Kaip išrinkti tinkamiausią politiką į Seimą? Domėtis visais

pagal | 2016/09/08

dr-balsuok-atsakingai-kaunas-plakatas-2016-09-08Šiandien vakare Kaune (Aleksoto-Vilijampolės apygarda) bandysime diskutuoti su kandidatais į Seimą apie jų pasirengimą šioms sunkuoms pareigoms. Debatai vyks Jurgio Dobkevičiaus progimnazijoje 18.30 val. ir juose dalyvaus net devyni pretendentai į Seimą.

Šio vakaro debatų dalyviai: Erikas Tamašauskas (LLS (laisvės)), Ona Balžekienė (LRLS), Jonas Audėjaitis (LSDP), Edita Gudišauskienė (TS-LKDP), Sigitas Klimas (DP), Jonas Varkala (Drąsos kelias), Mindaugas Puidokas (Valstiečių ir žaliųjų sąjunga).

Turėsime tik pusantros valandos paklausti jų to, kas mums rūpi. Ir išgirdę atsakymus nuspręsti, ar jie pajėgūs mums padėti per artimiausius 4 metus. Arba dar neskubėti spręsti, o giliau domėtis jais. Sunki užduotis, todėl jau dabar aiškiai galiu pasakyti, kad vien debatų nepakanka – kiekvienas rinkėjas turi gerokai daugiau domėtis ir skaityti bei ieškoti informacijos apie kiekvieną kandidatą (taip pat jo šeimą, draugus, verslo ar politikos partnerius, viešai reikštas mintis socialiniuose tinkluose ir t.t.). Būtina juos lyginti, sverti jų žodžių ir darbų santykį.

Prisipažinsiu, kad kandidatų ir partijų gausa manęs nestebina. Bet kol kas stebina viešoje erdvėje kuklūs bent dalies pretendentų veiklos atspindžiai. Juk viena iš politikos veikimo priemonių – viešumas. Jei iki šiol pakankamai kukliai ir nelabai aiškiai politikas/kandidatas viešai pristatė savo požiūrį ir konkretų darbą, ar galima tikėti vien pažadais? Kita vertus, kai kurie politikai iš tiesų realiame gyvenime tiesiogiai su žmonėmis bendrauja taip aktyviai, kad viešai erdvei skiria gerokai mažiau dėmesio. Dar labai įdomu, kad realiai labai sunku surasti išsamią informaciją apie dalies politikų vertybines nuostatas. Gal kiek lengviau su jų pildytomis deklaracijomis. Dalis jų jau iki šiol aktyviai politikavo, tad galima jau sverti jų darbus ir žodžius.

Kita vertus, man labai svarbi ir politinė jėga, su kuria konkretus politikas siekia Seimo nario mandato. Neretas reiškinys, kai per savo politinę karjerą asmuo kečia net kelis kartus partijas dėl įvairių priežasčių. Man jos visada labai įdomios. Ir atrodo svarbios.

Šį vakarą bandysime diskutuoti apie vietines apygardos rinkėjų problemas, apie visos šalies iššūkius ir turėsime svarbiausią užduotį – susieti šiuos klausimus su Seimo nario įgaliojimais ir realiomis galimybės keisti situaciją. Juk konstatuoti problemas yra lengviausia. Siūlyti įvairius sprendimus irgi daug proto nereikia. Daug sunkiau juos realiai įgyvendinti ir po kadencijos atsiskaityti už (ne)darbus.

Primenu, kad kolegos Andriaus Tapino inicijuotos akcijos „Balsuok atsakingai” tikslas – skatinti Lietuvos piliečius atsakingai ruoštis ir dalyvauti svarbiausiame šių  metų politikos renginyje – Seimo rinkimuose. Jos metu bus teikiama svarbiausia informacija apie juose dalyvausiančias partijas bei kandidatus, paaiškinama, kaip bendrauti su politikais. Akcija nešališka, neagituojame už konkrečią politinę jėgą. Ja siekiame apjungti dešimtis veikiančių iniciatyvų, skatinančių Lietuvos piliečius įsitraukti į rinkimų procesą bei išsirinkti tinkamiausius Seimo narius. Džiaugiuosi, kad akciją palaiko ir savo laiko skiria bemaž dvi dešimtys žurnalistų iš skirtingų žiniasklaidos priemonių. Visi kolegiškai ir vieningai dirba. Tokio solidarumo galėčiau pavydėti, bet dabar juo tiesiog džiaugiuosi 🙂

Akcijos „Balsuok atsakingai“, partneriai: Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT), Lietuvos skautija, Lietuvos moksleivių sąjunga, VO „Baltosios pirštinės“, politikos stebėsenos platforma „Žinau, ką renku“, Valstybės pažinimo centras.

Taip pat rekomenduoju kiekvienam paskaityti RINKĖJO ATMINTINĘ.

 

Taip pat rekomenduoju mūsų kolegų iš The Times ir Sunday Times pasiūlymus, kaip atpažinti gerą politiką. Gal pasimokys ir mūsų politikai? 🙂

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *