Ukrainos skilimui prielaidų daugiau nei susivienijimui. Kas gali suvienyti šalį?

pagal | 2014/02/20

Šią savaitę teko lankytis Briuselyje, kur su būriu Lietuvos žurnalistų galėjome bendrauti ir su Europos Parlamento, ir Europos komisijos atstovais. Viena svarbesnių ir įdomesnių pokalbio temų buvo ir Ukrainos situacija. Todėl po šių pokalbių man tampa visiškai aišku, kad Ukrainos susivienijimui ir sėkmingam vystymuisi  šiandien prielaidų beveik nėra. O štai šalies susiskaldymui priežasčių yra daugiau nei pakankamai.

Viena iš tų priežasčių – suteikiamos (ne)viltys iš Ukrainos kaimynų, t.y. ES ir Rusijos. Akivaizdu, kad negalėdami rasti tarpusavyje sutarimo dėl tinkamo šalies valdymo ir tvarkymosi, dvi pagrindinės konfliktuojančios pusės nutarė ieškoti polaikymo skirtingose kryptyse. Ir todėl visiškai aišku, kad toks, koks dabar yra Rusijos ir ES (ne)veikimas Ukrainos atžvilgiu, veda šalies konfrontuojančias jėgas į aklavietę. Nes nuolaidos kiekvienai iš pusių reiškia ir asmeninę nesėkmę ar net didelį vargą ateityje. O to jau tikrai niekas nenori. Tad ir šiuo metu klausydamas Maidane sakomų kalbų bei jausdamas kovingas nuostatas, galiu sau aiškiai pasakyti, kad Ukrainai ir jos žmonėms galima palinkėti tik Dievo pagalbos. Nes nei iš Rytų, nei iš Vakarų šiandien niekas neturi receptų ar pasiūlymų, kurie padėtų rasti gerą sprendimą. Sprendimas, kuris padėtų nors kažkaip judėti į priekį – tai dabartinio Ukrainos vadovo atsistatydinimas. Tačiau po to seks kita problema – o kas toks užims jo vietą? V. Janukovičius šalį skaldo. o kas gali suvienyti?

1 komentaras

  1. Marius

    Kas yra Maidanas?
    Tai geresnio gyvenimo lūkesčių laukas!
    Destruktyvus, griovimo laukas, kuriame liejasi agresija ir kraujas.
    Tą lauką sukūrė konkretūs politikai tai agresijos ir griovimo kurstytojai.
    Susirinko ten ne kūrėjai, ne kokie nors ūkininkai maitintojai bet jautrūs gerbuviui, pinigams ir savo teisybei. Griovėjams įmanoma tik įtikti tomis vertybėmis, kurioms jie yra jautrūs. O jeigu neįtiksi? Tuomet jie tampa agresyvūs. Siautėja chaosas ir smurtas. Mastymui ten nėra vietos!
    Tai puikus pavyzdys kaip nereikia elgtis nes šis kelias veda į tupiką.
    Pinigų, gerbuvio ir savo teisybės vaikymasis ir atvedė į šį tupiką, kurį matome Ukrainoje. Todėl išeities su tuo pačiu metodu, kuris ir atvedė į tupiką nėra. Geresnio gyvenimo lauką galima sukūrti tik kitu mąstymu, kitomis vertybėmis ir darbu, o ne Maidano aikštės metodais.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *