Europos Parlamentas pradeda darbą. Kas vadovaus?

pagal | 2009/07/13
Lietuva ES: mažas žvirblis taip pat gali būti išgirstas

Lietuva ES: mažas žvirblis taip pat gali būti išgirstas

Liepos 14 dieną, antradienį europarlamentarai rinks EP vadovausiantį pirmininką ir jo pavaduotojus. Nors kandidatus dar galima kelti iki šios dienos vakaro, bet jau dabar aišku, kad dėl vadovo posto varžysis šiuo metu tokį norą jau pareiškę du kandidatai.

Įdomiausia intriga yra dėl to, kad didžiausia EP Europos liaudies partijos frakcija į EP pirmininko postą siūlo buvusį Lenkijos ministrą pirmininką Jerzy Buzek. Gera tai ar bloga žinia Lietuvai? Paklauskime, kokie Lietuvos politikų santykiai su šiuo politiku?

Štai dar 1998 metais su J. Buzek susitikęs Prezidentas Valdas Adamkus kalbėjo apie ES reikalus, sienų apsaugos aktualijas. Tuo pačiu nepamirštas ir beveik „amžinas” klausimas – tautinių mažumų reikalai. tai reiškia, lietuvių lenkijoje ir lenkų Lietuvoje. tada oficialiai skelbta, kad „V.Adamkus atkreipė dėmesį į tai, jog abiejų valstybių paregūnai, įgalioti spręsti tautinių mažumų klausimus, turi aktyviau konsultuotis su tautinių mažumų atstovais prieš priimdami atitinkamus sprendimus”. Kaip manote, ar pakankamai konsultuojamasi?

Dar svarbesnis p. J. Buzek elgesys dėl bendro Rusijos ir Vokietijos biznio tiekiant dujas Baltijos jūros dugnu. Štai dar 2006 metais buvęs Lenkijos ministras pirmininkas Ježis Buzekas (Jerzy Buzek) atvirame laiške, išspausdintame laikraštyje „Financial Times”, kritikavo Rusijos ir Vokietijos dujotiekio projektą. Šį laišką bendrai pasirašė ir Buvęs Estijos ministras pirmininkas Martas Laras (Mart Laar) ir trys Europos Parlamento nariai – buvęs Lietuvos Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, buvęs Latvijos premjeras Guntaras Krastas ir buvęs Lenkijos ministras pirmininkas Ježis Buzekas (Jerzy Buzek).

Balotiruojasi į Parlamento pirmininko postą ir Europos vieningųjų kairiųjų/ Šiaurės šalių žaliųjų kairiųjų atstovė Eva Britt-Svensson. (Švedija). Apie jos iniciatyvas galima taip pat priminti.

Ar pamenate, kaip pernai birželį šimtas europarlamentarų atsiuntė laišką Lietuvos Seimo pirmininkui Česlovui Juršėnui ir premjerui Gediminui Kirkilui, kuriame teigta, jog Europos teisė leidžia drausti abortus ir tokia iniciatyva yra skatintina. Tai štai, dar iki šio laiško 2008 metų kovą Lietuvos Seimas gavo kitų 110 EP narių laišką, kuriuo parlamentas raginamas atmesti Lietuvos parlamentarų pasiūlytą įstatymo projektą, kuris, išskyrus kelias išimtis, uždraustų abortus bet kokioje nėštumo stadijoje.

Minėto kreipimosi iniciatorės EP Moterų komiteto vicepirmininkės, Europos vieningos kairės ir Šiaurės žaliųjų kairės parlamentinės frakcijos narės Evos-Britt Svensson ir kitų 110 pasirašiusiųjų teigimu, siūlomas abortų draudimo įstatymas pažeidžia moterų teises laisvai disponuoti savo kūnu bei spręsti, kiek ir kada jos nori turėti vaikų.

Kodėl abiems kandidatams apibūdinti pasirinkau tik šiuos du pavyzdžius? Todėl, kad abi situacijos labai glaudžiai susiję su Lietuvos ekonomikai ir vertybėms svarbiais sprendimais. Dėl jų daug iečių laužyta ir dar bus laužoma. Jei EP ateityje turės daugiau galių nei iki šiol, tuomet vadovų vertybiniai dalykai gali labai stipriai lemti ir sprendimus. Arba sprendimų priėmimo procesus.

2 komentarai

  1. Atgalinis pranešimas: Electronic Metal Keys

  2. Atgalinis pranešimas: Buzek

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *