Ar Lietuva vis dar gyvena V. Kudirkos laikais? Manau, kad taip

pagal | 2013/05/30

Šiandien turėjau laimės užbaigti nedidelį mano paties susigalvotą žiniasklaidos turinio tyrinėjimą. Šių laikų Lietuvos ir truputį iš XIX amžiaus. Gražu ir smagu buvo atrasti stulbinamų panašumų 🙂

Tokį tyrinėjimą mane paskatino atlikti visai neseniai vykusi diskusija su keliais kolegomis apie dr. Vinco Kudirkos vardo premiją, kurią kaip prestižinį žurnalistų apdovanojimą kasmet teikia Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija. Vien faktas, kad V. Kudirka ne tik sukūrė eiliuotą tekstą, kuris vėliau tapo Lietuvos himnu, bet ir propagavo tam tikras vertybes o gana nemažą dalį savo tekstų ir publikavo spaudoje bei buvo iš esmės leidėju ar bent jau turinio (lyg ir žurnalistinio) kūrėju, pastato šį žymų visuomenės veikėją į vieną gretą su gana nemaža dalimi dabar viešoje erdvėje besireiškiančių visuomenės veikėjų. Kai kurie irgi gali būti vadinami lyg ir žurnalistais ar bent jau prie žurnalistikos esančiais.

Tai štai viena įdomi detalė – iki kol V. Kudirka tapo „Varpo” redaktoriumi, jis buvo sukūręs labai įdomių kūrinių. Pvz., vienas pirmųjų jo publikuotų darbų buvo satyrinis eilėraštis „Dėl ko žydai nevalgo kiaulienos?”. O jei prismintume jo kūrinius, kuriuose figūravo valstybės tarnai, tai gausime šiuolaikinį kakadu stiliaus dažnai piešiamą valstybės tarnų portretą. Vien ko verti V. Kudirkos sukurti personažai Kruglodurovas, Rylosujev, Izvergovičius, Vziatkovičius. Tokie apibūdinimai labai iškalbingi. Tiesa, ten buvo apie caro klerkus. Dabar pas mus taip apie mūsiškius kalbama ir rašoma.

Todėl jei pažiūrėtume į žurnalistinį profesionalumą tų laikų ir dabarties dalies žiniasklaidos priemonių turinio, tai nemaža dalis turinio toliau sarkazmo, satyros ar kito kokio stiliaus nenukeliauja. Kita vertus, dabar mes aklbame, kad mūsų žiniasklaida ir žurnalistika nėra kokybiška. Bet tos kokybės nebuvo ir tada. Jei imsime tuos pačius standartus. Tad laikai beveik nepasikeitė 🙂

7 komentarai

  1. šiaip skaitytoja

    Turėtų būti harmonija.Nei protas negali valdyti jausmų,nei jausmai valdyti proto.Taigi nereiktų pirmenybės atiduoti tik protui ar tik jausmas.Viskas labai reikalinga. 🙂

    Atsakyti
  2. šiaip skaitytoja

    Proto progresas labai svarbus protui.Bet ar jis svarbus žmogui?Puikiai žinome kaip žmonės išsilakstė iš kaimų į didmiesčius ar užjūrius,nes protui reikia progresuoti.Jausmai? kokie jausmai?Palauks.Aišku palaukė tie jausmai.Ir sulaukė,nes ne visų protas gali ar nori tik progresuoti.O jei dar kurio ir norėtų,tai jau sveikata nebeleidžia..Taigi yra vėl bandymas grįžti prie gamtos prie jausmų.Viskas gerai ir puiku,jei atskiriamas proto progresas nuo jausmų.O jei vėl tik protas ir jo progresas?

    Atsakyti
  3. šiaip skaitytoja

    Progreso reikia tik linijiniam-hierarciniam protui.Nes jis linijinis ir tik jam reikia nubėgti nuo taško A iki B po to iki C..ir taip iki begalybės.
    O žmonių santykiams reikia jausmų.Bet protas taip užgožė viską tiek, prikūrė visokių teorijų,filosofijų,aspektų ,kad jei nesi pajautęs kažkokio jausmo,o nori pajaust ir dar paklausysi proto ir bandysi perskaityti viską ar sužinot viską apie tą jausmą,tai taip galima ir nieko nebepajaust,nes tiesiog nebebus laiko.

    Atsakyti
  4. Marius

    Dainiaus pastebėjimas apie progresą žmonių santykiuose taiklus! Būten, kad linijinis – hierarchinis protas padarė tik mechanikos progresą, bet ne santykiuose tarp žmonių. Santykius tarp žmonių galima pataisyti tik alternatyviu protu arba tokiais jausmais kaip meilė, draugystė, betarpiškas vienybės jausmas, atjautos ir t.t. Alternatyvaus proto logika yra arčiau šitų jausmų, nei linijinio – hierarchinio – mechaninio.

    Atsakyti
  5. Dainius Radzevičius

    Mariau, dabar taip dažnai kalbama, kad laikai kiti ir neva žmonės kitokie, kad net juokinga. Ypač tai madinga kalbant apie progresą žmonių santykiuose.

    Atsakyti
  6. Marius

    Nelabai supratau prie ko čia laikai? Jeigu proto savybės tos pačios tai tūkstantis metų į priekį yra tūkstantis metų ATGAL. Tik linijinis — hierarchinis protas naudoja mato vienetą — kiekybę. Arba vertina pagal kiekybę. Kam daugiau metų tas protingesnis t.t.

    Atsakyti
  7. Marius

    Nelabai supratau prie ko čia laikai? Jeigu proto savybės tos pačios tai tūkstantis metų į priekį yra tūkstantis metų. Tik linijinis – hierarchinis protas naudoja mato vienetą – kiekybę. Arba vertina pagal kiekybę. Kam daugiau metų tas protingesnis t.t.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *