Ar žinote, kas yra nešvankus gestas ir hipnozė? Atsargiai!

pagal | 2009/06/10

Ketvirtadienį (birželio 11 dieną) Seimas turėtų svarstyti, ar bus priimta Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nauja redakcija. Gana tyliai. Beveik niekas viešai nediskutuoja. Kodėl?

Seimas užsimojo apsaugoti vaikus nnuo ešvankų gestų, žodžių ir t.t.

Seimas užsimojo apsaugoti vaikus nnuo ešvankų gestų, žodžių ir t.t.

Atsakymų galima paieškoti. Tačiau siūlau susipažinti su kai kuriais įdomiais dalykais.

Visų pirma, šiame įstatyme vadovaujantis Terminų banko įstatymo nuostatomis, Seimo narys V. Stundys siūlo nurodyti, kad Hipnozė – laikina psichinė būsena – sąmonės pakitimas ir stiprus susitelkimas į įtaigos ir (ar) savitaigos turinį, kurios metu pakinta žmogaus elgesys, savikontrolė ir savimonė ir kurios apimtas žmogus paklūsta kito asmens valiai.

Kartu siūloma keisti ir Kino įstatymą. Pagaliau pasiūlyta, kad kino organizacijos, kurios verčiasi viešu filmų rodymu, privalėtų užtikrinti, kad filmo rodymo metu į kino salę (videosalę) negalėtų patekti jaunesni, nei numatyta pagal filmo indeksą, žiūrovai. Man tik būs įdomu, kaip jie patikrins, ar vaikui yra 16 metų? Negi reikės paso? O kaip dėl 7 ir daugiau metų?

Visgi mane labai nustebino ir kai kurių Seimo narių šiandien pasiūlyti papildomi dalykai įstatymo projektui. Pvz., toks Seimo narys Mečislovas Zasčiurinskas pasiūlė papildyti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo 2 straipsnį ir apibrėžti smurto prieš vaiką sąvoką.

Siūlau atidžiai pažiūrėti į naują apibrėžimą. Ir paklausti savęs – tai kaip dabar čia įvertinti emocinę prievartą ir jos potencialią žąlą? O už tai juk gali būti baudžiama!

Smurtas prieš vaiką – tai bet kokia psichologinė, seksualinė, fizinė ar emocinė prievarta, vaiko žeminimo bei išnaudojimo formos, sukeliančios faktinę ar potencialią žalą vaiko psichikai, sveikatai, išlikimui, vystymuisi ar orumui. Nusikalstami smurto veiksmai skiriasi aukai padarytos žalos dydžiu.

Beje, Seimo nariai šiandien komitete apskritai svarstė daug pasiūlymų šiam įstatymui. Nekvietė į šį posėdį žurnalistų atstovų. Akivaizdu, kad kai kurios formuluotės ir nauji įstatymo pakeitimai žymiai sugriežtina žiniasklaidos turinio kontrolę. Ar protingai? Deja, tai priklausys tik nuo vertintojų, nes daugelis formuluočių yra aptakios ir paliktos vertinti valstybės tarnams, pasitikint jų kompetencija ir sąžine.

Bet ar kas gali atsakyti, kaip reikės įvertinti bet kokį turinį, jei jame bus „vartojami nešvankūs posakiai, žodžiai ar gestai”? Kaip tai padaryti? Beje, anksčiau įstatyme buvo nurodyta, kad neigiamą poveikį daro tik tuomet, jei yra „dažnai” vartojami tokie gestai ar posakiai. Dabar pakaks nubausti ir už vieną.

Beje, o ar kas nors vaikų kalbą supranta? Vaikai patys sugalvoja ir sugalvos naujų gestų. O kodėl negalima vaikams rodyti tokių dalykų ir aiškinti, kad tai yra blogai? Geriausias pavyzdys – internetas. ten jau dabar žinoma, kaip pakeisti nešvankybes ir vistiek perduoti norimą žinią. Ar vien draudimai padės? O kur gerų pavyzdžių skatinimo priemonės? Jų kol kas nesiūloma. Nesiūloma ir skirti papildomo finansavimo vaikams skirtoms programos.

5 komentarai

  1. Paulius

    GERIAU KONTROLIUOTU KAIP JIEMS LAISVAI PARDAVINEJAMI ALKOHOLINIAI GERIMAI, CIGARETES. KAIP JAUNIMAS IEINA I KLUBUS NUO 21 METU IR GALI GAUTI NARKOTIKU, O NE TOKIOM BARBARISKOM NESAMONEM UZSIIMTU. GEDA!

    Atsakyti
  2. Rokas Arbušis

    graudžiai juokinga, kai pagal įstatymą žurnalistas, parašęs apie žuvusį vaiką, gali turėti „neigiamos įtakos jo asmenybės formavimuisi”

    Atsakyti
  3. Atgalinis pranešimas: Atsargiai: vaikai! « Mediaplius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *