Pokalbiai apie žurnalistiką #12. Ginas Dabašinskas pataria, kaip nelikti kvailiu informacijos amžiuje

pagal | 2020/09/01

Rugsėjo 1-ąją daugybė tėvelių lydi vaikus į mokyklas, o studentai beveik su malonumu užsuka ir į universitetą, nes tai yra šventinė diena. Dirbti sunkiai nereikia, mokytis – taip pat. Simboliškai ši diena vadinama mokslo ir žinių diena.

Tačiau visi supranta, kad mokslo ar žinių sukaupti per vieną net ir tokią simbolinę dieną niekada niekam nepavyko. Reikia sunkiai ir ilgai dirbti. Juolab, kad informacijos amžiuje kaip niekada žmonijos istorijoje daug kalbama apie melagienas, propagandą ir kitus būdus manipuliuoti žmonių širdimis bei protais. Žiniasklaidoje taip pat neretai galima pamatyti visokių gudrių patarimų, kaip reikia vartoti viešai prieinamą informaciją ir neapsikvailinti patikėjus tikroviškai sukurtais pramanais.

Todėl su Ginu Dabašinsku nutarėme ir pasikalbėti apie tai, kodėl informacijos karaliavimo laikais taip dažnai žmonės netyčia arba net sąmoningai tiki tuo, kas kitiems atrodo nei logiška, nei protinga.

Šiuo metu Ginas Dabašinskas dirba Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos direktoriaus patarėjas strateginės komunikacijos klausimais. Analitika ir įžvalgos apie informacijos procesus – jo kasdienybė. Jis turi profesionalaus psichologo išsimokslinimą ir daugybės metų patirtį darbuojantis žiniasklaidoje (radijo ir TV laidos, straipsniai spaudoje). Sukaupta patirtis ne kartą buvo panaudota įvairiuose mokymuose ar seminaruose, todėl šis mūsų pokalbis – dar viena nuotolinio mokymosi pagalbinė priemonė.

Gero žiūrėjimo visiems, nes įdomių įžvalgų ir net patarimų Ginas tikrai nepagailėjo 🙂

2 komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *