Baisu jau ir bekalbėti lietuviškai Lietuvos žurnalistams

pagal | 2014/02/12

Šiandien vienas kolega manęs paklausė, rodos, labai paprasto klausimo – ar jiems televizijos laidoje išgirdus vieno pašnekovo ištartą žodį pederastas jie turėtų pridengti pypsiuku ar gali jį leisti eteryje. Klausimas toks kilo tik dėl to, kad šiaip jau tarptautinių žodžių žodynas labai aiškiai pateikia šio žodžio prasmę ir teoriškai viskas aišku – žodis kaip žodis ir tegul gyvena. Tačiau realiame gyvenime kai kada šis žodis vartojamas ir kaip įžeidimas. Todėl jie kontekstas yra toks, jog pašnekovo intencija buvo įžeisti ar keiktis, tuomet lyg ir tas pypsiukas visai ir vietoje. Tačiau kaip sužinoti kontekstą, jei žmogus pasakė tik labai trumpą sakinį, pvz., „man (ne)patinka pederastai”?

Todėl su kalbos ekspertais ir kai kuriais teisininkais bandome aiškintis šią sunkią situaciją. O kol aiškinamės, imu galvoti, kad iš didelio rašto išėjome iš krašto ir ieškome blusų ten, kur jų nėra. Bet taip nutiko dėl to, kad dabar jau nežinai, kas tau gali bylą iškelti už šmeižtą ar įžeidimą, o gal kokia kontroliuojanti institucija nubaus už neigiamą poveikį nepilnamečiams darančios informacijos skleidimą.

5 komentarai

  1. Šiauliai

    Buvo teisinis precedentas. 2004 metais Šiauliuose įvykusiame mitinge politikas Ž.Razminas ES vėliavą garsiai apšaukė pederastų vėliava, dėl ko buvo paduotas į teismą. Teismas, atsižvelgęs į žodynus, kalbininkus ir Europos sąjungos gyventojų seksualinės orientacijos procentus, Razminą išteisino, kadangi nustatyta, jog ES teritorijoje gyvena nemažai pederastų, todėl mėlyna vėliava su geltonom žvaigždėm tuo pačiu yra ir jų vėliava.

    Atsakyti
    1. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Įdomus precedentas, gal galima būtų gauti nurodą į tą bylą?

      Atsakyti
  2. ŠS

    Mokiname, kada reikia juoktis, kai kokioje TV laidoje už kardo pasigirsta juokas. Mokiname, nes kitaip nežinotume, kad reikia juoktis, pradėtume verkti, o tai negražu. 😆 Su pypsiukais mokiname, kad tai negražus žodis, o gal kam ir gražus ar tinkamas ? 😆
    Jeigu pašnekovas jaučia teisę ir laisvę pasirinkdamas kalbėti kaip nori, taip ir žmogus turi teisę ir laisvę pasirinkti ar supykti ar įsižeisti ar nusijuokti. O jeigu visus ” negražius” žodžius pakeisime pypsiukais, tai ir už pypsiukus gali grėsti baudžiamoji atsakomybė. 😆

    Atsakyti
  3. cybersig

    Labai paprasta. Jei kalbama apie nepilnamečių prievartautoją, tada žodis „pederastas” tinkamas. Jei kalbama apie homoseksualų asmenį, tada reikia dėti PYP.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *