Lietuviai pasiilgo mirties bausmės. Viskas logiška

pagal | 2009/11/11

Naujienų portalas Delfi.lt skelbia, kad net pusė šalies gyventojų pritartų mirties bausmės sugrąžinimui.

Tai rodo DELFI užsakymu viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta naujausia apklausa. Tokie rezultatai nestebina baudžiamosios teisės specialisto Romualdo Drakšo. Nestebina ir manęs. dar labiau nestebina ir kitas faktas, kad tokio pasiūlymo griežtai nepalaikytų apie 13 proc. žmonių. Maniau, kad šis skaičius galėjo būti net mažesnis.

Net nesakitęs R. Drakšo minčių galiu iš karto pasakyti, kad tokia visuomenės nuomonė atspindi vieną paprastą dalyką – žmonės Lietuvoje nepriėmė ir niekada nepalaikė teisininkų sukurtos baudžiamosios politikos ir net bausmių vykdymo politikos. Nes tokią poliitką ir teisės noemas nukopijavę nuo Vakarų šalių teisininkai ir politikai priėmė jas vieni. Iš esmės net nederinę su visuomene. Tikslaiu sakant, nederino, nes žinojo visuomenės priešiškumą humanistiniam požiūriui į nusikaltėlius. Todėl metai po metų, ne visuomet veiksminga teisėsauga ir juolab nemažas recidyvas, pagimdė būtent tokį žmonių požiūrį. Kitaip tariant, tautai reikia kraujo.

Nežinau, ar tokios bausmės įvedimas išspręstų visas teisines problemas, bet noriu priminti tik vieną įvykį. Tai žurnalisto Vito Lingio nužudymas ir mirties bausmė šio nusikaltimo užsakovui, nusikalstamo pasaulio atstovui Borisui Dekanidzei. Daugelis teisininkų ir šiandien tą bylą teisės požiūriu vertina kaip didelę gėda teisinei sistemai. Bet ši byla ir priimtas nuosprendis buvo svarbi pergalė moraliniu požiūriu. Prieš nusiklatamumą, prieš jo nebaudžiamumą. Todėl šiandien, kai visuomenė įaudrinaam bet kokio rezonansinio nusikaltimo, tokios bausmės grąžinimas leistų didelei daliai žmonių tikėtis bent sąlyginės ramybės. Tačiau, matyt, labai greitai tokios bausmės skyrimą dalis tokių piliečių norėtų matyti ne tik kaip bausmę už nužudymyus, bet ir už turto grobstynmą, Leo afreas ir pan.

8 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Hadrian, matyti savo kaltę – tai jau pusė darbo. nes labai dažnai ieškome kaltų kažkur šone. Kita evrtsu, vien kalėts jausmas niekuo stipriai nepadeda. depresuiojame. Reikia dirbti. Stengtis. ir noėti keisti. Kol kas, panašu, visi mąsto apie kažkokį mistinį išgyvenimą. Krizę. Blogai.

    Atsakyti
  2. hadrian

    Dėl ko gerbemieji ginčijamės? 🙂 Akivaizdu, kad su teisėsauga Lituvoje didelė netvarka. Nemažiau didelė netvarka ir su teisminėm institucijom bei pačia įstatymų leidžiamąja valdžia. Hmm… juk tuo niekas neabejojame?

    Kalbant apie tai, kaip visa tai pataisyti, viskas kiek sudėtingiau. Asmeniškai aš, buvau linkęs kaltinti tuos, kas valdžioje – juk jie diktuoja žaidimo taisykles (ir patys jas laužo). Tame. matyt, yra ne mažai tiesos.

    Tačiau… dabar – pagyvenęs Lietuvoj du metus ir viską „iš arti” pamatęs, pradedu galvoti giliau: manau „kalti” (ar atsakingi) yra ptys žmonės – juk jie renka savo valdžią. Tas faktas, kad 20 metų į valdžią renkami vis tie patys (susikompromitavę) žmonės pasako labai daug. Arba mes norime kažką pakeisti arba ne. Mažiausia, ką kiekvienas galime padaryti, tai nebalsuoti už tuos, kurie kartą mus jau nuvylė. Kad tai suprasti, išmanyti ekonomikos nereikia.

    Atsakyti
  3. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Aušra, tikiuosi, kad ta ramybė pabendrauti ir išliks šioje erdvėje. bent jau aš pasistengsiu ją tokią išlaikyti. Odėl tėiisnės sistemos, tai pritariu tau, jog grupuotės labai dažnai priistaiko sau įstatymus. Lietuvoje dažnai intersų grupės ir kuria tuos įstatymus ir, jei riakia, juos keičia. Beje, jei pastabėjai, kai tik kokia nauja iniciatyva užgimsta, tuojau pat kalbama apie būtinybę derinti su interesų grupėmis. Taip dirbo ir Premjero sukurtso saulėlydžio komisija. Juk valdinink mažinimo planus nusiųdavo patiems ministrerijų klerkams. ir spėk, ką jie atsako 🙂

    Atsakyti
  4. Aušra Juškaitytė

    Patiko, ne visi, tai dabar kadangi ir JAV ir europoje pasitaiko kvailių, tai mūsų pirmas ir pagrindinis uždavinys yra lygiuotis į juos, tuos kvailius. Va taip pasimatuojam, kad statistinį vienetą nepažeisti ir sakom-pas mus viskas puiku. Pasisodinam išenvagį ir moralizuojam, kadvogti turgui negražu, ir gaunam iš jo pažadą, kad iš bobučių nevogsiu- tik iš turtingų? Susikūrėm, bet mes ją kūrėm išskirtiniems žmonėms, taikydami prie išskirtinių sąlygų tam išskirtiniam asmeniui. Visa mūsų teisinė sistema buvo kurta ir kuriama iki šiol atsižvelgdama į konkrečių žmonių , grupuočių nenubaudžiamumą, nenorą nubausti, prasukant jų uodegas. Kol bus taip uriami įstatymai tol nieko nebus, gero nebus tiems, dėl tų, kuriems tie įstatyma nekuriami. Aš nenorėčiau, kad jūs tai primtumėt kaip kokią kritiką, labiau patikrų, kad jūs tai priimtumėt tiesiog kaip nuomonę ir šituo ir itais klausimais.
    Kodėl rašau čia, gal todėl kad čia tiesiog tylu ir ramu, kad iš paskos nežviegia delfio komentatorių minia, kurioje yra labai nesunku pamesti visas savo mintis, išsibarstyti.

    Atsakyti
  5. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Miela Aušra, sutinku dėl mažaraštiškumo. Bet juk ir JAV ir Europoje ne vsii gatvės patruliai yra su universitetų diplomais. Šuo vėlgin pakastas kitur. Mes sukūrėme super sudėtingą teisinę sistemą, o nuo eilinio poliicninko iki KT teisėjo ne visada išaiškinta, kas yra teisingumo, sažiningumo ir protingumo principas. Tai ir sukelias visas kvailas pasekmes. Ir tautos raštingumas teisinis ar koks kitas ne visada padės. Juk daugeliu atveju reikia taikyti už blogą darbą ne teisinę atsakomybę, o moralinę. Lygiai taip pat ir už gerą darbą reikia ne tik premijas dlainti, bet ir mokėti žmogui tinkamą pagarbą atiduoti.

    Atsakyti
  6. Aušra Juškaitytė

    Dainiau, kaip efektyvinti darbą teisėsaugininkams? Ką siūlot? Beraštis policininkas yra pirmasis su kuo susiduria atėjęs žmogus su skundu. Jis ne tik paraidžiui beraštis, jis dar ir juridiškai beraštis, bet jis sau labai protingas, ir todėl, kad jis toks protingas nieko ir neklausiapatarimo, pamokymo. Jis surašo taip kaip surašo, ne iš nenorėjimo dirbti(nenoras irgi pasitaiko), o iš nemokšiškumo, kad toliau bylos nėra net kaip iškelti nuo tokio rašinio- ją belieka tik uždaryti. Už beraščio policininko toliau stovi pusraštis Riomerio universiteto pareigūnas, o visi kiti yra kur- kur nuteka visas mūsų protas, išsilavinę jauni žmonės- dirbti tegu ir ne visai pagal specialybę, bet ir užsienyje. Pas mus proto nutekėjimas toks, kad mes į Seimąišrinkom ką Antaną, Donaldą, Valinsienę, Baukutę, nes jie mums liuks atrodė ekrane? Taip,nes toks supratimas, o kitų- gabių žmonių mes net nežinome, jie veikiausia čia ir negyvena. Ir jūs tikrai tikite, kad mūsų seimūnai pagal savo intelektinius sugebėjimus yra realiai pajėgūs suvokti padėtį šalyje, ją spręsti, taisyti įstatymus. Teisėsaugai rimtas signalas sakot, rimtas žinoma, bet jie irgi yra įstatymų rėmuose- jie kaip nori gali matyti tuos signalus- ką jie gali pakeisti? Pernai dar tik stebėjau iki ašarų graudų vaizdą, negėda pasakyti iš pykčio ir nusivylimo net apsiverkiau- laidos vedėjas valstybinėj televizijoj E. Kūris. Beja, tai labai akivaizdžiai iliustruoja tą padėtį teisėsaugoje, valstybėje, visuomenėje. Labai džiaugiuosi, kad jis nebe aidų vedėjas,ar aš tiesiog dar už to neužkliuvau. Jums negraudu? Pagalvojau vakar, o juk visvien kaip nors išdrėbs ir A.Valantiną, tai jam ir Labanakt vaikučiai laidos vesti neduos. Kvailas gi jis, nemokytas, ir apskritai.Aš ne prieš tai, kad visuomenė būtų teisiškai šviečiama, aš už tai, kad pas mus išlikę, kaip kokie dinozaurai teisininkai turėtų laisvę ir teisę dirbti tą teisinį darbą, formuoti teisinę sistemą ir urti įstatymus, aš už jų teisę būti išgirstiems.

    Atsakyti
  7. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Jie tada rėktų visa gerkle o jų giminaičiai degintų žvakeles prie prokuratūros. Esmė aprasta – toks tyrimas yra tik rimtas signalas politikams ir teisininkams. Arba jie galvoja, kaip efektyvinti savo veiklą, arba…

    Atsakyti
  8. Megejas

    Aš norėčiau pamatyti, kaip tie piliečiai, norintys mirties bausmės, galvotų ir jaustųsi, kai būtų neteisingai apkaltinti kokiu nors sunkiu nusikaltimu ir lauktų mirties nuosprendžio įvykdymo…

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *