15min.lt liko be R. Valatkos: Nuskurdinta ne žurnalistika, o konkreti redakcija

pagal | 2015/04/07

15 min su ValatkaŠį rytą lrt.lt Vladimiro Laučiaus paskelbtame interviu ieškojau atsakymų į klausimus, kurie kilo daugeliui Rimvydo Valatkos gerbėjų dėl jo atleidimo iš 15min.lt redakcijos. Atsakymai aiškūs. O dar aiškesnė tapo žiniasklaidos verslo virtuvė ir tos virtuvės vertybės. 

Vos keletą metų buvęs vyriausiuoju redaktoriumi Rimvydas Valatka šį portalą ne tik sugebėjo išlaikyti rinkoje vienu iš stipriausių portalų, bet ir nuolat lipti ant kultų rinkos lyderiui delfi.lt. Būdamas komandos generolu ir tuo pačiu nuolat kovodamas žurnalistikos fronte kaip eilinis karys, Rimvydas visiems kolegoms yra puikus pavyzdys, jog užsidegimas, darbštumas ir profesionalumas gali padaryti stebuklus, kurių net garsiausios laisvos žurnalistikos šalys nėra regėję.

Gal ir nebūsiu originalus, bet man jau seniai aišku, kad tokio lygio žurnalistas ir redaktorius, koks yra Rimvydas Valatka, galėtų ir gal net turėtų būti ne tik visuomeninio transliuotojo LRT laidų svečias ar komentatorius. Jo patirtis ir autoritetas gali gerokai sustiprinti bet kurią komercinę žiniasklaidos priemonę, net jei ta priemonė turi milžiniškų problemų su finansais, valdymu ar net vertybėmis. Rimvydas gali su labai mažai daryti labai daug. Tačiau tokia patirtis gali būti išskirtinai naudinga sustiprinant visuomeninio transliuotojo veiklą, nes šiandieninis LRT yra žymiai stipresnis finansiškai, nei tai buvo 2009 ar 2010 metais. Jo valdymas, gal ir nuolat kritikuojamas ir netobulas, tačiau tikrai turi daugiau demokratijos ir tikrų vertybių nei bet kuri kita privati žiniasklaidos bendrovė. Ir ši didžiausia žiniasklaidos korporacija gali ir net turi kurti aukščiausius žurnalistikos standartus.

Tad nuoširdžiai tikiuosi, jog šiuo metu rinkoje (kol kas) laisvuoju agentu esantis Rimvydas Valatka labai greitai bus pakviestas ten, kur jo patirtis gali padėti augti daugybei žurnalistų. Nes šiandien jau tapo visiškai akivaizdus paprastas faktas – po R. Valatkos atleidimo iš 15min.lt buvo nuskurdinta ne Lietuvos žurnalistika, o konkreti redakcija. Nes Rimvydas Valatka nuo šiol tikrai turės dar daugiau gerbėjų ir kur jis bebūtų, jo asmeninių pasekėjų ir skaitytojų skaičius bus didesnis nei daugelio portalų kasdien iškeptų 5 populiariausių tekstų. O štai jo netekusi redakcija galės nebent bandyti kaišyti likusias skyles. Ir gal net pernelyg dideles, kad galėtum jas užkaišioti.

P.S. Tikroji problema, kuri galėjo ir nebūti, yra ne 15min.lt atsisveikinimas su R. Valatka, o būdas, kaip tai įvyko. Tai dar vienas įrodymas, kas socialinis dialogas ir socialinė atsakomybė yra vis dar nepažinta žemė net ir tose redakcijose, kurios turi stiprų skandinavišką savininkų užnugarį.

Valatka palieka 15min 2015 03 30

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *