"Respublika" rašo apie kanalą MTV ir Sandrą. Vaikų protų Seimas neapsaugos

pagal | 2009/07/17

Šiandien dienraštis „Respublika” rašo apie Lietuvos teisės ir institucijų silpnumą kovojant su nepilnamečiams neigiamą poveikį turinčia viešąją informacija ir jos sklaida. Artūras Paknys rašo apie tai, kad muzikinio kanalo MTV eteryje rodomas animacinis filmukas su personažu Sandra ir turiniu, kuris, mano nuomone, vargu ar skirtas vaikams. Bet televizija yra tik uogelės…

Štai pažiūrėkite vieną iš minėtų animacinės komedijos serijų.

Prisipažinsiu, kad MTV kanalo beveik nežiūriu. Žinau, kad kartais žiūri mano paaugliai vaikai. Vos perskaitęs publikaciją apie šio kanalo eteryje sklindančias daineles su tekstais „mes prostitutės – mūsų gražios akutės”, nutariau pasižiūrėti, ką šis kanalas apskritai daro. Vos užsukau į www.mtv.lt, beveik iš karto supratau, kad ši televizija tikrai orientuota ir į paauglius.

Todėl rubrika interneto svetainėje „Sandbox” man pasirodė įdomi. O štai mano prisegtame trumpame vaizdelyje labai gražiai pasakojama jauniems žmonėms, kaip reikia kurti gerą muzikinį albumą ir išgarsėti. Kaip didžiausią pretenziją filmuko herojėms Kapsukas pareiškia, kad nepirks niekas albumo, nes „kojas per mažai skečia”. Likusiųjų detalių nepasakosiu.

Tačiau kyla natūralus klausimas man. Turėtų kilti ir politikams. Jei eteryje kai kuriuos vaikams žalingus dalykus draudžiama rodyti iki 23 val. vakaro, tai internete, pasirodo, gali ramiai transliuoti nors ir visą parą? Ir tai daroma. Ir iš to uždirbama. Ir veikiami vaikų protai.

Ar ne absurdas? Seimas svarsto, koks turi būti žurnalistų ir leidėjų etikos prievaizdas (su teisiniu ar be teisinio išsilavinimo). Kokias baudas mokėti turi nepaklūstantieji žurnalistų etikos inspektoriaus nurodymams. O tas inspektorius nei žurnalistų prižiūri, nei etika pernelyg domisi. Todėl man atrodo, kad ta tarnyba tiesiog turi veikti greitai ir efektyviai. O serialo apie Sandrą bent jau internete rodomos serijos nuo šių metų gegužės 7 dienos.

Tačiau perskaičius „Respublikos” publikacijoje esančius Žurnalistų etikos inspektoriaus patarėjo Deivido Velko žodžius mane apėmė neviltis. Ne, ne dėl paties D. Velko. Ir ne dėl to, kad operatyvumo jau neberasta (internete šis animacinis serialas komentuojams, jaunimas jau jį matė ir ne vienas jaunas žmogus jau patyrė poveikį).

Labiausiai šokiravo galima bauda – ji gali būti nuo 2 iki 7 tūkstančių litų. Tai tokia jaunų žmonių psichikos gadinimo kaina?
O jei rimtai, tai pagal įstatymą tai tokios baudos yra tik spaudai. O televizijai baudos kitokiso. Jei pirmą kartą nusižengė televizija tai bauda gresia nuo 1 iki 3 tūkstančių litų. Už pakartotinį nusižengimą nuo 3 iki 10 tūkstančių litų.

O tiems, kas patingės labiau pasigilnti į šiuos „kūrinius”, siūlau vienos serijos aptarimą ir komentarus iš to paties www.mtv.lt. Vaikai ir silpnų nervų žmonės – neskaitykite.

Simona, 2009-07-10 14:31:34 Man tj nesamone sitas „filmukas”…Mtv gėda…
Sandra, 2009-07-02 10:14:31 Jackson’o nereikėjo minėt.
Šeip lėkšta, nelabai patiko
Edė, 2009-06-20 20:56:21 krč šitas geras kai britne :
sandra kelkis karve tu :DD
Sandra, 2009-06-11 19:08:09 mes prostitites musu grazios akutes eikit nx blt
kaip cia zjb
Agne, 2009-06-11 11:46:33 Britnes grozis neispasakytas. ;DD
Patiko. ;D
emo, 2009-06-08 15:42:18
nesamone nepaleize
Karina, 2009-06-04 19:18:50
*Sandra
Karina, 2009-06-04 19:18:08 Geras filmukas kaip Tu taip sugalvojai Snadra? ;D
Fabi, 2009-06-03 18:42:30 Tinka jis man;]]]]] yra is ko pazvengt.parodo kai
kuriu zmoniu kultura;D laukiu nauju seriju;]]
SaNDrA ;D, 2009-06-01 20:55:06
Sake mane db pizdavos del sito filmuko… ;DDD
bet tai as nesiparinu xDD
Gerai cia bazarina ;DD
karolis, 2009-05-29 23:36:07 pakepk man kiausu ;DDD ir td daryk ka nori xD

6 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Hadrian, aš manau labai paprastai:
    jei dalis turinio iš principo vaikams gali kenkti, bet suaugusiems tinka, tėvai patys ir žino, kaip jų vaikams tai tinka ar ne ir kada. Kaip reikia pateikti. Beje, dalis turinio gali būti prekiaujama DVD formatu ir tik patys tėvai nupirkę gali rodyti arba ne. Tačiau kai kalbame apie žiniasklaidą, reikia būti objektyvesniems. Pvz., ta pati Respublikos grupė „promina” Olialia mergaites, Kažkokią dar ir kolą siūlo jaunimui. Ten, berods, yra žodžiai sexykola ar kažkas panašaus. Todėl šioje publikacijoje Respublika galėjo ir apie savo grupės proteguojamą produktą papasakoti. bet ne…

    Atsakyti
  2. hadrian

    Supratau (dabar aišku, ką norėjai pasakyti!) 🙂 Ir taip, tai ką sakai atrodo turėtų būti savaime suprantama (net dėdulėms) 🙂

    Visgi manau, jog lazda perlenkta keleriopai (dėl to paties teliko)… Harri Potter for adults only – are you serious??? Bet net Simsons – visai nenoriu, kad mano vaikai augtų steriliam akvariume, o jei kas nori, tegul sterilizuoja savo vaikus patys – o ne visus kastruoja priverstinia tvarka

    Atsakyti
  3. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Na bandysiu trumpai. Kai kalbame apie vaikus ir televizijos turinį, tai net nesvarbu kur jie jį publikuoja. Jei negeras turinys telike, tai ar jis gerenis tampa internete? Todėl jei juo žyymima telike S ar N-14, tai ir internete bent tiek turėtų daryti.

    Atsakyti
  4. hadrian

    Vakarų pasaulyje žodžio laisvė apibrėta gana konkrečiai – draustinas tiesioginis raginimas smurtui, rasizmo kurstymas ar pan.

    Ką turėjai galvoj „Bet jei kalbame apie bet kokią laisvę, ji turi nepažeisti esminių kitų žmonių teisių.” Gali duoti pvz?

    Nes tavo strapsnš supratau kaip raginimą cenžūruoti internetą – nesvarbu, kad prisidengus vaikų apsauga – mano vertybių skalėje tai būtų akivaidus žodžio laisvės varžymas.

    Be ja kas dėl vaikų, kaip tėvas, turiu visas reikalingas priemones apsaugoti savo vaikus (pagrinde savo moraliniu autoritetu, bet, jei kam to nepakanka, ir techninėmis interneto apribojimo priemonėmis, etc.) teprašau valstybės vieno – man nemaišyti…

    Atsakyti
  5. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Aišku, kad prieš. Kai kalbame apie cenzūrą, diskusijos ir būti negali būti. O šioje publikacijoje nikur ir nebuvo siūloma cenzūra.
    O dėl žodžio laisvės, tai kažkaip keistai skamba tavo klausimas. Už ar prieš. Aišku, kad už. Bet jei kalbame apie bet kokią laisvę, ji turi nepažeisti esminių kitų žmonių teisių. Tik tiek.

    Atsakyti
  6. hadrian

    Uh ah, na komplikuotos tos tavo pažiūros, Dainiau…

    Šį kartą nieko nekritikuosiu, tik noriu paklausti aiškaus atsakymo: tu už ar prieš cenzūrą? Už ar pries žodžio laisvę? Ir kad nekiltų neaiškumų – turiu galvoj sąvokas, kaip jos suprantamos laisvame vakarų pasaulyje.

    Tiesiog tavo pasisakymai labai jau prieštaringi šia tema…

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *