V. Uspaskich – A. Kubiliaus ekonomikos stabilizatorius ir gaivintojas viename asmenyje

pagal | 2009/11/10
V. Uspaksichas gali nustatyti ir neveiksnumą?

V. Uspaksichas gali nustatyti ir neveiksnumą?

Lietuvoje vėl prasidėjo aktyvi rinkiminė kampanija. Tik Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), matyt, šios kampanijos nekontroliuos. Nes oficialių rinkimų kol kas nėra. Politinė reklama transliuojama, o rinkimų nėra.

Kad rinkiminė kampaniją jau prasidėjo, toks įspūdis man šiandien susidarė bevartant naujienų portalus. Štai www.delfi.lt Europos parlamento nario Viktoro Uspaskicho, kuriam metami kaltinimai dėl galimų nusikaltimų, tinklaraštį reklamuoja greta M. Vidūnaitės komentaro „Juk nenorėtumėte emigruoti, p. Maldeikiene?”. Būtų nieko keisto, jei pats V.Uspaksich reklamuotųsi. Bet juk jo tinklaraštyje pagrindinės naujienos skirtos jo partijos naujienoms. Kitaip tariant, garvežys ir toliau tempia paskui save visą partiją. Ir su kokiomis naujienomis! Pagrindinė žinia tautai – Darbo partijos ekonomikos stabilizavimo ir gaivinimo programa.

Tačiau mano dėmesį labiausiai atkreipė pati reklama. Joje reaguojama į aktualijas – net kiaulių gripas čia minimas. Ir labiausiai suintriguoja konstatavimas, kad „aplaidus pasirengimas kiaulių gripo protrūkiui – valdžios neveiksnumo rezultatas”. Ir kaip dabar gali jaustis valdančioji dauguma, kurios vienas lyderių pakvietė darbiečius į koaliciją? Tave vadina neveiksniu, o tu kvietiesi juos darbui? Keistai atrodo ir V. Uspaksich ir jo partijos pozicija – „Darbo partija praneša, kad yra pasiruošusi prisiimti atsakomybę dėl bendro darbo su valdančiąja koalicija, vykdant antikrizinę programą”. Čia taip gaunasi, kad veiksnus asmuo nori gelbėti neveiksnią valdžią? Taip gaunasi, kad Darbo partija nori gelbėti konservatorius? Ir dar darbiečiai pasiruošę prisiimti bendrą atsakomybę? Atsakomybę už darbą su neveiksniais?

Galėtume net apsidžiaugti, štai čia tai pasiaukojimas! Bet juk viskas, matyt, yra paprasčiau. Kai bendram bizniui (atsiprašau, šalies valdymui) susideda neveiksnus ir gudrus, paprastai kvailio vietoje lieka… Neveiksnus. O gudrus turi šansą laimėti. Politikoje dažniausiai tai reiškia pergalę rinkimuose. Artimiausi rinkimai, priminsiu, į savivaldą.

Beje, ar kas nors atkreips dėmesį į V. Uspaskich pavartotus žodžius „valdžios neveiksnumas”? Galiu tik priminti, kad žiūrint formaliai pagal teisę, „neveiksnumas yra nustatomas tik teismo, o bylos dėl asmens pripažinimo neveiksniu nagrinėjamos ypatingosios teisenos tvarka”. Tai gal V. Uspaksich jau kreipėsi į teismą dėl A. Kubiliaus Vyriausybės pripažinimo neveiksnia? Bet šios kategorijos bylos nagrinėjamos žodinio proceso tvarka. Taip gaunasi, kad A. Kubilius turėjo būti kviečiamas į teismą. Bet kol kas nieko panašaus nebuvo, tai turbūt ir teismo nebuvo.

Teisės normos numato, kad dėl pripažinimo asmenį neveiksniu į teismą gali kreiptis to asmens sutuoktinis, tėvai ar vaikai, sukakę 18 metų, bei globos institucijos ar prokuroras. Šis sąrašas yra baigtinis, todėl kitų asmenų prašymai teismui pripažinti asmenį neveiksniu yra nenagrinėjami. Todėl panašu, kad kol V. Uspaskich nėra A. Kubilaius Vyriausybės „sutuoktiniu, tėvu ar vaiku”, tai kol kas jam lyg ir nesuteikta teisė net kreiptis dėl neveiksnumo nustatymo. O ką jau kalbti apie konstatavimą. Bet, matyt, Briuselyje dirbantis V. Uspaskich įpratęs pats sau ir kitiems būti ir teisėju, ir prokuroru, ir tėčiu, ir mama, ir globėju? Bet ar A. Kubiliui nebaisu pasiduoti tokio gelbėtojo ir jo vadovaujamos partijos globai? Juk globėjas turi dar daugiau šansų padaryti A. Kubiliaus Vyriausybę ir neveiksnia, ir neveiksminga. Ypač prieš kitus rinkimus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *