E. Bajarūnas: „Putinas niekada nebūtų pradėjęs karo, jei…”

pagal | 2022/04/20

Rusijoje beveik ketvirtadalis žmonių neturi civilizuotos buities – kanalizacijos, lauko tualetų. Ukrainoje vaikai žūsta dėl Rusijos agresijos, tuo tarpu Rusijos Federacijoje vaikai žūsta, nuskęsdami lauko tualetuose. Gal vietoj tankų, sako apžvalgininkai, geriau reikėjo tualetus įrengti? Ir kodėl taip prastai gyvendami jie vis tiek nori kariauti? To klausiu Lietuvoje gyvenančio ir dirbančio mūsų šalies ambasadoriaus Rusijos Federacijoje Eitvydo Bajarūno.

Ambasadorius labai detaliai aiškina keletą esminių momentų:

Visų pirma, Putinas niekada nebūtų pradėjęs karo, jei būtų žinojęs, kad rusai nepritaria karui ir tam buvo ilgai ruošiamasi. Vienas dalykas buvo „plaunamos” smegenys apie Ukrainą, kurią neva valdo fašistai. Apie Vakarus, kurie neva turi kėslų prieš Rusiją. Postšaltojo karo epochos metu Vakarai padėjo Rusijai. Jie siuntė humanitarinę pagalbą, atėjo į Rusiją su investicijomis, tačiau tai pamirštama. Putino politika nukreipta prieš Vakarus ir šis antivakarietiškumas suveikė. <..>

Yra ir kitas dalykas – Antrojo pasaulinio karo ideologizacija. Rusijoje Didžiojo Tėvynės karo trauma ir jos pagrindu sukurtas mitas jautėsi. Kas buvo padaryta su šiuo mitu yra baisu. Pasaulis buvo skirstomas į geruosius ir fašistus. Schema buvo supaprastintai aiškinama. Modelis suveikė. Jie tiki, kad rusai žūsta, Ukrainą vaduodami nuo fašistų <…>.

Trečia, važinėdamas po Rusijos įvairius regionus, važiuodavau ir galvodavau, kad yra ką veikti – ne tik tualetai, keliai, infrastruktūra, technologijų vystymasis ir yra visos galimybės. Yra nafta, kuri tau duoda resursus, yra Vakarai, kurie su tavim prekiauja, yra Kinija, jei tau Vakarų neužtenka. Kas yra demokratinė valstybė? Vadovas, kuris išrinktas, o ir kandidatai į būsimus vadovus parlamentarus, turi įrodyti žmonėms, kad jie bus geresni už prieš tai buvusius. Kaip tai daroma? Atvažiuojama į regionus ir kalbama apie esamas problemas apie vizijas. Rusijoje vadovai nerenkami, jie elgiasi kaip nori ir neturi atsakomybės. Ir kai tu esi Sibire, neturi darbo, neturi tualeto, bet tau pasakoja, kad problemos tai ne čia. Problemos „fašistinėje Ukrainoje“. Imi ir patiki. Imi galvoti, kad susigūšim ir pralauksim. Kad ir ekonominės sankcijos. Ką sako rusai? Kažkaip pragyvensim.

Naudingos įžvalgos ir labai įdomus pokalbis.

Kviečiu paklausyti laidos „Žurnalistų namai” kiekvieną trečiadienį ir sekmadienį 9:00 valandą ryte radijo stoties EXTRA FM eteryje.

Laidą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *