Seimo ir Sodros "makijažas" kainuoja po milijoną. O gražiausi – ugniagesiai

pagal | 2009/10/09
Geriausiai Seimą reprezentuoja Seimo narių darbas

Geriausiai Seimą reprezentuoja Seimo narių darbas

Naujienų portalas Delfi.lt paskelbė naujienų agentūros BNS pranešimą apie tai, kad „Parlamento vadovė Irena Degutienė sako esanti šokiruota žinios, kad Seimas ir „Sodra” reprezentacijai disponuoja analogiškomis sumomis – po 1 mln. litų per metus”.

Gal tas milijonų leidimas ir nėra taip jau blogai? Juk gal abiems institucijoms to labiausiai ir reikia? Juk jei tavo vaizdas nekoks, tai jį reikia gerinti. Papudruoji nosytę, skruostelius ir atrodai žymiai gražesnis nei esi iš tiesų.

Galų gale, prieš piktinantis reprezentacijai išleidžiamasi milijonais gal reikia pažiūrėti, o kuo gi užsiima ir turi užsiimti abi minėtos institucijos.

Štai Seimas turi leisti gerus įstatymus, kontroliuoti kai kurias institucijas ir jų veiklą. Dirba ir kitų darbų. Daug. O „Sodros” skelbiama misija – organizuoti socialinį draudimą, vykdyti operatyvų fondo lėšų tvarkymą ir apskaitą užtikrinant valstybinio socialinio draudimo įmokų surinkimą ir išieškojimą, teisingą duomenų apie draudėjus ir apdraustuosius tvarkymą bei socialinio draudimo išmokų skyrimą ir mokėjimą gavėjams. bet jei jau Sodra pradėjo savi teip gražinti, kad net prireikia milijono litų per metus, tai gal jie žino kios visijos jie siekia? Žino. ir tai net yra oficialiai parašyta. Vizija – savo darbu siekti užtikrinti Lietuvos Respublikos įstatymuose garantuojamą Lietuvos gyventojų socialinį draudimą, efektyviai valdant piniginius išteklius ir kokybiškai aptarnaujant klientus. Todėl kaip vieną strateginių tikslų pati Sodra nurodo ir siekį gerinti klientų aptarnavimą bei ryšius su visuomene. Gal ir neblogai sekasi jiems. O štai Seimui kiek sudėtingiau.

Juk dar prieš mėnesį buvo skelbiami tyrimų duomenys, pagal kuriuos Lietuvos gyventojai labiausiai pasitikėjo Priešgaisrine gelbėjimo tarnyba. Kaip ir anksčiau, labiausiai buvo nepasitikima tautos išrinktaisiais – Seimu. O štai Valstybiniu socialinio draudimo fondu („Sodra“) pasitikėjo net 63 procentai gyventojų. Tiesa, rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, kuriuos paskelbė naujienų agentūra „Elta“, kaip ir anksčiau, Lietuvos gyventojai labiausiai nepasitikėjo Seimu. 77 proc. viešosios nuomonės apklausos dalyvių manė, kad ši institucija neverta pasitikėjimo.

Todėl šiandien, kai lyginami Seimo ir „Sodros” reprezentacijai skiriami metiniai biudžetai, reikai mums atsakyti tik į vieną klausimą – ar apskritai reikia skirti mūsų pingus šių įstaigų reprezentaciaji? Jei atsakymas būtų taip, tada galima užduoti dar vieną kalsuimą? Kiek ir kam reikai duoti pinigų? Aš manau, kad reikia duoti daugiau lėšų tiems, kurei dirba gerai, kuriais pasitikima labiausiai, ir kurie iš tiesų tinkamai reprezentuoja valstybę. Deja, jei skirstytume pinigus reprezentacijai pagal tai, kaip visuomenė pasitiki valdžios institucijomis, tai daugiausiai lėšų gautų ugniagesiai-gelbėtojai. „Sodrai” irgi tektų pakankamai. O Seimui būtų liūdniausia.

Todėl gal seimo pirmininkė turi visai kitą logiką, kai piktinais pernelyg didelėmis lėšomis „Sodros” reprezentacijai. Juk gal reikia duoti daugiau pinigų „makijažui” tiems, kurie atrodo blogiausiai visuomenės akyse? Tada jie bent pasigrąžins? Tik jei taip mąstoma, noriu priminti seną patarlę – žmonės dažniausiai sutinka pagal rūbą, o išlydi pagal protą. Todėl jei Seimo darbas ir pagrindinė veikla bus „kreivi”, nepadės jokie milijonai „makijažui”.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *