Kokie bus naujos kartos žurnalistai? Pamatysime jau kitąmet

pagal | 2009/07/07

Kokie bus naujos kartos žurnaistai? Tokius mes pamatysime labai greitai. Štai jau šį rudenį Vilniaus Universiteto Žurnalistikos instituto duris atvers naujai surinktas „fuksų” kursas. Bet patikėkite, nelengva bus ir jiems, ir su jais…

Šiemet vėl teko garbė ir malonumas (nuoširdžiai sakau) dalyvauti priėmimo į VU Žurnalistikos institutą kūrybinio konkurso komisijoje. Teko skaityti pretendentų į būsimus žurnalistus (kai kurie jau praktine veikla ir anksčiau užsiėme) rašinius, klausytis jų atsakymų į įvairius klausimus. O tema šiemet jiems buvo visai aktuali – ekonomika. Ir pasirengti jai jauni žmonės galėjo bemaž per du mėnesius. Bet daugeliui to neužteko. Ačiū Dievui, pavyko surinkti bent kelias dešimtis tokių, kurių atsakymai gėdos nedarė. Bet likusieji… Įdomu bus pažiūrėti, kur jie atsidurs. Tikiuosi ne visi nukeliaus į jų pageidaujamus teisininkų ar verslininkų luomus.

Ar kas nors galite patikėti, kad jauni žmonės mano, jog svarbiausiais šalies verslininkas – tai toks Laimutis Pinkevičius. Taip, čia tas pats, kur nuolatos glamūrinuose žurnaluose savo santykius su žmona aiškinasi. Myli, nemyli. Skiriasi, nesiskkiria. O štai R. Mockaus ar B. Lubio daugelis nežino. Nežino ir ka veikė toks Vytautas Landsbergis anksčiau. Kai kam atrodo, kad jis ir traybiniais laikais valdžioje buvo. Gal su A M. Brazausku painioja?

O dar labiau nustebina, kad viena jauna mergina, kuri planuoja tapti diplomate, o iki šiol sėkmingai baigė mokslus vienoje prestižinėje gimnazijoje, mano, jog Lietuvos kaimynė Baltarusija – demokratinė valstybė. Ji buvo toje šalyjem, bet nežino, kas yra Aleksandras Lukašenka.

O štai kita mergina, kuri dar nežino, bus teisininkė ar žurnalistė, mano, kad Lietuvoje galima žmones nuteisti 100 metų kalėjimo ir daugiau. Painioja su Amerika? Gal. Bet ji sakė, kad skaito laikraščius, internetą.

Tiesa, įi naujoji karta jau yra gimusi Nepriklausomybės pradžioje. Tai tikrai nauja karta. Bet kai rajono televizijoje dirbantis žurnalistu (?) vaikinas paskaoja, kad jis rengia pagal sutartį su savivaldybe reportažus apie jos veiklą televizijai, tuomet jau ima liūdesys. Net ne dėl to. O todėl, kad jis mano, kad gali išlikti nepriklausomas. O štai apie tai, kas yra rajono biudžetas ir iš ko jis sudarytas, vaikinas nežino. Anokia čia bėda? Bėda. Jis ta tema prisipažino tik ką rengęs reportažą, bet jis detalių nežino, nes jam protingi dėdės ir tetos iš savivaldybės viską paaiškino.

Žinoma, negali tikėtis labai daug iš jaunų žmonių. Jie tik baigė vidurines mokyklas. Bet jau po metų dalis jų dirbs redakcijose. Kiti nukeliaus į kitas sritis. Bet ar yra vilties, kad jie pradės suprasti, kur ir su kuo jie gyvena šiame pasaulyje? Ir kaip jie gyvens ateityje? Nes apie Leo projektą daugelis girdėjo daug bloga. Bet kas ir kaip ten su juo yra – sunku pasakyti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *