, nes klausausi Radžvilo – labai įdomios įžvalgos. Paklausyk ir tu, jei ką įkirsi.http://www.propatria.lt/2013/02/vytautas-radzvilas-visuomenes-ir.html

    Atsakyti
  6. Regina

    ŠS, kai užsuki į svečius, ar tu bent pasižiūri kokia tema? Tai ar negalėtum ką nors pakomentuot apie Lazdijų hipodromą? Bet ką tu,- tu turbūt net nežinai kas tas hipodromas…galvoji, kad ten NATO lėktuvai skraido :mrgreen:

    Atsakyti
  7. šiaip skaitytoja

    Suprantama,Dainiau,kad patarėjai(-jos) „brangus malonumas „. 😆
    Taip tai brangu.Bet kam mokėti brangiai?
    Koks malonumas,brangai mokėti?
    Klausimas:
    Ar už patarimą,ar už patarimo malonumą? 🙄

    Atsakyti
  8. šiaip skaitytoja

    qwerty,nsusiramink.Į kitas nebežiūrėk.Svarbu suradai savo nešlifuotą moterį.Galėsi „apšlifuot” 😆
    „kaip niekur kitur sukoncentruota, todėl labai gerai matosi,atsispindi, na tiesiog kaip gerai nušlifuotas briliantas spindi visa nerami, kovojanti Reginuko esmė…”
    Tavo,qwert, esmė irgi matosi. 😆 Buvai briliantas,bet nusišlifavai galutinai.Liko dulkės 😆

    Atsakyti
  9. Regina

    Qwerty, Regina Dainiaus bloge ir taip neatsitiesdama pliekia visuomeniniais pagrindais. Gal būt, tu daugiau įdarbink kitas savo haremo moteris: ŠS, MG, Medus? Nenori, ką? 😛

    Atsakyti
  10. qwerty

    Regina labai gerai valdo rašytinį žodį. Tą reikėtų tinkamai panaudoti.

    Atsakyti
  11. qwerty

    Dainiau, Regina sutinkia visuomeniniais pagrindais. Verta pagalvoti. Tikrai patariu.

    Atsakyti
  12. Regina

    Nepažadu, Qwerty….Aš niekada niekam nieko nepažadu… o ypač tiems, kurie tituluoja save haremo savininkais 😎

    Atsakyti
  13. qwerty

    ” Aš tai iškelčiau, jeigu draustų”, – šioje trumputėje pastabėlėje, šioje loginėje implikacijoje „jei, tai”, kaip niekur kitur sukoncentruota, todėl labai gerai matosi,atsispindi, na tiesiog kaip gerai nušlifuotas briliantas spindi visa nerami, kovojanti Reginuko esmė…

    P.S. Pakomentuosiu, jei pažadi daugiau nesibarti ir gražiai elgtis su kitomis mano haremo moterims ŠS ir GM 😆

    Atsakyti
  14. Regina

    Qwerty, nesipūsk, nes jeigu artimiausiom parom nieko gero nepakomentuosi, tai padarysim tavo „nukainavimą”. Aš būsiu komisijos pirmininkė ir čia jau nepadės net mano lojalumas tau. Nes esu griežta bet teisinga.
    O dėl Dainiaus galimybių įdarbinti mane patarėja puikiai suprantu,- juk jis tik neturtingas LŽS pirmininkas, į konferencijas skraidantis tikrai ne pirmąja klase, o gal būt net tranzuodamas pakeleivingą transportą. Tai kol kas pasirengusi patarinėt už dyką. Na nebent sukurptume kokį ES lėšomis finansuojamą projektą 😉
    P.S.Su Švente! Ar vėliavas iškėlėt? Aš tai iškelčiau, jeigu draustų, o dabar gal susilaikysiu 😆

    Atsakyti
  15. Dainius Radzevičius

    Qwerty, patarėjai yra brangus malonumas ir kol kas negaliu sau leisti.

    Atsakyti
  16. qwerty

    Aišku, kad pradėsiu derėtis dėl sąlygų. Aš žinau savo kainą, todėl nereikia man aiškinti. 😛

    Atsakyti
  17. qwerty

    “rimta” ir “esminė” dvigubų standartų prasme, tas tai taip.

    Atsakyti
  18. Regina

    Qwerty, tai vystyk toliau temą Opa opa…, nes pats manai apie tai, kad tai „rimta” ir „esminė” problema :lol:. O aš tau paoponuosiu…
    Ai, geriau einu miegot, nes vėl pradėsi derėtis dėl konferencijų salės 😛

    Atsakyti
  19. Regina

    Ačiū Qwerty už protekciją. Jeigu ką -skolinga neliksiu , ir tau retkarčiais ką nors patarsiu 😆

    Atsakyti
  20. qwerty

    Pastarasis Reginos komentaras tik dar kartą patvirtino mano nuomonę, kad Regina būtų ideali Dainiaus patarėja. Svarbiausia yra noras ir gebėjimai. Dainiau, pagalvok. Tokios nesimėto. Aš čia rimtai, jei ką.

    Atsakyti
  21. Regina

    Apsieisim be tavo statomų sąlygų, kurios prasideda tik nuo mineralinio vandens…Jau pakomentavau…ir visai neblogai 😛 Nebūk qwerty kaip Račas, – jau tas įsisvajojo, kaip gimtadienį švęs 😆 😆 😆

    Atsakyti
  22. Regina

    Gerai, pakomentuosiu aš, nes qwerty su ŠS kažkur išsitrenkę….Grįš gal tik paryčiais 🙂
    Pirmiausia tai aš pakeisčiau tavo pavadinimą „Galime vadinti reklama, bet atrodo kaip žurnalistika” į savo „Atrodo kaip žurnalistika, o pasirodo, kad buvo reklama”. Va, o toliau buvo taip kaip buvo…Argi Dainiau esi girdėjęs, kad reklamai būtų reikalinga kviesti oponentus, reikšti skirtingas nuomones ir kritišką požiūrį į šaltinius? Ar dar subalansuot informavimą? 😆 😆 😆
    Taigi kiekvienas ES pinigais rengiamas ar jau įgyvendintas projektas, privalo būti išreklamuotas. Jo reklamai skirtose lėšose, atriekiama dalis ir žiniasklaidai. Tai ko Dainiau pjauni šaką, ant kurios sėdi ir tavo cecho broliai 🙄

    Atsakyti
  23. qwerty

    Dainiau, medus ir Regina, suorganizuokit tarptautinę konferenciją, kur nors Vienoje,pres-konferenciją su geru apšvietimu,nemokamu mineraliniu vandeniu ant stalo (minimum du buteliai),lentele su užrašu: „Qwerty, dainius.org,komentatorius”,kavos petraukėles su užkandžiais, vakarėlį su valgiais, geru viskiu,šampanu ir gražiom etiką tyrinėjančiom žurnalistėm. Prieš tai,aišku, tipografiniu kvietimu pasikviekit mane, tai ten jums aš ir pradėsiu gilesnius dalykus dėlioti prie šios temos 😛

    Atsakyti
  24. Regina

    Skanduojam visi – qwerty, qwerty, qwerty….Tauta laukia komentarų. Tikriausiai nemanai, kad visi vagys, o tiesa kažkur anapus 😕

    Atsakyti
  25. Atgalinis pranešimas: Opa opa ir ES :-) Galime vadinti reklama, bet atrodo kaip žurnalistika | ww.lt - keletas įdomių blogų pasiskaitymui

  26. medus

    qwerty, čia taip įdomiai savo požiūrį į mano mintis išdėliojai 🙂 aš už „žingsnius į šalį” 😎 turiu šį vakarą sudėliotą programą, kuri man neleis parašyti, bet tikiuosi prie šitos temos sugrįžti. džiugu, kad tau įdomu. p.s. niekam neperšu jokios nuomonės, bet visada mėgstu užduoti klausimą – kiek domėjaisi tuo, kas nėra pateikiama „auksinėje lėkštėje”? viskas atrandama tik mūsų pačių, niekieno kito.

    Atsakyti
  27. qwerty

    Dainiaus įrašas palietė labai rimtą problemą, Gaila, tačiau platesnės diskusijos šiuo konkrečiu klausimu nebus. Kaip visuomet.O juk tai esminiai klausimai.

    Atsakyti
  28. qwerty

    Medus, tavo tiesiog protas dabar toks, kad esi pasiruošęs į pasaulį žiūrėti „plačiai atmerktomis akimis”, tikėti, kad konspiracinės teorijos yra tikras dalykas, tik nematomas, kad mokslas ir realybė yra apgaulė, kad tiesa slypi kažkur anapus, kad viskas stebima ir kontroliuojama,kad negalima nei žinksnio į šalį, kad ES sukurta žmonių juodomis širdimis ir tikrai ne iš naivumo, kad JAV laboratorijose gaminami pavojingi įvairių ligų virusai ir platinami pasaulyje, kad patikrinti kaip veikia, kad visi vagys ir viską valdo pedofilų klanas, kad…

    Atsakyti
  29. qwerty

    Greitomis perskaičiau:”Šiuo metu Varėnoje…” Pagalvojau, kad Dainius buvo kažkur užsienyje konferencijoje, o dabar jau Varėnoje sėdi. Bet ne, viskas tvarkoje, lygis išlaikytas-Dainius Vienoje!

    Atsakyti
  30. medus

    tiesa, kalbėjome apie baimę. mano supratimu, visa sistema pirmiausia veikia „draugiškai” – įtraukdama į veiksmą, pasiūlydama „draugus” ir „priešus”, religijas ir pan. žaisk ir pamiršk kas esi ir dėl ko gyveni. o pabandyk žengti žingsnį į šoną ir greit kas nors leis suprasti, kad eini ne tuo keliu. tada suveikia baimė, kuri bet kokių tikrų mūsų siekių pabaiga. kai suprasime, kad siūlomas žaidimas yra ne mūsų, nebeturėsime jo žaisti, baimės nebebus. labai sunku tai paaiškinti rišliais sakinais (gal man visai nesiseka), bet man atrodo, vis daugiau žmonių tai supranta.

    Atsakyti
  31. medus

    į rimtas diskusijas neturėčiau leistis darbo metu 😳 nežinau nuo ko pradėti – tiek visko tame yra. bet esmė gal visai paprasta (nors dar taip mažai žmonių ją suvokia) – valstybės ir vyriausybės, ir sąjungos visokios nėra nei žmonių, nei žmonėms. daugelis paišaipiai tokį požiūrį mėgsta pavadinti „konspiracijos teotijomis”, tik bėda, kad jos nėra TEORIJOS. o konspiracija – yra – gyva, bet nematoma. gebėjimas ją matyti susijęs su mūsų pasaulio suvokimu, su savotišku „pabudimu”. ne, ne religiniu, ir ne kokiu sektos pabudimu 🙂 tiesiog gebėjimu atverti savo protą. po to nieko nebematai kaip anksčiau. aš nebematau. man įdomios jau minėto David Icke, Jordan Maxwell, Michael Tsarion ir daugelio kitų mintys. yra labai gera radio stotis „Red ice radio” (www.redicecreations.com), kuri drįsta tyrinėti pasaulį atvertom akim, išgirsti kitokias nuomones. o „mokslo” ir „realybės” gerbėjams užtenka pasidomėti kvantinės fizikos atradimais, kad atsirastų supratimas kiek mes savo penkiais pojučiais mažai žinome ir matome- praktiškai nieko. čia tikrai galima kalbėti be galo 🙂 gal ne visai tai, ko tikėjotės 🙂

    Atsakyti
  32. medus

    nenoriu per daug komentuoti..tuoj liausiuos..kažkokia banga pagavo 🙂 tik nagai niežti sureaguoti į jūsų pastebėjimą, jog „galima būtų kelti ir daugiau klausimų, bet jie atrodo arba naivūs, arba labai baisūs”. jie tikrai nėra naivūs – tik baisūs. nors mano baimė jau praėjo, kai suvokiau, kad tokie kaip ES (ir panašūs) junginiai nėra daromi iš naivumo. tik kaip tas pats Račas (kitame kontekste) sakė – nereikia bijoti. baimė daro mus bejėgiais, o mes tokie nesame. oi..čia labai plati tema…

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *