Kam priklauso Lietuvos vardas? Spręs valdžia

pagal | 2009/10/08
Lietuva svetinga verslui. Taip teigia www.lietuva.lt

Lietuva svetinga verslui. Taip teigia www.lietuva.lt

Spalio 7 d. Vyriausybė patvirtino Lietuvos vardo vartojimo interneto domenų (adresų) varduose taisykles.

Jei kas dar nesupratote, kam tokios taisyklės reikalingos, tai galiu pacituoti Vyriausybės pranešimą: jos „užtikrins teisingą Lietuvos vardo vartojimą ir tinkamą šalies reprezentavimą internete”.

Taigi, pagaliau Lietuva virtualioje erdvėje nebus valkiojama kur papuolė ir kieno papuolė. Galime tikėtis, kad Lietuvos vardas nebus teršiamas, juo spekuliuojama. Žodžiu, bus teisingai naudojamas.

Vyriausybė nustatė, kad asmenys galės vartoti Lietuvos vardą prieš aukščiausiojo lygio domeną „.lt“ tik turėdami Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) išduotą leidimą. Tiesa, yra numatyta keltas išimčių. Teigiama, kad leidimai bus išduodami neribotam laikui, o pati išdavimo procedūra nebus sudėtinga.

Tačiau ar nekyla mums keletas kalusimų? jei procedūra tokia paprasta, tai kam ji apskritai reikalinga. O jei tikslas iškeltas toks ambicingas (užtikrinti teisingą Lietuvos vardo vartojimą ir tinkamą šalies reprezentavimą internete), tai ar jį gali užtikrinti Ryšių reguliavimo tarnyba? Kokia jos kompetencija vertinant „teisingą” Lietuvos vardo vartojimą? pabandžiau giliau pasidomėti, kokia gi RRT veikla.

Pati RRT nurodo, kad jos misija – užtikrinti kiekvienam Lietuvos gyventojui technologiškai pažangių, kokybiškų, saugių ir įperkamų informacijos ir ryšių technologijų (IRT) bei pašto paslaugų (produktų) pasirinkimo įvairovę, sudaryti galimybes IRT bei pašto verslo plėtrai, taip spartinant informacinės ir žinių visuomenės plėtrą. Tai gal reikai tą misiją pratęsti ir papildyti? Pvz., įrašyti, kad jie turi padėti kurti teisingą Lietuvą, kalbėti apie Lietuvą bus galima tik teisingai ir teisinga Lietuva apskritai tampa RRT tikslu. Bet jei jau tokia įstaiga yra įvardinama kaip nepriklausoma nacionalinė Lietuvos ryšių sektorių reguliuojanti institucija, tai gal iš tiesų galime ja pasitikėti/ Žinoma, jei pasitikime tais, kurie tos tarnybos vadovus paskiria.

RRT vadovauja direktorius, kurį paskyrė Prezidentas savo dekretu. RRT taryba yra kolegialus valdymo organas, kurio narius 5 metams skiria taip pat Prezidentas, tačiau Ministro Pirmininko teikimu. Lyg ir belieka tikėtis, kad Lietuvos vardo naudojimą internete „teisingai” prižiūrės Premjero ir Prezidento paskirti žmonės.

Todėl jiems siūlyčiau pagal naujas taisykles visų prima pažiūrėti ar http://lietuva.lt/lt/ yra tinkamai pristatoma ir reprezentuojama Lietuva? Apie tai jau esu rašęs ir anskčiau.

P.S. Beje, Lietuvos vardas – oficialusis ilgasis ar trumpasis Lietuvos valstybės pavadinimas – „Lietuvos Respublika“ ar „Lietuva“ – visomis oficialiomis Europos Sąjungos kalbomis ir visomis šių kalbų gramatinėmis formomis (pvz., manolietuva.lt, lietuvosrespublika.lt).

2 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Bet kuriuo atveju LT nebus lengva gauti. bent formaliai. mane labiausiai neramina, kad RRT spręs „teisingo” naudojimo klausimą.

    Atsakyti
  2. hadrian

    (1) Ar tai standartinė tarptautinė praktika ar grynai tautinis išradimas?

    (2) Kaip bus su .com .net ir kitais tarptautiniais domenais – abejoju, jog LT nutarimai bus paisomi už jos ribų, kokie jie bebūtų?

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *