Ar gali Lietuvos spauda vadintis demokratiška, nepriklausoma ir skaidri?

pagal | 2009/05/25

Žinių radijo laida „Žiniasklaidos anatomija“ 2009 05 26 (10.10 val.)

Šį antradienį (gegužės 26 d.) 10.10 val. tiesioginėje Žinių radijo laidoje „Žiniasklaidos anatomija“ vyks diskusija apie eskepertų atliktą Lietuvos žiniasklaidos skaidrumo tyrimą ir jo rezultatus.

Laidoje dalyvauja dienraščio „Verslo žinios“ korespondentas, rubrikos Inovacijos redaktorius Kostas Baubinas, viešųjų ryšių konsultantas ir tinklaraštininkas Liutauras Ulevičius, žurnalistas Gintaras Gimžauskas.

Ekspertai pasigenda Lietuvos žiniasklaidos atskaitingumo. Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) lyginamojo „Žvalgomojo žiniasklaidos atskaitingumo tyrimo“ rezultatai rodo, kad Vakarų žiniasklaidos teoretikų propaguojamos ir pažangios pasaulio spaudos taikomos žiniasklaidos skaidrumo priemonės Lietuvos spaudai dar yra svetimos. Lietuvos ir Latvijos spauda skaidrumą skatinančių priemonių skaičiumi nusileidžia Švedijos dienraščiams.

Tyrėjai keturiuose iš penkių Lietuvos laikraščių neaptiko jokių ištaisymų. Nei viename dienraštyje nerado reikiamos informacijos apie savininkus ar jų turtinius interesus. Jokia redakcija negalėjo pasidžiaugti nei savomis rašytinėmis elgesio normomis, nei taisyklėmis, kuriomis būtų aiškiai atskirtos redakcijos ir verslo funkcijos, nei informavimo nuostatomis, kurias perskaičius būtų aišku, kokiais kriterijais remiantis redakcija atrenka ir skelbia informaciją.

Pasigesta ir redaktorių laiškų skaitytojams, kuriuose būtų informuojama apie informacijos atrankos ir skelbimo politiką. Nė vienoje iš redakcijų nėra ombudsmeno. Negauta ir duomenų, kad būtų rengiami skaitytojų klausimynai kviečiant vertinti laikraščio tikslumą bei nešališkumą.

Ką rodo toks tyrimas? Ar gali Lietuvos žiniasklada vadintis demokratiška ir nepriklausoma?

Apie visa tai pokalbis tiesioginėje radijo laidoje „Žiniasklaidos anatomija“, kurią bendrai rengia Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Žinių radijas. Studijos tel. 8-5-2431431. Laidą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Laidą veda Dainius Radzevičius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *