Televizija skelbia karą nusikaltėliams? Skaičiuosime aukas

pagal | 2009/07/30

Kriminalinės istorijos, skandalai ir grėsmingi visuomenei tyrimai – naujoje TV3 laidoje „Akistata“ jau nuo rudens. Kas mūsų laukia – ilgai lauktos tiesos paviešinimas ar seniai žinomų faktų „skandalizavimas”?

Gal ir būčiau neatkreipęs dėmėsio į šios Kristupo Krivicko laidos anonsą. Bet užkliuvo viena frazė – „rudenį TV3 naujos publicistinės laidos „Akistata“ su visuomenės priešais„.

Televizija žada, kad žiūrovų laukia akistata su negailestinga realybe. Jei teisingai supratau, tai yra tas pats turinys, kuris ilgą laiką šiurpindavo laikraščio „Akistata” skaitytojus. Smurtas ir jo detalės turėjo vieną paprastą tikslą – šiurpinti ir gąsdinti žmones. Tik dabar labai sunku suprasti, ką reiškia naujos laidos rengėjų pažadadėta „akistata su garsiausiais nusikaltimais ir jų vykdytojais”. Akistata su budeliais ir jų aukomis. Ko siekiama tokia akistata? Nemanau, kad daugelis aukų iš tiesų nori prisiminti skaudžius dalykus ir dar kartą net ir per televiziją bendrauti su budeliais. O gal laidos rengėjams reikia „užsidirbti” iš aukų ašarų bei budelių žiaurumų priminimo? Juk dramos parduodamos geriausiai?

„Didžiuojamės ir džiaugiamės bendradarbiavimu su didžiausiu ir populiariausiu kriminaliniu leidiniu „Akistata“, kuris svariai prisidės prie laidos kūrimo. Ilgametė patirtis, patikimi informacijos šaltiniai, profesionalūs žurnalistai padės sukurti geriausią kriminalinę laidą“, – pasakoja laidos prodiuseris K. Krivickas. O kuo čia reikia didžiuotis? Juk minėtas laikraštis seniai išgyvena sunkmetį, tiražai dramatiškai yra nukritę ir visuomenė iš esmės jau nebesidomojo jo turiniu. Buvo bandymų kriminalus atskiesti pusnuogėmis moterimis ir pseudo pramogomis. Nepadėjo. Gal tikimasi, kad televizija pdės? Ypač sunkmečiu.

Atskiro aptarimo vertas ir laidos kūrėjų kreipimasis į žiūrovus. Laidos kūrėjai jau dabar kviečia žmones kreiptis į juos visais atvejais, kai atrodo sunku ar net neįmanoma rasti teisybę, kai biurokratinė ir korumpuota sistema trukdo įvykdyti teisingumą ir nubausti kaltuosius. Nudžiugau radęs tokį kreipimąsi. Pagalba žmonėms ir ypač labiausiai nuskriaustiesiems – viena iš žiniasklaidos misijų. Bet…

Kodėl pamiršta pasakyti, kad jokia laida negali ir niekada nepadarys to, ką gali tik teisėsauga ir teismai? Juk geriausiu atveju bus paviešinta problema, sukeltos emocijos ir… Nieko daugiau. Jei teisėsaugai nepavyks surinkti įrodymų ir nubausti kaltuosius, tuomet laida sukurs tik pseudo teisingumą. O tai ir toliau didins visuomenės nepasitikėjimą teisine sistema. Juk jei televizija pasakys „tiesą”, o teisinė sistema nesugebės to paties patvirtinti savo veikla, kalti bus pastarieji.

„Viešumas – galingas ginklas, kurį tinkamai panaudojus galima išspręsti net ir didžiausias paprasto žmogaus bėdas“, – įsitikinusi laidos redaktorė Vesta Grainienė. Negali su tuo nesutikti. Bet tas ginklas ne visada naudojamas tik paprastam žmogui apginti. beje, ar galiam sakyti, kad kažkas yra paprastas, o kažkas nepaprastas žmogus? Kodėl ir vėl imame skirstyti į „elitą” ir „runkelius”?

O dabar pasigardžiuokite dar viena laidos reklamine fraze:Laisvėje vaikštinėjantys ir prabanga besimėgaujantys nusikaltėliai, korumpuoti pareigūnai, „mafijozai“ ir kitokie visuomenės priešai turėtų ne juokais sunerimti – naujajame TV3 sezone jie susidurs su jiems nemalonia „Akistata“.

Užduosiu tik vieną klausimą – ar tikrai ir kas sunerims? Pabandysime suskaičiuoti visus laidų herojus ir po sezono pateiksime statistiką, kiek ir kokių minėtų veikėjų buvo sunerimę.

1 komentaras

  1. Virusitas

    „Tetis laikosi normaliai. Aira (D.Užkuraičio šuns vardas) kaip jau minejau numire… dare skrodima, nustate kad buvo sepsis (cia del gimdymo matyt). ” Ar cia nebus dinarai tavo suo? Veterinoriui jau padavei simtelka kad patvirtintu kad nunuodijo tavo suni, ar prigrasinai kad neprasitartu? Gerai atrodai savo nuotraukoje kur tavo bendražygis tave aprašė ”Ištikimiausia bėglio palydovė – baimė” Tam kartui tiek 😉

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *