A. Butkevičiaus Vyriausybės misija baigta – jokių tikrų reformų nebus. Nors ir žadėjo

pagal | 2015/01/06

Ar kam nors teDainius foto1973ko  skaityti Ministro Pirmininko tarnybos Lietuvos mokesčių sistemos pertvarkymo darbo grupės pasitarimo protokolą, rašytą prieš beveik metus? Arba tos pačios darbo grupės 2013 metų balandžio 24 dienos protokolą?

Jei neskaitėte, tai jau ir nebesivarginkite – nėra jokios prasmės skaityti pseudogrupės pseudodarbą. Tiksliau sakant, neverta skaityti gyvybiškai Lietuvos valstybės finansams ir ekonomikai svarbios darbo grupės sunkaus darbo vaisių, kuriuos Algirdas Butkevičius ir jo dabartinė Vyriausybė, kiek suprantu, pavertė pelenais ir iš to rezultato dar smagiai išsityčiojo.

Tų protokolų ataskaitoje yra (ne)vienas svarbus nutarimas – Lietuvos mokesčių sistemos pertvarkymo darbo grupės pirmojo etapo ataskaitą teikti Ministrui Pirmininkui, kartu kaip priedus pridedant R.Kuodžio pristatymą dėl mokesčių sistemos veikimo principų, darbo grupės pasitarimų protokolus ir kitus priedus.

Panašu, kad dabar jau buvusio dabartinio Premjero patarėjo Stasio Jakeliūno ataskaitų ir pasiūlymų teikimo misija baigėsi labai simboliniu metu – pusę savo kadencijos rimtą darbą su mokesčių sistemos reforma imitavusi A. Butkevičiaus vairuojama Vyriausybė nebenori daugiau vaidinti ir meluoti, kad planuoja ką nors keisti ir gerinti. Dabar ši valdžia labiau rūpinsis savivaldos rinkimais. Po jų jau ir Seimo rinkimai ant nosies, tad dirbti nebenori ir net nebežada. Nors prieš beveik dvejus metus viešai pats A. Butkevičius labai gražiai gyrėsi, jog darbo grupei yra suformuluotos dvi užduotys – įvertinti dabartinę mokesčių sistemą ir rasti būdų sumažinti apmokestinimą darbo pajamoms. Ir tai buvo tik pažadų pradžia. Pats Stasys Jakeliūnas perdavė dar gražesnius rožinius pažadus:

„Darbo grupė, atsižvelgdama į būtinus sistemos veikimo principus – efektyvumą, paprastumą, teisingumą ir konkurencingumą, taip pat formuluos ir teiks Vyriausybei siūlymus dėl gilesnės mokesčių sistemos pertvarkos – tai bus antrasis veiksmų etapas. Galimos siūlymų sritys – mokesčių skaičiaus ir mokesčių administravimo naštos mažinimas, mokesčių progresyvumo didinimas, mokesčių tarifų bei dydžių keitimas”.

 Todėl jei kas kur nors viešumoje girdės kokias nors šios Vyriausybės (ypač Premjero ir finansų ministro) ataskaitas su pagyromis dabartinei Vyriausybei, netikėkite tuo nė per nago juodymą. Nes šios valdžios pažadais patikėję ir dirbę specialistai ir jų pastangos buvo paverstos pelenais. Mūsų darbo pajamos nėra mažiau apmokestinamos ir niekas net nežada nors kiek padėti dirbančiam žmogui.
O štai apie gilesnes mokesčių sistemos pertvarkas apskritai galima pamiršti. Turiu omenyje tokias pertvarkas, po kurių mūsų valstybėje būtų skatinami žmonės dirbti, o ne būti išlaikytiniais. Būtų skatinami gimdyti, auginti ir auklėti vaikus, o ne juos gimdyti tik dėl pašalpų. Nes šiandien be tėvų likusius vaikus prižiūrintys valstybės išlaikomi globos namai finansiškai lepinami labiau nei tie vaikai, kurių tėvai iš paskutiniųjų stengiasi dirbti, minta beveik atliekomis, o jų skurdas valdžiai akių nebado.  Nes tokio skurdo kamuojami vaikai dar nežino, kad vos kelis šimtus eurų gaunantys jų tėvai yra apmokestinami labiau nei turtingieji tik todėl, kad net ir būdami opozicijoje (ką jau kalbėti apie buvimą valdžioje) dabartiniai socialdemokratai labiau mėgsta paimti mokesčius iš dirbančiųjų nei iš turinčiųjų visokio kilnojamo ar nekilnojamo turto, t.y. turtingųjų.
Todėl norisi padėkoti Stasiui Jakeliūnui už tai, kad leido dabartiniam Premjerui mus liūliuoti viltimi dėl galimų tikrų mokestinių reformų, kurios padėtų mažinti mokesčių naštą dirbantiesiems. ir to paties Stasio Jakeliūno vadovaujama darbo grupė leido visai dabartinei valdančiajai daugumai mėgautis valdžia. ir naudotis jos teikiamomis privilegijomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *