Bankas nemeluoja, jam nerūpi pelnas, o tik kilnesni tikslai? Ar tikrai?

pagal | 2009/07/15
Švediją ir Lietuvą jungia ne tik bankai, bet ir Baltijos jūra

Švediją ir Lietuvą jungia ne tik bankai, bet ir Baltijos jūra

Šiandien l. e. p. premjeras Andrius Kubilius susitiko su SEB banko Baltijos padalinio vadovu Martinu Johanssonu, kitais padalinio vadovais ir Lietuvoje veikiančio AB SEB banko valdybos pirmininku Audriumi Žiugžda. Vyriausybė apie pokalbio esmę ir rezultatus nieko nuoširdaus nepasakė.

Panašu, kad būsima bankų veiklos strategija liko ta pati – bankai (atsiprašau, bent jau vienas bankas) darys tik tai, kas leis jiems uždirbti daug pinigų ne tik dabar, bet ir ateityje. Ir jokių iliuzijų apie kokius nors socialinius projektus.

Galbūt kas nors mane galėtų apkaltinti bankų reputacijos menkinimu. Bet atidžiai perskaičius Vyriausybės pranešimą spaudai apie pokalbį, suprasti galime viską labai paprastai. Štai kas rašoma:

siekdamas skirti daugiau dėmesio Baltijos šalims Stokholme veikiantis motininis SEB bankas šiemet įsteigė naują Baltijos šalių padalinį, kuris turės užtikrinti sklandų dukterinių bankų darbą susitraukiančių Baltijos šalių ekonomikų sąlygomis.

Bet juk visi protingi žmonės gali pasakyti ir paprasčiau. Tarkime, kad bankui dėl ekonominės padėties irgi labai sunku (ne tik Baltijos šalims ir jų ekonomikoms). Todėl matydamas įvairių grėsmių ir pavojų jis įsteigė naują padalinį.

Kita vertus, A.Kubilius pažymėjo, kad „Lietuvos Vyriausybė atidžiai stebi situaciją šalies bankiniame sektoriuje ir yra susirūpinusi bankų paskolų portfelių mažėjimu”. Liaudiškai kalbant tai reiškia, jog Vyriausybę nervina ir ji pyksta dėl tokios bankų politikos ir veiklos. Nes tai apsunkina gyvenimą tiesiogiai Vyriausybei ir verslui, ir visai šaliai.

Dar įdomiau, kad laikinasis Premjeras paragino SEB banko vadovus prisiimti atsakomybę už savo vaidmenį ekonomikoje. Ką tai reiškia? tai tik beletristika. Juk kokią atsakomybę gali prisimti bankai? Muštis į krūtinę ir viešai sakyti, kad mes kalti, kažką ne taip darome? neee, banaki to nedarys. kaltos valdžios, o bankai tik „rūpinasi” mūsų pinigais. Kai ir mums gerai sekasi ir jie turi daug pinigų, jie kiša ir mums kreditus. bet tik mums pasidaro striuka, jie tuoja pa nori atsiimti viską.

Bet įdomiausa frazė ir manipuliacijos kalba viršūnė yra susitikime su premjeru banko vadovų išsakytas patikinimas, kad SEB bankas laiko Baltijos šalių rinkas namų rinka ir siekia joje ilgalaikių tikslų, o ne trumpalaikio pelno.

Gal aš kvailas, bet bandau pasakyti liaudiškai: kadangi bankui reikia pinigų ir pelno ne tik dabar, bet jų reikės ir ateityje, todėl jis su mūsų valdžia draugaus ir bendraus, nes kitaip jis negaus nieko gero. O pelnas bus tik tada, kai bus auganti ekonomika. Bet šiandien esminis klausimas ir yra labai paprastas – kas turi ją auginti ir prisiimti riziką už galimą nesėkmę. Bankai, jaučiu, nori, kad tai būtų valdžios ir Vyriausybių atsakomybė. Premjeras bando įtikinti, kad ir bankai turi prisidėti.

Bet panašu, kad kol kas jie tik stumdo kamuolį vienas kitam. Nori abu, bet pradėti turėtų kuris nors vienas.

5 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Pseudo VilnaiusMeras,
    sutinku, kad žmonės daug ko neišmano. bet bankai elgiasi taip, kaip senai yra pasakyta – jiems rūpi tik pelnas. Todėl tikėti ir pasitikėti jais negali. Nieko asmeniško. Tik biznis.

    Atsakyti
  2. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Devalvavimas – bankams skaudi tema. Bet ne tik jiems. Todėl jei jei jaučiais nors kiek socialiai atsakingi, dabartinis jų elgesysy yra visiška priešingybė. Juolab, aki pabrėžiama, kad Lietuva ir kitos baltijso šalys patenka į jų namų teritoriją. Niekas taip savo namuose nesielgia.

    Atsakyti
  3. Grippen

    Kiek esu girdėjęs Švedijos žiniasklaidoje, švedų bankai paniškai bijo Baltijos šalių valiutų devalvavimo. Todėl manau kad devalvavimo tema tikrai buvo paliesta pokalbyje, tik savaime suprantama apie ją viešai net užsiminti negalima 🙂

    Atsakyti
  4. VilniausMeras

    Kol bus durnių tikinčių, kad bankas yra labdaros organizacija, tol bankas naudos kaimietiškas kvailinimo priemones.

    Kai tie durniai išmirs iš bado, tuomet pamatysim daug įdomesnių ir rafinuotesnių kvailinimo priemonių.

    Bankai greičiausiai nori įsitikinti, kad LR politinis elitas nesuknis iki galo ekonomikos šioje šalyje, o patys vargu bau bandys taisyt – bankuose dirba žmonės, kurie turi šiek tiek daugiau košės, nei visi seimo nariai kartu sudėti ir supranta, kad pernelyg daug veiksnių, kad vieni bankai galėtų ištaisyt vyriausybės klaidas, net ir tuo atveju, jei būtų parašytas vadovėlis nuo A iki Z kaip tai padaryt.q

    Žinant, kad ir ekonomikos Nobelio premijos laureatai gerokai prašauna su savo analizėm bei strategijom, paprastesni žmonės turėtų suvokti, kad geriau nieko nedaryt, nei daryt nesąmones.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *