Vilniaus stadiono (ne)statybos gali liūdinti, piktinti, stebinti. Bet tikrai negali džiuginti

pagal | 2024/02/07

Šiomis dienomis Vilniaus miesto valdžia paskelbė, kad sostinėjė bus tikrai statomas stadionas. Tačiau tai darysianti verslo organizacija viešus pinigus gaus be jokio viešo konkurso. Apie investicijas į slėptuves gyventojams šiame kontekste nekalbama nė puse lūpų.

Prisipažinsiu, kad jau keletą metų man asmeniškai pats svarbiausias rūpimas klausimas yra mūsų šalies, mano šeimos, draugų ir visų kitų žmonių saugumas. Nes Rusijos keliama grėsmė yra pripažįstama ir nacionaliniu politiniu, ir tarptautiniu lygmeniu. Daugybė karo ir politikos ekspertų patvirtina mano paties naujautą – nieko gera nežada šiandieninės Rusijos valdžios eskaluojama agresija. Kuo čia dėtas Vilniaus (nacionainis) stadionas? Stadionas čia niekuo dėtas. jis yra tik simbolis. Daugybės dalykų.

Visų pirma, Vilniuje planuotos nacionalinio stadiono sttaybos simbolizuoja politinės valios nacionaliniu ir vietos lygmeniu defizitą. Tai taip pat patvirtina valdžios negebėjima koordinuotai veikti bendriems ambicingiems tikslams.

Antra, tai simbolizuoja imituojamą valdžios siekį veikti skaidriia ir efektyviai. Tai, jog jau net ne vieni statytojai save ir patį statybų projektą diskreditavo, o pastarausiais metais vieniems statytojams iššvaisčius milijoninius pinigus mes matome, jog nebuvo parinkti jokie padorūs rangovai. Na o kai dabar paskelbta, kad tokio brangaus projekto „perdavimas” galimai įvyks be jokio konkurso vienam pasirinktam verslui subjektui, patvirtina tik tai, jog stadiono (ne)statyba yra didžiulis liūdesys ir gėda.

Trečia, jei tikėtume Lietuvos valdančių poliitkų kalbomis, reali karinė grėsmė mūsų valstybei yra tik labai neilgo laiko klausimas. Jei tai yra tiesa, tuomet Vilniaus miesto valdžios prioritetai kelia dar daugiau klausimų ir liūdesio. Ar tikrai stadiono statybos yra svarbiau už slėptuves gyventojams ar miesto gynimui svarbių objektų statybą?

Koks galimas sprendimas? Mažų mažiausiai Vilniaus mietso taryba turėtų apsispręsti dėl prioritetinių objektų statybos. O jei visgi stadionas Vilniui reikalingas labiau nei bet kas kita, tuomet toks mūsų pinigais finansuojamas projektas gali būti vykdomas tik įvykdžius skaidrų konkursą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *