LRT radijas: II Pasaulinį karą laimėjo Sovietų Sąjunga. Ar tikrai tik jie?

pagal | 2013/06/17

Šį rytą klausydamas LRT radijo su malonumu klausiausi apžvalgos, kuriuoje buvo kalbama apie birželio mėnesio istorinius įvykius. Tuos, kurie nutiko prieš dešimtmečius ar net 19 amžiuje. Dar kartą primintas lietuviškos spaudos draudimo periodas, garsūs politiniai skandalai ir II Pasaulinis karas. Apie jį buvo priminta fašistinės Vokietijos prieš Sovietų Sąjungą užpuolimo datos kontekste 1941 metų birželį.

Nors fone skambėjo BBC pranešimas apie užpultą Rusiją, tačiau LRT radijas tą patį pranešimą citavo jau su Sovietų Sąjungos pavadinimu. Bet toks vertimas gali būti net ir tikslesnis už originalų tekstą. Tačiau kodėl trumpai priminę esminius šio karo epizodus Sovietų Sąjungos teritorijoje laidos vedantieji šį pranešimą užbaigė įdomiu akcentu – II Pasaulinį karą laimėjo Sovietų Sąjunga.

Suprantu, kad kartais taip kalbama Rusijoje. To mus mokyklose sovietmečiu irgi mokė istorijos mokytojai. Bet juk dabar net moksleiviai, kurie mokykloje istorijos nors kiek mokėsi, turėtų žinoti, kad šį karą laimėjo sąjungininkai ir jiems priklausė ne vien sovietai, bet ir JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija ir dar daug kitų mažesnių valstybių.

2 komentarai

  1. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Pagarba LRT radijo profesionalams ir ypač Audriui Braukylai. Toks greitas klaidos pastebėjimas ir atsiprašymas yra pavyzdinis socialiai atsakingos žurnalistikos bruožas

    Atsakyti
  2. Audrius Braukyla

    LRT Naujienų tarnyba apgailestauja dėl apmaudžios klaidos. Žinoma, kad karą laimėjo sąjungininkai.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *