Alkani imigrantai/pabėgėliai sočioje Europoje. Priimame visus ar nė vieno?

pagal | 2015/09/05

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija dar 2013 metų vasarį Ukmergės Dukstynos pagrindinėje mokykloje suorganizavo paskaitą apie pabėgėlius moksleiviams.  Tai buvo padaryta vykdant Europos pabėgėlių fondo finansuojamą projektą „Pabėgėlių integracijos centras“.

Buvusi Raudonojo kryžiaus Pabėgėlių dienos centro darbuotoja, pabėgėlių stovyklos Tailande savanorė Asta Tamulevičiūtė papasakojo vaikams apie pabėgėlius Lietuvoje ir Pasaulyje, pasidalino įspūdžiais iš pabėgėlių kasdienybės pietryčių Azijoje, supažindino ketvirtokus su pabėgėlių vaikų istorijomis. Tokiu renginiu norėta suprantamai ir patraukliai pateikti vaikams informaciją apie pabėgėlius, skatinti skirtingų kultūrų pažinimą, ugdyti toleranciją ir pagarbą kitokiam. Tiesa, ši tema ukmergiškiams gali pasirodyti mažai įdomi ir aktuali, nes dar 2006 metų vasarą pabėgėlių integracijos programoje Ukmergėje dalyvavo vos 6 žmonės. Nevyriausybinių organizacijų duomenimis, dauguma pabėgėlių Lietuvoje yra gerai integravęsi, turi darbus ir moka mokesčius. Taip teigia Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro atstovė Lietuvoje Renata Kuleš.

Šiandien jau beveik niekas negali aiškiai pasakyti, ar atėjus eiliniam sočiam europietiškam rudens savaitgaliui dar turi nors kiek valios ES ar atskirų šalių valdžia potencijos paprastai ir aiškiai išspręsti vieną klausimą (ne problemą) – ką ir kaip darome su žmonėmis, kurie šimtais tūkstančių ir net milijonais plūsta ir planuoja plūsti į vieną turtingiausių (kol kas) ir saugiausių žemės kampelių – Europą.

Europa vis dar miega ir svajoja, net svaisčioja apie tų milijonų žmonių statusą – pabėgėliai, ekonominiai migrantai, nelaimėliai, vargšai ir t.t. Tačiau kadangi tai yra gyvi žmonės, kurie realiai bėga iš savo šalies ir tikrai realiai ieško geresnio gyvenimo, tai net ir formalus kažkoks statuso diskutavimas neturi jokios gilesnės prasmės. Nes visi jie kažkokie pabėgėliai. Jie ieško kažkokio geresnio gyvenimo ir visi jie yra pasiryžę dėl tokio geresnio gyvenimo padaryti beveik viską – aukoti savo paskutines santaupas juos gabenantiems nelegalams, meluoti Europos valdžiai dėl savo tikrojo statuso ir net patys tuo įtikėti. O jei reikės, tuomet galės net ir tapti tikru persekiojamu pabėgėliu – negi sunku šunsnukiu išvadinti kokį diktatorių ir tapti tikru persekiojamuoju?

Nes TIE žmonės yra TIESIOG žmonės. Jie taip pat turi vaikus, juos myli ir prižiūri arba skriaudžia ir aplaidžiai vykdo savo pareigas. Jie pasirengę kažką dirbti, kad gautų pinigų. Bet mielai ir nedirbtų, jei gautų kokių dosnių “pašalpų”, kurios leistų jam jausis pakankamai oriai. Jis mokės mokesčius, jei turės iš ko, bet vis vien greičiausiai keiks valdžią, kuri tuos mokesčius ima. Jie gali taip pat mylėti ir nekęsti Lietuvos butkevičius ir grybauskaites, kaip tai daro lietuviai. Nors gali kai kurie net labiau mylėti arba labiau nekęsti. Kai jų atvažiuos tūkstančiai, dešimtys ar net šimtai tūkstančių, tuomet ir pamatysime, kaip bus. Panašu, kad kai Vytautas Didysis prieš šimtus metų pats vežėsi šimtus kitų religijų ir tautų šeimų iš tolimų Rytų, jis kažkaip įsivaizdavo, kaip ir ką jie čia veiks. O gal ne?

Bet pagalvokime, kaip bus dabar. Bijome, kad atbėgėliai norės įtakoti politinius procesus? Juk gali naujai atvykę imigrantai taip pat abejingai kaip lietuviai žiūrėti į pareigą dalyvauti rinkimuose net jei tokią teisę ir suteiksime. Bet kai kurie jų gali aršiai kovoti dėl savo teisės balsuoti vos apsigyvenę mūsų šalyje ir organizuoti dideles kampanijas už tai. Kaip tai daro Lietuvos gėjų lyga kovodama dėl homoseksualų teisės tuoktis ar (net) auklėti vaikus. Visaip gali būti. Bet jei jie tai darys kaip JIE, o mes galvosime, kad JIE nėra MES, tuomet konfliktas bus užprogramuotas. Nes JIEžmonės yra kitokie nei MESžmonės?

Todėl šiandien akivaizdus tik vienas faktas – jei bijome visų tų MES ir JIE konfliktų, tuomet politiškai turi būti priimtas greitas sprendimas nepriimti jokių imigrantų ar pabėgėlių artimiausiu metu. O visiems geresnio gyvenimo ieškantiems turi būti duotas aiškus signalas – visi atvykę į Europą nelegaliai bus pamaitinami, sušildomi, kiek pagydomi ir (ne)patogiais laivais, traukiniais, lėktuvais saugiai vežami atgal. Ir taip bus net jei pagaus penktą ar dešimtą kartą tuos pačius žmones. Signalas aiškus – susimokėjęs tūkstančius dolerių ar eurų nelegaliam pervežėjui galiausiai gausi tik maisto ir pledą, kurių vertė nesiekia ir šimto eurų. Tad investuoti visus savo pinigus pasivažinėjimui pavojingais keliais iki Europos niekas nenorės. Pakaks poros mėnesių tokiai žiniai pasklisti ir milijonų bėglių nebeliks.

Yra ir kita alternatyva. Faktu jau tapo naujas didysis tautų kraustymasis. Tad belieka tą faktą priimti ir galvoti apie naujas naudas Europai iš tokio proceso. Visi atvykstantys žmonės yra ŽMONĖS. Jie motyvuoti gyventi geriau, nes jie yra tik paprasti ŽMONĖS. Tad jei matom akivaizdų faktą dėl jau dabar trūkstamų lėšų esančioms socialinėms reikmėm juos išlaikyti, reikia skubiai visiems ES šalyse keisti socialinės rūpybos sistemas. Ypač dėl pašalpų. Reikia numatyti aiškias minimalias sąlygas visiems atvykstantiems imigrantams suteikiant jiems galimybę greitai įsilieti į darbo rinką dirbant sunkiai, gaunant minimaliai, bet motyvuojant galimybe siekti tobulėti ir ateityje konkuruoti darbo rinkoje su visais kitais. Ir gyventi saugioje aplinkoje. Tai labai graži ir viliojanti perspektyva. Tai net leidžia kurti daug naujų darbo vietų paprastiems ir sunkiems darbams gamyklose, fabrikuose ar dirbant viešuosius darbus. Na o jei kas nenorės arba nesugebės dirbti, tuomet ir vėl grįžtame prie pirmo varianto – šiltas maistas, pledas ir bilietas atgal savo kraštą.

Ir jokių kitų tarpinių variantų. Nes į tą tarpinį variantą norės patekti visi tie, kurie ieško tik greito geresnio gyvenimo, o ne sunkaus darbo ir galimybių tobulėti saugioje šalyje. O tarpiniai variantai, kaip rodo praktika, veda prie tylaus bet garantuoto bankroto. Link to ėjo Graikija. Juk žinome, kaip ES ieškojo ir gyrėsi radusi tarpinį variantą – didelę finansinę pagalbą už mažas pastangas. Tokį kelią turi ir Lietuvos Sodra – duodame daugiau nei surenkame. Taip gyvena ir daugelis greitųjų kreditų mėgėjų. Bet ar tai išeitis?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *