Užsienio investicijos regionuose – investicijos į Samogitiją arba į niekur

pagal | 2014/01/07

Šiandien Žurnalistų namuose verslo ir žurnalistų bendruomenė susitiks neformaliai diskusijai apie užsienio investicijas Lietuvos regionuose. Pokalbis suksis ne tik apie strateginius iššūkius ir galimybes. Bandysime aptarti ir gyvenimo smulkmenas, kurių visuma ir sudaro esmę. Todėl žvelgdamas į investicijų skaičius skirtinguose regionuose peržvelgiau mūsų savivaldybių interneto puslapius. Bandykime tik pasijuokti 🙂

Pirmoji mano dėmesio sulaukė  Telšių rajono savivaldybė. Pabandžiau angliškoje puslapio versijoje surasti aktualios informacijos rubrikoje BUSINESS. Visų pirma, šis regionas pristtaomas kaip Samogitija. Paskaitykite ir suprasite, kad vienintelis uždegantis sakinys šiame puslapyje yra „TELŠIAI – SMALL TOWN WITH BIG AMBITIONS”. Ambicijos didelės, miestas mažas, o informacijos bizniui – beveik jokios. Todėl neverta net stebėtis, kad 2012 metais tiesioginės užsienio investicijos sumažėjo tik Telšių apskrityje (-5,5 proc.). Žinoma, ne vien komunikacija čia kalta. Bet… Jei savivaldybėje nedaug kas moka anglų kalbą, tai gal bent jau rusų kalba daugiau rašytų? Juk „anais laikais” dar spėjo daugelis tarnautojų ir vietinių politikų bent rusiškai pramokti? Kur tau… Štai kaip jie save pristato rusakalbiui verslui – „Тельшяй – столица Жемайтии”. Nesu tikras, bet man atrodo kad net miesto pavadinimas turėtų būti rašomas kitaip – Тяльшяй.

Matydamas, kad mažiausiai TUI vienam gyventojui teko Tauragės apskrityje – 444 litai (Jurbarko rajono savivaldybėje – 24 Lt). Bet gal Jurbarkui tie užsieniečiai ir nereikalingi? Pabandykite anglų ar rusų kalbomis surasti kokios nors informacijos savivaldybės interneto svetainėje. Tiesa, lietuvių kalba yra pasiūlymai investuotojui. Bet prioritetinių projektų sąrašas, kuris „kabo” matomiausioje vietoje, yra visiškas šnipštas – jo nėra ir nieko nėra.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *